Βαλβέρδε: Γιατί δεν πήγα στην ΑΕΚ...

11:43 24/1/2013 - Πηγή: AEK365

Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο Sport24.gr και στον δημοσιογράφο Θανάση Κρεκούκια ο οποίος ταξίδεψε στην Βαλένθια και μίλησε με τον Ισπανό τεχνικό κάνοντας πράγματι πάρα πολύ καλή δουλειά. Ο Βαλβέρδε αναφέρθηκε και στην πρόταση της ΑΕΚ

το 2006 που έφτασε... καθυστερημένα, αφού είχε προηγηθεί ραντεβού όπου ο Ντέμης ήταν διστακτικός, με αποτέλεσμα να έχει ήδη κλείσει στην Εσπανιόλ και η ΑΕΚ να καταλήξει τελικά στον Φερέρ. Διαβάστε τα κυριότερα μέρη της συνέντευξης:

Sport24.gr: Και το 2006 πήγατε στην Εσπανιόλ. Μεσολάβησε όμως μια χρονιά, στην οποία δεν προπονήσατε κάποια ομάδα.

Βαλβέρδε: Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα κάποια προσφορά. Υπήρξε ενδιαφέρον από έναν σύλλογο στο εξωτερικό, αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Στο τέλος μάλιστα εκείνης της χρονιάς, είχα μια συνάντηση με την ΑΕΚ και συγκεκριμένα με τον Ντέμη Νικολαίδη, αλλά ούτε εκεί υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Όταν λίγο αργότερα ήρθε η επίσημη πρόταση από την ΑΕΚ, είχα ήδη συμφωνήσει με την Εσπανιόλ.

Sport24.gr: Με την Εσπανιόλ ήρθε ο δεύτερος ευρωπαϊκός τελικός της καριέρας σας, στη Γλασκώβη, αυτή τη φορά ως προπονητής. Και πάλι η «κατάρα» των πέναλτι. Ακόμα πιο σκληρό από την πρώτη φορά;

Βαλβέρδε: Όχι, δε θα το έλεγα. Φυσικά και είναι σκληρό τη στιγμή που συμβαίνει. Διεκδικείς έναν ευρωπαϊκό τίτλο, είσαι τόσο κοντά και τελικά τον χάνεις. Ήταν διαφορετικά από την πρώτη φορά, γιατί με τη Λεβερκούζεν είχαμε κερδίσει 3-0 στο πρώτο ματς και ο αντίπαλος κατάφερε να φτάσει στην ανατροπή. Αντίθετα, με τη Σεβίγια βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, παίξαμε με 10 παίκτες όλο το δεύτερο ημίχρονο και την παράταση και κατορθώσαμε να ισοφαρίσουμε στο τέλος. Χάσαμε και εκεί στα πέναλτι, δεν μπορέσαμε να κατακτήσουμε τον τίτλο, αλλά αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο.

Sport24.gr: Ήταν καθοριστική λοιπόν η αποβολή του Μοϊσές Ουρτάδο.

Βαλβέρδε: Ναι, οπωσδήποτε. Ήταν καθοριστική. Γιατί παίζαμε καλά, ήμασταν ανώτεροι από τη Σεβίγια και είχαμε μπει στο γήπεδο αποφασισμένοι να τα δώσουμε όλα. Όμως εκείνη η αποβολή μας «σκότωσε».

Sport24.gr: Η Βιγιαρεάλ υπήρξε το μοναδικό δύσκολο σημείο της προπονητικής σας καριέρας μέχρι σήμερα.

Βαλβέρδε: Η αλήθεια είναι ότι εκεί τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα είχαμε σκεφτεί, ξεκινήσαμε άσχημα τη σεζόν, στη συνέχεια μπορέσαμε να ισορροπήσουμε κάπως, αλλά ακόμα κι έτσι, η ομάδα δεν μπορούσε να βρει έναν ρυθμό, μια σταθερότητα και μετά από μερικά ακόμα αρνητικά αποτελέσματα, με απέλυσαν. Αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά που απολύθηκα και πρέπει να παραδεχτώ πως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι έχω κάνει κάποια λάθη.

Ο Βαλβέρδε ποδοσφαιριστής

Sport24.gr: Κύριε Βαλβέρδε, πότε ξεκινήσατε το ποδόσφαιρο;

Βαλβέρδε: Άρχισα να παίζω επαγγελματικά στα 17 μου χρόνια.

Sport24.gr: Μετά την Αλαβές, παίξατε ένα χρόνο στη Σεστάο. Μια σεζόν όμως που καθόρισε αρκετά την καριέρα σας.

Βαλβέρδε: Πράγματι, έτσι είναι. Εκείνη τη χρονιά, στη Σεστάο, βρεθήκαμε ένα αρκετά ενδιαφέρον γκρουπ, από το οποίο άλλοι έκαναν καριέρα σαν παίκτες, άλλοι έγιναν μάνατζερ και άλλοι προπονητές. Εκεί γνώρισα τον Γιόν (σ.σ. Ασπιάθου), με τον οποίο μας ενώνει από τότε μια μεγάλη φιλία. Είχαμε συμπαίκτη τον Μεντιλίμπαρ (σ.σ. σήμερα προπονητή της Οσασούνα) και προπονητή στο ξεκίνημα της καριέρας του τον Χαβιέρ Ιρουρέτα.

Sport24.gr: Ακολούθησε η Εσπανιολ και η πρώτη επαφή με την Πριμέρα Ντιβισιόν. Αλλά και ένας - ο πρώτος - χαμένος ευρωπαϊκός τελικός.

Βαλβέρδε: Ναι, ήταν σκληρό χτύπημα για εμάς, επειδή στο πρώτο παιχνίδι είχαμε κερδίσει 3-0 την Μπάγερ Λεβερκούζεν και όλα έδειχναν πως βρισκόμασταν πολύ κοντά στην κατάκτηση του τροπαίου. Εγώ είχα παίξει μόνο στο πρώτο ματς. Αλλά στον επαναληπτικό οι Γερμανοί κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή, μας νίκησαν 3-0 και πήραν το Κύπελλο στα πέναλτι.

Sport24.gr: Μετά τη διετία στην Εσπανιόλ, μετακομίσατε στη Μπαρτσελόνα. Υπήρξε κάποιο πρόβλημα επειδή πήγατε στην παραδοσιακή αντίπαλο;

Βαλβέρδε: Όχι, απολύτως κανένα πρόβλημα. Η Εσπανιόλ ήθελε να πουλήσει, η Μπαρτσελόνα ήθελε να αγοράσει. Οι δυο ομάδες μπορεί να είναι παραδοσιακά αντίπαλοι στην ίδια πόλη, όμως η μια είναι «μικρή» και η άλλη είναι «μεγάλη». Δεν είναι δηλαδή το ίδιο με αυτό που συμβαίνει όταν ένας παίκτης φεύγει από τον Παναθηναϊκό για να πάει στον Ολυμπιακό ή αντίστροφα.

Sport24.gr: Στην Μπαρτσελόνα ζήσατε από κοντά το χτίσιμο της Dream Team από τον Γιόχαν Κρόιφ.

Βαλβέρδε: Ο Κρόιφ είχε κάνει τότε μια μεγάλη ανανέωση στη Μπαρτσελόνα. Η ομάδα είχε πάρει σχεδόν μια ενδεκάδα καινούργιων παικτών. Η αρχή ήταν δύσκολη για τον Ολλανδό, αλλά με την επιμονή και τις ικανότητές του, κατάφερε να χτίσει εκείνη τη μεγάλη ομάδα. Εγώ κέρδισα με τη φανέλα της Μπάρσα ένα Κύπελλο Ισπανίας και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, αλλά όταν ξεκίνησε η παντοδυναμία της Dream Team, είχα ήδη φύγει. Πάντως το πέρασμα από εκεί ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία.

Sport24.gr: Σταθήκατε εξαιρετικά άτυχος τότε. Ο Κρόιφ σας εκτιμούσε πολύ ως παίκτη, αλλά οι τραυματισμοί δε σας άφησαν σε ησυχία τη διετία της παραμονής σας στη Μπαρτσελόνα.

Βαλβέρδε: Η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη διετία είχα συνεχώς προβλήματα. Στο ξεκίνημα της παρουσίας μου στη Μπαρτσελόνα, έκανα το λάθος να βιαστώ να επιστρέψω μετά από έναν τραυματισμό, με αποτέλεσμα να πάθω υποτροπή και να χάσω το «τρένο». Ο Κρόιφ με υπολόγιζε, αλλά δεν μπόρεσα να δώσω αυτά που μπορούσα. ΄

Sport24.gr: Επόμενος και μεγαλύτερος σε διάρκεια σταθμός στην καριέρα σας, η Αθλέτικ Μπιλμπαο. Εκεί βρήκατε τον «παράδεισό» σας ως ποδοσφαιριστής;

Βαλβέρδε: Ναι, η εξαετία στην Αθλέτικ υπήρξε η καλύτερη περίοδος για μένα. Βρέθηκα στο Μπιλμπάο στην ιδανική ηλικία, από τα 26 μου μέχρι τα 32 μου χρόνια. Εκεί απέδωσα το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας μου, έζησα πολλές ωραίες στιγμές, δέθηκα με τον κόσμο.

Sport24.gr: Γεννηθήκατε στην Εξτρεμαδούρα και βρεθήκατε από μικρός στη Χώρα των Βάσκων. Ποια από τις δυο αισθάνεστε περισσότερο ως πατρίδα σας;

Βαλβέρδε: Τις αγαπώ και τις δυο το ίδιο. Αγαπώ και δένομαι με κάθε τόπο, ο οποίος με φιλοξενεί. Αισθάνομαι όμορφα στην Εξτρεμαδούρα, το ίδιο στο Μπιλμπάο, στη Βαρκελώνη που επίσης πέρασα αρκετά χρόνια της ζωής μου. Και φυσικά νιώθω και Έλληνας, μετά τα τρία χρόνια που έζησα στην Ελλάδα.

Ο ΒΑΛΒΕΡΔΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Sport24.gr: Πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε προπονητής;

Βαλβέρδε: Το σκεφτόμουν τα τελευταία δυο τρία χρόνια που έπαιζα ακόμα ποδόσφαιρο. Το δούλεψα μέσα μου, κατέληξα ότι μου άρεσε και έτσι, όταν σταμάτησα να παίζω, πέρασα από τον αγωνιστικό χώρο στους πάγκους.

Sport24.gr: Στην καριέρα σας είχατε προπονητές μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Κρόιφ, ο Ιρουρέτα, ο Κλεμέντε, ο Χάινκες. Πόσο σας επηρέασαν στην προπονητική σας καριέρα και πόσο διαμόρφωσαν τη δική σας φιλοσοφία;

Βαλβέρδε: Η αλήθεια είναι ότι είχα μεγάλους προπονητές, μεγάλους σε αξία και τελείως διαφορετικούς σε νοοτροπία και τρόπο δουλειάς. Δε νομίζω ότι διαμόρφωσαν τη δική μου φιλοσοφία και μεθοδολογία, όμως σίγουρα πήρα πολλά πράγματα από όλους. Έμαθα κοντά τους συστήματα, τακτικές, στρατηγικές, συμπεριφορές. Ήμουν τυχερός που συνεργάστηκα μαζί τους και η επαφή μαζί τους με βοήθησε στο να φτιάξω, όταν ήρθε η δική μου σειρά, τις δικές μου αρχές, τον δικό μου τρόπο εργασίας.

Sport24.gr: Την πρώτη φορά που είχατε έρθει στον Ολυμπιακό, είχα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Χαβιέρ Κλεμέντε και τον είχα ρωτήσει γιατί σας αποκαλούν Txingurri (μυρμήγκι στα βάσκικα). Μου είχε πει ότι σας το είχε κολλήσει εκείνος το παρατσούκλι, επειδή ήσασταν μικροσκοπικός και του θυμίζατε μια μικρή ψαρόβαρκα που είχε, την οποία λόγω του μεγέθους της, την είχε ονομάσει Txingurri. Αληθεύει;

Βαλβέρδε: Ναι, έτσι ακριβώς είναι! Ο Κλεμέντε ήταν αυτός που μου κόλλησε το παρατσούκλι, το οποίο με ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Sport24.gr: Ξεκινήσατε λοιπόν την προπονητική από τις ακαδημίες της Μπιλμπάο και το 2003, ο αθλητικός διευθυντής τότε του συλλόγου, Αντόνι Θουμπιθαρέτα, σας πρότεινε για τη θέση του προπονητή στην πρώτη ομάδα.

Βαλβέρδε: Ναι, ο Θούμπι πήρε αυτή την απόφαση, που στην πραγματικότητα ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Δεν είχα καμία εμπειρία στην Πριμέρα Ντιβισιόν και αγωνιστικά η Αθλέτικ δεν τα πήγαινε πολύ καλά. Δεν ήταν εύκολο το ξεκίνημα, αλλά υπήρχε εκεί μια καλή ομάδα. Οι παίκτες αγκάλιασαν την προσπάθειά μου και όλα πήγαν καλά τελικά. Την πρώτη χρονιά τερματίσαμε στην πέμπτη θέση και συνολικά νιώθω ικανοποιημένος από εκείνη τη διετία, αν και όπως σου είπα, η αρχή ήταν δύσκολη και το εγχείρημα του Θουμπιθαρέτα ήταν γεμάτο ρίσκο. Όμως βαδίσαμε μαζί και του είμαι ευγνώμων που μου έδωσε εκείνη την ευκαιρία.

Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Sport24.gr: Ένας από τους λόγους που σας εκτιμούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία, είναι οι αρχές σας και το γεγονός ότι αυτά που λέτε συμβαδίζουν με αυτά που κάνετε. Μπορείτε να μου συνοψίσετε την «φιλοσοφία» σας ως προπονητής σε μερικές φράσεις;

Βαλβέρδε: Είναι πολλά πράγματα μαζί. Αλλά τα βασικότερα είναι τα εξής: Πρώτον, θέλω να δουλεύω με ένα μικρό ρόστερ και να υπάρχει ένα ωραίο κλίμα. Πάντοτε προσπαθώ, όλοι όσοι υπάρχουν γύρω από την ομάδα, ο δεύτερος προπονητής, ο γυμναστής, ο προπονητής των τερματοφυλάκων, οι φυσιοθεραπευτές, ο γιατρός, οι μάγειρες, οι υπόλοιποι υπεύθυνοι, να είναι όλοι ένα, δηλαδή να πρόκειται για ένα γκρουπ ενωμένο, αγαπημένο, να υπάρχει το σωστό κλίμα για να δουλεύουμε. Με όλους αυτούς είμαι πάντα πολύ απαιτητικός, αλλά θέλω όλοι να νιώθουν πραγματικοί συνεργάτες με όλη τη σημασία της λέξης. Αυτό στον Ολυμπιακό ήταν πολύ απλό, γιατί στο Ρέντη η ατμόσφαιρα που επικρατεί για όσους δουλεύουν εκεί, είναι καταπληκτική. Όλοι είναι σωστοί επαγγελματίες και καλοί χαρακτήρες.

Μετά, αυτό που ζητάω, είναι η ομάδα μου να προσπαθεί πάντοτε για τη νίκη σε οποιαδήποτε έδρα και με οποιονδήποτε αντίπαλο. Μου είναι αδιάφορο αν πρόκειται για ματς του Τσάμπιονς Λιγκ ή της Τερθέρα Ντιβισιόν. Για μένα αυτό είναι βασικό. Από εκεί και ύστερα, η δική μου φιλοσοφία είναι το στιλ του παιχνιδιού να είναι τέτοιο ώστε να ικανοποιεί όσους το βλέπουν, αλλά και τους ίδιους τους παίκτες. Θέλω ο παίκτης να τα δίνει όλα τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα.

Ο τελικός ΑΕΚ - Ολυμπιακός

Ας περάσουμε τώρα στην Ελλάδα και την πρώτη χρονιά σας στον Ολυμπιακό. Από εκείνη τη σεζόν ποιο ματς θυμάστε περισσότερο;

Βαλβέρδε: Φυσικά τον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Στο κινητό μου υπάρχει ακόμα η φωτογραφία με το τελικό σκορ των πέναλτι από το μάτριξ του ΟΑΚΑ. Είναι από τις πιο αγαπημένες μου! Σε όποιον δεν το πιστεύει, του τη δείχνω. Όταν εξηγώ στον κόσμο τί συνέβη σε εκείνον τον τελικό, δεν με πιστεύουν. Οπότε κι εγώ τους δείχνω τη φωτογραφία με τον τελικό αριθμό των πέναλτι.

Στη διάρκεια της διαδικασίας των πέναλτι πώς νιώθατε;

Βαλβέρδε: Η αλήθεια είναι ότι από ένα σημείο και μετά, είχα χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Στην αρχή είσαι νευρικός, περιμένεις να δεις αν θα κερδίσεις. Ο Τζόλε έχασε το πέμπτο - αν θυμάμαι καλά - το οποίο θα μας έδινε τη νίκη, αλλά έφτασε κάποια στιγμή που σκεφτόμουν «ας αστοχήσει επιτέλους κάποιος, να πάμε σπίτια μας», γιατί εκείνη η αγωνία ήταν πλέον φοβερή! Πέρα από αυτό όμως, το παιχνίδι ήταν και δύσκολο και εκπληκτικό. Πολύ κλειστό μετά το 2-0, μπορέσαμε να ισοφαρίσουμε, μας έβαλαν γκολ στο τέλος και εκεί σκέφτηκα ότι θα χάναμε, καταφέραμε να ισοφαρίσουμε ξανά, σκοράραμε στην παράταση και πίστεψα ότι αυτό θα ήταν το τελικό σκορ, ισοφάρισαν και πάλι... Ένα παιχνίδι εκτός ελέγχου! Σίγουρα ένα από τα πιο δραματικά παιχνίδια της καριέρας μου.

Keywords
βαλβερδε, ΑΕΚ, sport24, προσφορες, σημαίνει, ολυμπιακος, dream, team, ελλαδα, μυρμήγκι, οακα, γκολ, παναθηναικος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ξανα, αποτελεσματα, το θεμα, βαρκελωνη, δουλεια, εδρα, θεμα, ισπανια, καριερα, μπαρτσελονα, οακα, παιχνιδια, περιοδος, φιλια, φωτογραφια, sport24.gr, αγωνια, αμυνα, ατμοσφαιρα, βιγιαρεαλ, γκολ, γεγονος, γηπεδο, γλασκωβη, δευτερο, δικη, εγχειρημα, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, ερνεστο βαλβερδε, ζωης, ιδια, ιδιο, η δικη, ηλικια, ησυχια, ημιχρονο, κινητο, κυπελλο, κυριε, κλιμα, λαθη, λαθος, μικρο, μπορειτε, νικη, νοοτροπια, ξεκινημα, ομαδα, παντα, ομορφη, οπωσδηποτε, παμε, ποδοσφαιρο, πεμπτη, πηγαινε, προβληματα, ραντεβου, ρεντη, ρισκο, σεζον, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σπιτια, τρια, φυσικα, φορα, χτισιμο, ομορφα, ατυχος, dream, γινετε, χωρα, κλειστο, ομαδες, παιχνιδι, σημαίνει, σωστο, team, τυχερος, θελω να, ωραιο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα