Στα 7 δισεκατομμύρια ο πληθυσμός της Γης

21:00 14/10/2011 - Πηγή: AEK365

Τα επτά δισεκατομμύρια θα φτάσει το ανθρώπινο είδος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου σύμφωνα με την εκτίμηση του Τμήματος Πληθυσμού του ΟΗΕ. Ανεξάρτητοι δημογράφοι εκφράζουν όμως επιφυλάξεις.

Ο Χάνια Λότσνικ, επικεφαλής του Τμήματος Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, παραδέχεται ότι υπάρχει ένα περιθώριο αβεβαιότητας μερικών μηνών, ή ακόμα και ενός έτους.

Ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Λουτς του Ινστιτούτου Δημογραφίας της Βιέννης δίνει μια αρκετά διαφορετική εκτίμηση, αφού εκτιμά ότι θα φτάσουμε το ορόσημο των επτά δισεκατομμυρίων

κάποια στιγμή μετά τις αρχές του 2013, πιθανώς και πολύ αργότερα, το 2020.

Όπως επισημαίνει, ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες οι απογραφές τείνουν να υποεκτιμούν τον πληθυσμό έως και κατά 3%.

Στην Κίνα, για παράδειγμα, τα δεδομένα των απογραφών δείχνουν ότι η μέση γυναίκα αποκτά 1,2 παιδιά. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες παραδέχονται ότι δεκάδες εκατομμύρια παιδιά δεν δηλώνονται στις αρχές, αφού οι γονείς καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο αν παραβιάσουν την πολιτική του ενός παιδιού ανά ζευγάρι. Για να διορθώσουν μάλιστα την εκτίμηση, ανεβάζουν τη γεννητικότητα στα 1,5 παιδιά ανά γυναίκα.

Όπως επισημαίνει ο Σεργκέι Σέρμποφ, συνεργάτης του Λουτς στη Βιέννη, τα τελευταία χρόνια η γεννητικότητα έχει μειωθεί και η μέση γυναίκα αποκτά σήμερα 2,5 παιδιά, δηλαδή τα μισά από ό,τι η μέση γιαγιά της.

Όπως εκτιμούν οι δύο ερευνητές, η αύξηση θα είναι πολύ μικρότερη και μάλιστα υπάρχει πιθανότητα 85% να έχει σταθεροποιηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός αρκετά νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα