«Τζόνι» με «βάφτισε» μια θεία μου!

19:17 28/11/2013 - Πηγή: AEK365

Στην στήλη «Σαν παλιό σινεμά» της Ελευθεροτυπίας φιλοξενήθηκε ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ Βαγγέλης Παραπραστανίτης. Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα: «Ξεκίνησα από την Πρόοδο Μουζακίου, στην οποία έπαιξα από τα 14 μέχρι τα 17 μου. Το 1972 με ζήτησε το Αιγάλεω, που ήταν στην Α' Εθνική, με προπονητή τότε τον Μίλτο Παπαποστόλου, αλλά με πίεσε ο πατέρας μου να μη φύγω και έτσι έμεινα στο χωριό. Τον επόμενο χρόνο πήγα στα Τρίκαλα,

όταν η ομάδα έπεσε από την Α' στη Β' Εθνική και έμεινα για επτά χρόνια.
Σε αυτό το διάστημα υπήρξαν προτάσεις για να φύγω, αρχικά από τη Λάρισα και αργότερα από τον ΠΑΟΚ, επί Παντελάκη, αλλά τα Τρίκαλα δεν με άφηναν. Τελικά με παραχώρησαν το 1979 στην ΑΕΚ. Είχα προπονητή τον Γιάννη Ζαφειρόπουλο για αρκετό καιρό στα Τρίκαλα, με ήξερε, κάποια στιγμή ανέλαβε τον Αχαρναϊκό και με κάλεσε να κατέβω στην Αθήνα για να παίξω σε ένα φιλικό παιχνίδι με την ΑΕΚ. Εκεί με είδε ο γενικός αρχηγός της ΑΕΚ, μίλησε με τον Λουκά Μπάρλο και πολύ γρήγορα συμφωνήσαμε. Υπέγραψα τον Δεκέμβριο και ενσωματώθηκα στο δυναμικό της ΑΕΚ το καλοκαίρι του '80. Ολους αυτούς τους μήνες έκανα προπονήσεις στην ΑΕΚ και έπαιζα μόνο στους αγώνες στα Τρίκαλα.
Οταν υπέγραψα στην ΑΕΚ, έκλαιγα. Τα Τρίκαλα πήραν 5 εκατομμύρια δραχμές, και παρόλο που υπήρχε ένας νόμος τότε, σύμφωνα με τον οποίο θα έπρεπε να πάρω ένα ποσοστό από τα χρήματα, γύρω στις 400.000, δεν μου έδωσαν τίποτα. Ο Μπάρλος κατάλαβε ότι τα Τρίκαλα δεν θα μου έδιναν τα λεφτά, ήρθε κοντά μου και μου είπε: "Μη στενοχωριέσαι, παίξε εσύ καλά και θα πάρεις χρήματα από εμάς".
Μετά τις υπογραφές, γυρίζει ο Μπάρλος και μου λέει: "Σε βλέπω λίγο αδυνατούλη, θα παίξεις;". "Πρόεδρε, δεν ξέρω τι μετεγγραφές έχεις κάνει ή θα γίνουν το καλοκαίρι, αλλά εγώ θα παίξω στην ΑΕΚ αλλά και στην Εθνική Ελλάδος" απάντησα. Το καλοκαίρι λοιπόν εντάχθηκα στην ομάδα και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος παίζαμε στη Νέα Φιλαδέλφεια με την Καβάλα. Εκανα πολύ καλό παιχνίδι, είχα συνεισφορά στα περισσότερα γκολ και με τη λήξη του αγώνα κατέβηκε ο Μπάρλος από τα επίσημα, μπήκε στο γήπεδο και με φίλησε.
Ο Θωμάς Μαύρος ήταν δίπλα μου εκείνη τη στιγμή και μου είπε: "Τόσα χρόνια είμαι στην ΑΕΚ, αλλά ο Μπάρλος δεν κατέβηκε ποτέ να με φιλήσει!". Ημουν πολύ τυχερός που είχα συμπαίκτη τον Θωμά, όπως και τον Μπάγεβιτς, τον Αρδίζογλου και αρκετούς άλλους. Τότε, στην ΑΕΚ, ήταν μεγάλη επιτυχία να είσαι ακόμη και στον πάγκο.
Ο Παπαποστόλου μού είπε: "Θα σου δώσω την ευκαιρία να παίξεις, αλλά θα πρέπει να αγωνιστείς σε θέση αριστερού μπακ". Στα Τρίκαλα έπαιζα επιθετικό και αμυντικό χαφ, αλλά και λίμπερο, όμως στην ΑΕΚ εκείνη την περίοδο σε αυτές τις θέσεις έπαιζαν σπουδαίοι παίκτες. Στο κέντρο της άμυνας είχαμε τον Νικολάου, τον Ραβούση, τον Τζιράκη. Ηθελα όμως να παίξω και είπα "εντάξει, αριστερό μπακ" και έτσι καθιερώθηκα σε αυτή τη θέση.
Είχαμε πολύ καλή ομάδα, ήμασταν οικογένεια και πήραμε και το Κύπελλο το 1983 κόντρα στον ΠΑΟΚ. Το 1984, επί Ζαφειρόπουλου και χωρίς να υπάρχει λόγος, με παρόπλισαν. Οσοι ήταν "Μπαρλικοί" είχαν προβλήματα και σιγά-σιγά έφυγαν όλοι. Πήγα στο Αιγάλεω με προπονητή τον Γιάννη Ματζουράκη, με σκοπό να καθίσω δύο χρόνια και έμεινα οκτώ. Ανέλαβα και την τεχνική ηγεσία, όταν η ομάδα ήταν στη Β' Εθνική.
Σε όλη μου την καριέρα με συντρόφευε το παρατσούκλι "Τζόνι". Μου το κόλλησε μία θεία μου στα Τρίκαλα, γιατί ήμουν νεαρός δεκαθλητής και μου έλεγε ότι είμαι σαν τον Τζόνι Βαϊσμίλερ. Του Αϊ-Γιαννιού, μάλιστα, κυρίως όταν ήμουν στην ΑΕΚ, αρκετοί μού έστελναν διάφορα δώρα, λουλούδια, ποτά γιατί νόμιζαν ότι γιόρταζα».
Ο Βαγγέλης Παραπραστανίτης ή «Τζόνι», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλαθλοι, γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1954 στο Μουζάκι Καρδίτσας. Μεταξύ 1980-1984 έπαιξε σε 104 επίσημα ματς της ΑΕΚ (3 γκολ). Τον Νοέμβριο του 1980 έγραψε τη μοναδική του συμμετοχή (σε φιλικό με την Αυστραλία) με την Εθνική. Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική Παπαευθυμίου και έχουν μία κόρη, την Ολγα. Εργάστηκε στην Πυροσβεστική και ασκεί το επάγγελμα του προπονητή.

Keywords
Τυχαία Θέματα