Ξεκινάει πάλι η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς

18:22 9/7/2012 - Πηγή: AEK365

Σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά και πάλι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης η δίκη του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς.

Το απόγευμα θα καταθέσει ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας, ο Έλβεντιν Πάσιτς, ένας μουσουλμάνος, ο οποίος επέζησε της εκτέλεσης με συνοπτικές διαδικασίες περίπου 150 ατόμων το Νοέμβριο του 1992 στο χωριό Γκραμπόβιτσα, στη βόρεια Βοσνία, καταθέτει στο δικαστήριο.

Ο 70χρονος Μλάντιτς κατηγορείται κυρίως για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

τον Ιούλιο του 1995 όταν σχεδόν 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και έφηβοι δολοφονήθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, στη χειρότερη σφαγή που έχει γίνει στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μλάντιντς, στον οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) κατά την οποία 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Η δίκη του είχε αναβληθεί μία ημέρα μετά την έναρξή της, μετά από αίτημα της υπεράσπισης, η οποία σημείωσε ότι δεν είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί και κατήγγειλε «παρατυπίες» στην κοινοποίηση αποδεικτικών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το γραφείο του εισαγγελέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα