Σαν σήμερα, 8 Φεβρουαρίου

23:41 7/2/2012 - Πηγή: AEK365

451

ο Κωνστάντιος Γ γίνεται συναυτοκράτορας της Δυτικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1238

οι Μογγόλοι καίνε την ρωσική πόλη, Βλάντιμιρ.

1405

γεννιέται ο Κωνσταντίνος 11ος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 29/5/1453)

1587

αποκεφαλίζεται στην Αγγλία η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκοτίας, για την ανάμιξή της σε συνωμοσία για τη δολοφονία της βασίλισσας Ελισάβετ Α.

1600

η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατον τον φιλόσοφο και ιερέα του τάγματος των Δομινικανών, Τζορντάνο Μπρούνο, λόγω των αιρετικών απόψεών

του, καθώς υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου. Εκτελείται λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου.

1692

ένα γιατρός στο χωριό Σάλεμ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, κατηγορεί δύο νέα κορίτσια, την Αμπιγκέιλ Γουίλιαμ και τη Μπέττυ Πάρις, ότι εξασκούν τη μαγεία, αρχίζοντας έτσι μια σειρά δικών και εκτελέσεων "μαγισσών".

1725

πεθαίνει ο Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας από το 1696. Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από σαρωτικές στρατιωτικές, πολιτικές και πολιτιστικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα.

1828

γεννιέται ο Ιούλιος Βερν, ο "πατέρας" της επιστημονικής φαντασίας. Στα βιβλία του, ο Βερν προέβλεψε με αξιοσημείωτη ακρίβεια πολλά από τα επιστημονικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα.

1828

με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια καθορίζονται οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων με το γρόσι, το οποίο αποτελεί ακόμη το κύριο νόμισμα συναλλαγών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την αισχροκέρδεια, μία λίρα στερλίνα ισοδυναμεί με 73 γρόσια κι ένα γαλλικό πεντόφραγκο με 13,30 γρόσια.

1885

πανικό και διάφορα σενάρια προκαλούν στην τοπική κοινωνία του Ντέβον της Αγγλίας σημάδια στο χιόνι που ονομάστηκαν τα «βήματα του διαβόλου». Τα σημάδια ακολούθησαν μια πορεία 100 μιλίων.

1883

ο ασφαλιστής Λούις Γουότερμαν ξεκινάει τα πειράματά του με στόχο να δημιουργήσει το πρώτο στυλό διαρκείας. Ένα χρόνο αργότερα, η ευρεσιτεχνία του κατοχυρώνεται.

1904

αρχίζει ο Ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος με την καίρια επίθεση, που εξαπολύει ο ιαπωνικός στόλος στο Πορτ Αρθουρ, στην Κίνα, αποδεκατίζοντας τον ρωσικό στόλο.

1905

αιματηρές σκηνές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταξύ φοιτητών της ιατρικής και των φυσικών επιστημών για το θέμα των σπουδών.

1911

γεννιέται Αμερικανίδα, βραβευμένη με Πούλιτζερ, ποιήτρια Ελίζαμπεθ Μπίσοπ.

1915

πραγματοποιείται στο Λος Άντζελες η πρεμιέρα της βωβής ταινίας - σταθμού στην ιστορία του κινηματογράφου, "H γέννηση ενός έθνους", του Ντ. Γ. Γκρίφιθ, που συναντά ανάμικτη υποδοχή από το κοινό, λόγω του ρατσιστικού της περιεχομένου.

1916

ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ Βολτέρος της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά. Ηγετική μορφή του, ο ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηρισ

Keywords
Τυχαία Θέματα