«Στην Ελλάδα νιώθουν σίγουροι ότι τίποτα δεν θα τους συμβεί»

14:51 16/11/2014 - Πηγή: AEK365

Στην ετήσια έκθεση τη για τη σεζόν 2013-2014, ο οργανισμός στοιχηματικής παρακολούθησης, Federbet, χαρακτήρισε χειραγωγημένους έξι ελληνικούς αγώνες με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού να υποστηρίζει πως στην Ελλάδα νιώθουν σίγουροι ότι θα μείνουν ατιμώρητοι.
Αναλυτικά όσα δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο γενικός γραμματέας της Federbet, ο Φραντσέσκο Μπαράνκα

-Στην ετήσια έκθεση σας για τη σεζόν 2013-14 χαρακτηρίσατε χειραγωγημένους αγώνες έξι ελληνικούς

αγώνες. Για τη φετινή σεζόν έχετε χαρακτηρίσει χειραγωγημένο τον αγώνα, ΠΑΟΚ-Βέροια, ενώ έχετε ενδείξεις για χειραγωγημένα παιχνίδια της 10ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Ποια είναι η άποψη που έχετε σχηματίσει για την κατάσταση στην Ελλάδα;
«Η κατάσταση είναι δραματική και αυτό φαίνεται από το ότι μετά την έκθεση μας (του αγώνα ΠΑΟΚ-Βέροια) αποφάσισαν να χειραγωγήσουν άλλο παιχνίδι. Κάτι που σημαίνει ότι νιώθουν σίγουροι ότι τίποτα δεν θα τους συμβεί. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Νιώθουν αρκετά σίγουροι κάνοντας μια παράνομη δραστηριότητα».
-Ποια είναι η μεθοδολογία που ακολουθείτε και πόσο αξιόπιστη είναι;
«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας αγώνας είναι χειραγωγημένος όταν οι αποδόσεις γίνονται παράλογες».
-Εξ' όσων γνωρίζουμε η UEFA έστειλε για την περυσινή σεζόν στην ΕΠΟ τουλάχιστον 14 αγώνες ως ύποπτους χειραγώγησης. Από τη δική σας λίστα περιλαμβάνονταν μόνο τρεις. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά;
«Η UEFA ελέγχει όλους τους αγώνες, ενώ η δική μας λίστα είναι μικρότερη και ελεγμένη. Ο αγώνες που περιλαμβάνονται στην έκθεση μας είναι επιβεβαιωμένα χειραγωγημένοι. Καλό θα ήταν να ερωτηθεί η UEFA σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει».
-Ποια είναι τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν;
«Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι σύλλογοι διότι αυτοί έχουν δικαίωμα να ελέγξουν τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών τους. Πρέπει διαρκώς να εξελίσσεται ο έλεγχος των αγώνων, να γίνεται εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών και να τους εξηγείται ότι είναι υπό έλεγχο. Στην Ισπανία και την Ιταλία οι σύλλογο ασχολούνται με το πρόβλημα».
-Ποια είναι η γνώμη σας για μια ομοσπονδία που δεν κάνει τίποτα για την καταπολέμηση του φαινομένου εκτός από το να διαβιβάζει τις εκθέσεις της UEFA στην ποινική δικαιοσύνη;
«Οι ομοσπονδίες φοβούνται το σκάνδαλο και για αυτό προτιμούν να προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Η μόνη λίγκα που πραγματικά πολεμά το στήσιμο των αγώνων είναι η ισπανική».
-Οι ποδοσφαιριστές, οι διαιτητές ή οι παράγοντες είναι οι πιο πρόθυμοι για να συμμετέχουν στη χειραγώγηση αγώνα;
«Στα πλούσια πρωταθλήματα οι ποδοσφαιριστές συνήθως ποντάρουν και μερικές φορές χειραγωγούν αγώνες για να ισορροπήσουν τις απώλειες τους. Στα φτωχά πρωταθλήματα συχνά η χειραγώγηση οργανώνεται από παράγοντες. Έχουμε και περιπτώσεις με ανάμειξη διαιτητών. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάθε περίπτωση χειραγωγημένου αγώνα μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί. Η χειρότερη αντίδραση είναι η αποσιώπηση, επειδή οι ποδοσφαιριστές δεν νιώθουν πίεση και πιστεύουν ότι κανείς δεν τους παρακολουθεί».
-Ποιες είναι οι διαφορές σας με οργανισμούς που έχουν αντίστοιχους στόχους;
«Η ESSA προστατεύει τα συμφέροντα των στοιχηματικών εταιρειών και δεν συνεργάζεται με συλλόγους και λίγκες. H Sportradar είναι συνεργάτης της UEFA, επομένως δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους συλλόγους. Η μεγάλη μας διαφορά είναι στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των χειραγωγημένων αγώνων. Εμείς προσπαθούμε να μιλήσουμε έγκαιρα και όχι να κάνουμε αυτοψία. Η ESSA και όχι η Sportradar υπάρχουν εδώ και δέκα χρόνια. Ποιους στόχους έχουν πετύχει; H Federbet συνεργάζεται με αστυνομίες, με την ισπανική επαγγελματική λίγκα (LFP) και μέσα σε μόνο δύο χρόνια λειτουργίας έχει καταφέρει να πετύχει πολλούς στόχους».

Keywords
Τυχαία Θέματα