Στο στόχαστρο του Ερντογάν και οι δικαστές

09:30 29/12/2013 - Πηγή: AEK365

Στην εκδοχή της «βρώμικης επιχείρησης» κατά της κυβέρνησης του με την εμπλοκή δικαστικών, εκδοτών και επιχειρηματικών κύκλων επέμεινε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του στην πόλη Μασίνα ο Ερντογάν εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά των δικαστών που αποκάλυψαν την υπόθεση διαφθοράς στην οποία μέχρι στιγμής εμπλέκονται οι γιοι τριών πρώην-πλέον-υπουργών της κυβέρνησης, κατηγορώντας τους ότι συνεργάζονται με «εγκληματικές οργανώσεις» για να «κατηγορήσουν αθώους ανθρώπους».
«Ορισμένοι δικαστές,

δυστυχώς, ενεργούν σε συντονισμό με ορισμένες εγκληματικές οργανώσεις και σε συνεργασία με ορισμένα μέσα ενημέρωσης για να κατηγορήσουν αθώους ανθρώπους αποκαλύπτοντας εμπιστευτικά έγγραφα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στην ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού.
«Ορισμένα κινήματα, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί ή πολιτικοί κύκλοι ενορχήστρωσαν από την Τουρκία αυτή τη γεμάτη μίσος συνωμοσία. Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν στόχο το AKP, αλλά την Τουρκία. Δεν μπορούν να δεχθούν την ιδέα ότι η Τουρκία αναπτύσσεται» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Μουαμάρ Ακάς, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Χουριέτ, είχε ετοιμάσει το έγγραφο κλήτευσης ως υπόπτου για συμμετοχή στην ίδια υπόθεση του γιου του τούρκου πρωθυπουργού, πράξη που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει αφού αποπέμφθηκε με την κατηγορία ότι διέρρε έγγραφα προς τα ΜΜΕ.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία, με τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια που σε πολλά θυμίζουν τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με αφορμή τότε τα έργα στο πάρκο Γκεζί, έχουν θορυβήσει και τις Βρυξέλλες όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε.
«Καλώ την Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα που έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα πολιτικά κριτήρια ένταξης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταγγελίες περί διαφθοράς να αντιμετωπιστούν χωρίς να γίνονται διακρίσεις, ή με μεροληπτικό τρόπο, αλλά με διαφάνεια και αμεροληψία», ανέφερε ο κ. Φούλε στην επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.
Στην ανακοίνωση καυτηριάζεται το φαινόμενο των αλλαγών στους κόλπους της δικαστικής αστυνομίας που, όπως αναφέρεται, «υπονόμευσαν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των ερευνών που διεξάγει η δικαιοσύνη για τις κατηγορίες της απάτης και της διαφθοράς».
Ο Τσέχος επίτροπος, ωστόσο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας να αναστείλει την εφαρμογή κυβερνητικού διατάγματος με το οποίο επιβαλλόταν στους αστυνομικούς να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους στην ιεραρχία πριν προβούν σε συλλήψεις.
Την ίδια ώρα η τουρκική κοινή γνώμη «βράζει» κατά της κυβέρνησης Ερντογάν όπως αποδείχθηκε από τις κινητοποιήσεις το βράδυ της Παρασκευής με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούν - ξανά - την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς.

WSJ: Κλυδωνίζεται η ισχύς του Ερντογάν
Η Wall Street Journal σε άρθρο της το Σάββατο επισημαίνει μια διαφορετική εκδοχή του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν κάνοντας λόγο για μια εσωτερική μάχη για την εξουσία που έχει «τραυματίσει» τον ευρύ συνασπισμό που οδήγησε τον Ερντογάν σε τρεις επιτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις.
Όπως αναφέρει η WSJ, η έρευνα έχει πλήξει την εικόνα του ως τον απόλυτο ηγέτη του AKP που ήρθε στην εξουσία το 2002. Αντίθετα, το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) φαίνεται να είναι ένας εριστικός συνασπισμός μετριοπαθών ισλαμιστών, εθνικιστών και φιλελευθέρων που μέχρι πρότινος τους ένωνε η επιθυμία για την εξουσία και η ανάγκη για επιβολή απέναντι στο στρατιωτικό κατεστημένο.
Πολλοί είναι εκείνοι που αρχίζουν και ενοχλούνται με τους ολοένα και πιο αυταρχικούς τρόπους του Ερντογάν και θεωρούν τον επερχόμενο εκλογικό κύκλο που ξεκινά τον Μάρτιο, ως μια τελευταία ευκαιρία να σπάσει ο δεσμός του με την εξουσία.
Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια. Το πρώτο είναι το κόμμα του που ταλανίζεται από τις έξι παραιτήσεις στελεχών σε μόλις ένα μήνα. Οι βουλευτές παραιτήθηκαν διότι πίστευαν ότι ο Ερντογάν ακολουθεί πολιτικές που δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.
«Αυτό είναι ένα νέο AKP» εκτιμά ο Soner Cagaptay του Washington Institute for Near East Policy. «Αν ο πρωθυπουργός επιβιώσει της καταιγίδας θα δημιουργήσει ένα υπουργικό συμβούλιο που θα διαστρεβλωνει την αλήθεια και θα του λέει ότι θέλει. Αυτό θα είναι πρόβλημα», συμπληρώνει.

Ο αντίκτυπος στην οικονομία
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές των αναλυτών που επισημαίνουν ότι η αυξημένη πολιτική «πίεση» θα προκαλέσει το «σκάσιμο» της τουρκικής οικονομίας.
Τελευταίος στον κατάλογο Τσενκ Σιντάρ, managing director της εταιρείας Sidar Global Advisors, που εδρεύει στις ΗΠΑ.
«Η εμπιστοσύνη που δείχνουν στην Τουρκία τα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 και δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη αν υπάρξει ένα selloff», υπογραμμίζει.
Όπως αναφέρει η WSJ, από την 17η Δεκεμβρίου η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 7% τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου.
Οι αποδόσεις των διετών και δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν υπερβεί το 10%, ενώ το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αυγούστου του 2012.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα