Το Κίεβο παρατείνει την εκεχειρία μέχρι τη Δευτέρα

15:10 28/6/2014 - Πηγή: AEK365

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας παρέτεινε η ουκρανική κυβέρνηση την εκεχειρία που είχε κηρύξει μονομερώς για το ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο μένει μετέωρο στον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων. Δεν λείπουν περιστατικά έντασης στα ανατολικά, τα οποία πάντως μένουν ακόμη σχετικά περιορισμένα.
Η νέα προθεσμία κινείται «παράλληλα» με τη διορία που έθεσε η ΕΕ στη Μόσχα επίσης μέχρι τη Δευτέρα για κινήσεις αποκλιμάκωσης, απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση με κυρώσεις.
Οι «28» κάλεσαν την Παρασκευή σε τέσσερα

συγκεκριμένα μέτρα -συμφωνία για μηχανισμό ελέγχου υπό τον ΟΑΣΕ που θα επιτηρεί την εκεχειρία, επιστροφή τριών συνοριακών σημείων ελέγχου, απελευθέρωση ομήρων και διάλογο επί του σχεδίου Ποροσένκο- μέχρι τη Δευτέρα.
Αργότερα, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, και επισήμως την παράταση της εκεχειρίας στις ανατολικές επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ μέχρι τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας.
Το Κίεβο ωστόσο σημείωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα πρόωρης αναστολής της εκεχειρίας σε περιοχές που δεν υπάρξει ανταπόκριση από τις φιλορωσικές δυνάμεις.
Εκτός από τις εχθροπραξίες στα ανατολικά, το Κίεβο κάλεσε και σε πάγωμα των άλλων δραστηριότητων των φιλορώσων στις δύο επαρχίες, όπως το στήσιμο οδοφραγμάτων και μπλόκων ή την μεταφορά δυνάμεων από το ένα σημείο στο άλλο.
Όσον αφορά τις εξελίξεις επί του εδάφους, ο Μίροσλαβ Ρουντένκο, ηγετικό στέλεχος των ενόπλων στο Ντονέτσκ, υποστήριξε το Σάββατο πως υπήρξε στρατιωτική δράση στην πόλη Κραματόρσκ.
Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατηγόρησαν από την πλευρά τους τους αντάρτες ότι πυροβόλησαν εναντίον στρατιωτών στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ. Στρατιωτικές πηγές στο Κίεβο ανέφεραν πως δεν υπήρξαν θύματα.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα