Σλοβακία: Γιατί βοηθάμε την Ελλάδα;

18:42 3/7/2012 - Πηγή: AEK365

Την άποψη ότι η «υπομονή του λαού» της Σλοβακίας με τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης έχει «εξαντληθεί», εξέφρασε ο σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίκο, στον απόηχο συνάντησής του με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Τα σχόλια του κ. Φίκο, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε ισχυριστεί πως θα ζητούσε την αποπομπή της Ελλάδας από την νομισματική ένωση σε περίπτωση που η Αθήνα

δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της, πιθανότατα αποτελούν έμμεση κριτική στην Αθήνα, μολονότι δεν έγινε αναφορά στη χώρα μας.

Ο κ. Φίκο σχολίασε ότι είναι «πολύ δύσκολο» να εξηγήσει στο λαό της χώρας του γιατί πρέπει να συνεισφέρει χρήματα στη διάσωση κρατών όπου οι μισθοί και οι συντάξεις είναι πολύ υψηλότερες συγκριτικά με τη Σλοβακία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Σλοβακία ανήλθε το 2011 σε περίπου 18.400 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα υπολογίστηκε σε περίπου 20.700 ευρώ. Επιπλέον, το ΑΕΠ της Σλοβακίας υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε 75,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 203,46 δισεκατομμύρια.

Συνεχίζοντας, ο κ. Φίκο ανέφερε ότι σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας θα υπάρξει γενικευμένη αναστάτωση, παραδεχόμενος χαρακτηριστικά ότι για το 2013 είπε η χώρα του αναμένει μια ανάπτυξη της τάξης του 2,6%, αλλά σε περίπτωση κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας η παραγωγή θα μειωνόταν κατά 4%.

Τέλος, ο σλοβάκος ηγέτης επανέλαβε ότι οικονομική βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται μονάχα εάν αυτές εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα