Πως έγινε η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αθλητικού γεγονότος

09:57 28/4/2015 - Πηγή: AEK365

Στις μέρες μας οι αθλητικές μεταδόσεις αποτελούν το «φιλέτο» κάθε τηλεοπτικού σταθμού. Καλύπτονται με κάμερες HD και όλα τα τελευταίας τεχνολογίας μέσα. Ακόμα και στην Ελλάδα.
Κι όμως η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αθλητικού γεγονότος στην Ελλάδα υπήρξε «σεμνή και ταπεινή». Δεν ήταν στην Αθήνα όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν και δεν ήταν ένα ποδοσφαιρικό ματς, ούτε καν αγώνες στίβου.

Ήταν αγώνας μπάσκετ κι η μετάδοση χρησιμοποιήθηκε ως πρόβα τζενεράλε για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Βρισκόμαστε στο μακρινό 1969. Η ελληνική τηλεόραση μετρούσε μόλις τρία χρόνια ζωής. Ουσιαστικά έκανε τα πρώτα της βήματα. Κι είχε την ετικέτα «πειραματική».
Στην Αθήνα εξέπεμπαν δύο τηλεοπτική σταθμοί. Το κρατικό ΕΙΡ και ο Τηλεοπτικός Σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων που αργότερα μετονομάστηκε σε ΥΕΝΕΔ. Μην ξεχνάμε ότι η στρατιωτική δικτατορία βρισκόταν ακόμα στην αρχή της. Είχε μόλις δύο χρόνια στην εξουσία από τα επτάμιση που κράτησε.

Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη ο ΟΤΕ στη διάρκεια της Έκθεσης λειτουργούσε ένα μικρό πομπό καλύπτοντας κάποιες από τις εκδηλώσεις. Εκεί άλλωστε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 είχαν αρχίσει οι πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές.
Εκείνη τη χρονιά ο ΟΤΕ διέθετε τον ένα όροφο του ομώνυμου πύργου του (ολοκληρώθηκε τον επόμενο χρόνο) στο χώρο της έκθεσης κι εγκατέστησε μια κεραία. Χωρίς να διαθέτει συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων με δύο μόνο κάμερες και μια κεραία συνέλαβε το φιλόδοξο σχέδιο να δείξει σε ζωντανή μετάδοση τα εγκαίνια της ΔΕΘ που είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος θα ήταν εκεί μαζί με όλο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο. Η κάλυψη έπρεπε να πετύχει. Οι δύο κάμερες θα κατέγραφαν τις εκδηλώσεις στο Παλέ ντε σπορ.

Έπρεπε όμως να γίνει ένα τεστ πριν το «σημαντικό γεγονός». Εκείνη την εποχή στον ίδιο χώρο γινόταν το Βαλκανικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Την παραμονή των εγκαινίων, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου γινόταν ο «άτυπος τελικός» με αντιπάλους την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. Αυτή ήταν η χρυσή ευκαιρία για το τεστ.

Οι τεχνικοί του ΟΤΕ έστησαν τα μηχανήματά τους και μέσω κυκλώματος έστελναν την εικόνα στο στρατιωτικό κανάλι στην Αθήνα για να μπορούν να ελέγχουν το σήμα αφού μόνο αυτό εξέπεμπε στη Θεσσαλονίκη! Για λόγους προγράμματος μεταδόθηκε μόνο το δεύτερο ημίχρονο για να μην κουραστεί το τηλεοπτικό κοινό! Όσο για την περιγραφή την κατάσταση... έσωσε το ραδιόφωνο. Ο Βασίλης Γεωργίου μετέδιδε το ματς για τον ραδιοφωνικό σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων. Πήραν λοιπόν τον ήχο του ραδιοφώνου και τον πέρασαν στην τηλεόραση.

Έτσι ο Βασίλης Γεωργίου έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περιέγραψε αθλητική εκδήλωση για τη τηλεόραση. Η μήπως όχι;
«Ήταν η εποχή της... πατέντας. Η ανυπαρξία τεχνικών μέσων μας έκανε να... εφευρίσκουμε ένα σωρό λύσεις εκ του προχείρου. Τον Απρίλιο του 1968 ο Σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων μετέδωσε τον αγώνα της ΑΕΚ με τη Σλάβια. Επειδή όμως δεν υπήρχαν συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων έβαλαν μια φωτογραφία της ΑΕΚ και αναμετέδιδαν την ραδιοφωνική μου περιγραφή. Αυτό ήταν το πρώτο ματς που... μεταδόθηκε, τρόπος του λέγειν, τηλεοπτικά. Στο ματς Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας υπήρξε ζωντανή εικόνα και ήχος από το ραδιόφωνο. Υπήρχε και μια κινηματογραφική κάμερα για τα κοντινά πλάνα και κάποιες συνεντεύξεις μετά το ματς που προβλήθηκαν αργότερα στις αθλητικές εκπομπές του σταθμού» θυμάται σήμερα, 45 χρόνια μετά, ο Βασίλης Γεωργίου.
Στον ίδιο γήπεδο έκανε τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα ο Φίλιππας Συρίγος απεσταλμένος της «Απογευματινής» στους αγώνες. Μάλιστα η εφημερίδα του ήταν η μόνη που δημοσίευσε την είδηση ότι θα μεταδοθεί τηλεοπτικά ο αγώνας. Σε κάτι λιγότερο από δέκα χρόνια θα γινόταν το άνθρωπος που θα έβαζε το μπάσκετ σε κάθε ελληνικό σπίτι!

Η ζωή παίζει κάποιες φορές περίεργα παιχνίδια...


Στη κεντρική φωτογραφία ο Βασίλης Γεωργίου επί το έργον και δίπλα του το «γιαπί» του πύργου του ΟΤΕ στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης το 1969

Πηγή: dailygoal.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα