Στις φλόγες η Βαλτιμόρη μετά την κηδεία Αφροαμερικανού-θύματος αστυνομικής βίας (ΦΩΤΟ)

10:34 28/4/2015 - Πηγή: AEK365

Σκηνές που θυμίζουν το Φέργκιουσον εκτυλίχθηκαν στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ μετά την κηδεία του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, ο οποίος πέθανε μετά τη σύλληψή του εξαιτίας της αστυνομικής βίας που δέχθηκε.

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους καίγοντας αυτοκίνητα και καταστήματα και λεηλατώντας, ενώ οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι συνεχείς.

Η πόλη

έχει πλέον κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ο κυβερνήτης της πολιτείας κάλεσε την Εθνοφρουρά για να βοηθήσει την αστυνομία, ενώ επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα για μία εβδομάδα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από το απόγευμα της Δευτέρας (τα μεσάνυχτα προς Τρίτη, ώρα Ελλάδας), μετά την κηδεία του 25χρονου.

Ο Γκρέι είχε πέσει για μία εβδομάδα σε κώμα μετά τη σύλληψή του. Ο θάνατός του είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και είχε έρθει να προστεθεί στις υποθέσεις αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών τους τελευταίους μήνες.

Η αστυνομία έθεσε σε διαθεσιμότητα μετ' αποδοχών τους έξι αστυνομικούς που εμπλέκονταν στη σύλληψή του χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει τίποτα περαιτέρω για τα στοιχεία τους ή το φυλετικό τους υπόβαθρο.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας ήδη το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο, ενώ παρούσα ήταν και η δήμαρχος της πόλης Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ, η οποία είναι Αφροαμερικανή και η ίδια.

«Στέκομαι δίπλα στην αδελφή του Φρέντι Γκρέι και καλώ οι διαδηλώσεις να μείνουν ειρηνικές» είχε πει η δήμαρχος. Η Βαλτιμόρη, είπε, «έχει παράδοση στις ειρηνικές διαμαρτυρίες για τα πολιτικά δικαιώματα, την οποία πρέπει να τιμήσουμε».

Ωστόσο, η έκκλησή της δεν εισακούστηκε...

Αμέσως μετά την κηδεία, σε διάφορα σημεία της πόλης, άρχισαν οι πυρπολήσεις καταστημάτων και οι λεηλασίες τους. Στη συνέχεια, νεαροί συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί σε διάφορα σημεία, πυρπολώντας και οχήματα της αστυνομίας.

Μέχρι τη νύχτα, η κατάσταση είχε βγει εκτός ελέγχου και είχαν κληθεί αστυνομικές ενισχύσεις από κοντινές περιοχές.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Λάρι Χόγκαν κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποφάσισε την κινητοποίηση της Εθνοφρουράς και προχώρησε στην επιβολή απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας για μία εβδομάδα.

«Η κλήση της Εθνοφρουράς είναι έσχατο μέτρο και ήταν απόφαση που δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία» είπε.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 15 αστυνομικοί. Τα πρώτα μέλη της Εθνοφρουράς είχαν αρχίσει να παίρνουν θέση στους δρόμους κοντά στα μεσάνυχτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα