Από τα σαλόνια στα… αλώνια

Η Ντεπορτίβο έγινε η 27η ομάδα στην 19ετή ιστορία του Champions League που υποβιβάζεται ενώ προηγουμένως είχε αγωνιστεί στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης και το gazzetta.gr θυμάται τις υπόλοιπες 26.
Το ποτήρι του υποβιβασμού έχει πάντα πικρή γεύση, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ομάδες που νωρίτερα έχουν αγωνιστεί και στην μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση από την σεζόν 1992-93 που έκανε… ντεμπούτο στην ποδοσφαιρική
πραγματικότητα. Η Λα Κορούνια είναι η τελευταία... είσοδος στην σχετική λίστα η οποία περιλαμβάνει πλέον 27 συλλόγους, ωστόσο μπορεί να μεγαλώσει την επόμενη εβδομάδα αν η Μονακό ακολουθήσει το δρόμο της Ligue 2!

Η Ντεπορτίβο είναι η πέμπτη ομάδα της Ισπανίας που υποβιβάζεται και ενώ προηγουμένως έχει αγωνιστεί στο Champions League. Τον... χορό από την ιβηρική χώρα τον άνοιξε η Ατλέτικο, η οποία το 2000 (τρία χρόνια μετά την πρώτη της παρουσία στην κορυφαία διοργάνωση) βρέθηκε στην Segunda. Ακολούθησαν οι Θέλτα και Σοσιεδάδ (έπαιξε το 2003, υποβιβάστηκαν μετά από λίγα χρόνια) και η Μπέτις (έπεσε το 2009 και ενώ είχε αγωνιστεί στο Champions League το 2006).

Το σπουδαιότερο όνομα είναι βέβαια η Γιουβέντους, η οποία έπεσε το 2006 λόγω του Calciopolis. Η Πάρμα είχε κάνει ντεμπούτο στο Champions League το 1998 και δέκα χρόνια μετά υποβιβαζόταν, ενώ και η Φιορεντίνα είναι στην λίστα, με τους «βιόλα» να πέφτουν μάλιστα και στην τέταρτη κατηγορία λόγω των τεράστιων προβλημάτων και ενώ λίγες σεζόν νωρίτερα είχαν καταφέρει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Champions League.

Στην Αγγλία, τρεις είναι οι ομάδες που έχουν υποβιβαστεί και ενώ προηγουμένως είχαν βρεθεί στα... αστέρια. Η Μπλάκμπερν είχε αγωνιστεί ως πρωταθλήτρια το 1996 αλλά τρία χρόνια μετά βρισκόταν στην Championship, η Λιντς που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του 2001, πήρε μετά την κατηφόρα και η Νιούκαστλ που υποβιβάστηκε πριν δύο χρόνια.

Η Μαρσέιγ αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη ομάδα που βίωσε αυτό το συναίσθημα. Και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο! Το 1993 κατακτούσε το τρόπαιο αλλά το σκάνδαλο Ταπί την έβρισκε λίγους μήνες αργότερα στην δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας. Το 2007 η Ναντ, η οποία την σεζόν 1995-96 αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό στους ομίλους, υποβιβαζόταν ενώ και η Λανς (και αυτή έπαιξε με τους «πράσινους» το 1998) ακολούθησε τον ίδιο δρόμο πριν τρεις σεζόν.

Από την Γερμανία, μόνο η Καϊζερσλάουτερν και προσφάτως η Χέρτα είναι οι ομάδες της λίστας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει μία... εντεκάδα συλλόγων οι οποίες υποβιβάστηκαν, κάποιες για οικονομικά προβλήματα, άλλες για αγωνιστικούς λόγους. Η Σλοβακία έχει δύο ομάδες, την Κόζιτσε και την Αρτμέντια, ενώ στην λίστα βρίσκονται οι ΑΙΚ, Μόλντε, Λιρς, Τουν, Βίτσεβ Λοτζ, Φερεντσβάρος, Μποαβίστα, ενώ οι τελευταίες προσθήκες είναι οι Βίλεμ και Ουνιρέα Ουρτζιτσένι που έπεσαν φέτος.
 
Keywords
Τυχαία Θέματα