Space News Report – 28.12.2011

Νέο πλήγμα για το ρωσικό πρόγραμμα αποτελεί η δυσλειτουργία ενός ακόμα πυραύλου Soyuz –αλλά ένα ακόμα τριμελές πλήρωμα κατέφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χωρίς πρόβλημα. Αμερικανοί ιδιώτες συνασπίζονται για την ανάπτυξη μιας τεράστιας εναέριας πλατφόρμας εκτόξευσης –ενώ η εξερεύνηση τόσο των γαιόμορφων εξωπλανητών όσο και των αστεροειδών του Ηλιακού μας Συστήματος συνεχίζεται ακάθεκτη.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News

Report.
————————————————————————————————————————————

Η είδηση της συντριβής του δορυφόρου από το RT News.

Δορυφόρος προσγειώνεται σε… σπίτι
Το 2011 αποχαιρετά το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα με μια ακόμα ατυχία. Την περασμένη Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, ένας πύραυλος Soyuz-2.1b με ανώτερο όροφο Fregat εκτοξεύτηκε από την Εξέδρα 4 στο κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στη βόρεια Ρωσία. Ο πύραυλος μετέφερε τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Meridian No. 5 για λογαριασμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Όμως 421 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, ο κινητήρας του τρίτου ορόφου του πυραύλου σταμάτησε να λειτουργεί –πιθανόν εξαιτίας κάποιας έκρηξης. Έτσι ο δορυφόρος όχι μόνο απέτυχε να φτάσει σε τροχιά, αλλά έπεσε στη Γη και διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα. Για να συμπληρωθεί η κακοτυχία με μια πρέζα ειρωνείας, ένα συντρίμμι έπεσε σε κατοικημένη περιοχή 100 χλμ νότια του Νοβοσιμπίρσκ της κεντρικής Σιβηρίας, ευτυχώς χωρίς θύματα, τρυπώντας την στέγη ενός σπιτιού στο χωριό Vagaitsevo και μάλιστα σε ένα δρόμο που ονομάζεται… Οδός Κοσμοναυτών! Το συντρίμμι ήταν μια σφαίρα από τιτάνιο διαμέτρου 50 εκατοστών. Το σπίτι ανήκε στον Andrei Krivoruchenko ο οποίος βρισκόταν μέσα την ώρα της πτώσης, μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του. Η πρόσφατη αποτυχία του Soyuz-2.1b αποτελεί πρόσθετο πονοκέφαλο αφού ο πύραυλος ανήκει στην ευρύτερη «πυραυλική οικογένεια» που η Ρωσία χρησιμοποιεί για να αποστέλλει πληρώματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Τους τελευταίους 12 μήνες η Ρωσία έχει απωλέσει πέντε δορυφόρους, ένα φορτηγό Progress και το βολιστήρα Phobos-Grunt. Ο Vladimir Popovkin, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos) παραδέχτηκε δημοσίως ότι «η ρωσική διαστημική βιομηχανία βρίσκεται σε κρίση» και απέδωσε το πρόβλημα στην αποχώρηση πολλών ειδικών στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, στο μετέπειτα της πτώσης της ΕΣΣΔ.

————————————————————————————————————————————

Η εκτόξευση του Soyuz TMA-03.

«Άπαντες παρόντες» στον Διαστημικό Σταθμό
Δυο μέρες πριν την αστοχία του Soyuz, ένας «συγγενής» του εκτόξευσε με επιτυχία ένα πολυεθνικό πλήρωμα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν. Όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο SNR, το διαστημόπλοιο Soyuz ΤΜΑ-03 εκτόξευσε τον Αμερικανό Don Pettit, τον Ρώσο Oleg Kononenko και τον Ολλανδό Andre Kuipers. Ο 56χρονος Pettit έχει ζήσει στον ISS επί 161 ημέρες στο πλαίσιο της Αποστολής 6 πριν 8 χρόνια και έχει περάσει άλλες 16 ημέρες στο διαστημικό λεωφορείο Endeavour. Ο 47χρονος Kononenko έχει ήδη 199 ημέρες διαμονή στον ISS στο πλαίσιο της Αποστολής 17, το 2008. Ο 53χρονος Kui

Keywords
Τυχαία Θέματα