Στη φυλακή η Τιμοσένκο

15:35 11/10/2011 - Πηγή: AEK365

Ποινή επταετούς κάθειρξης -η μέγιστη που είχε ζητηθεί από την κατηγορούσα αρχή- επιβλήθηκε στην πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2009. Καλείται να καταβάλει επίσης αποζημίωση ύψους 187 εκατ. δολαρίων για απώλεια κρατικών εσόδων και της απαγορεύθηκε να ασκήσει οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

Η Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει

την απόφαση· μίλησε για «κατασκευασμένη» ετυμηγορία και κατήγγειλε το «αυταρχικό καθεστώς» του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς. «Αυτή η εγκληματική υπόθεση είναι κατασκευασμένη, η ετυμηγορία είναι κατασκευασμένη. Ο Γιανουκόβιτς επιστρέφει στο 1937» είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στους διωγμούς του σταλινικού καθεστώτος. «Η δίκη και η ετυμηγορία έγιναν υπό τις οδηγίες του Γιανουκόβιτς και δείχνουν την αδυναμία της εξουσίας» προσέθεσε.

Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Ουκρανία ότι ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις κυρίως σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου. «Η ΕΕ είναι βαθιά απογοητευμένη από την καταδίκη της Τιμοσένκο σε επτά χρόνια κάθειρξη έπειτα από μία δίκη που δεν σεβάστηκε τους διεθνείς κανόνες ως προς μία διαδικασία δίκαιη, διαφανή και ανεξάρτητη» υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Εκατοντάδες υποστηρικτές της Τιμοσένκο είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο του Κιέβου, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της Τιμοσένκο, και έγιναν συλλήψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα