Σαν σήμερα, 5 Αυγούστου

02:52 5/8/2012 - Πηγή: AEK365

480 π.Χ

πιθανολογείται πως είναι η ημερομηνία που στα Στενά των Θερμοπυλών, ο αρχηγός των Ελλήνων, Λεωνίδας, απαντά «Μολών Λαβέ» στην πρόταση του βασιλιά των Περσών, Ξέρξη, να παραδώσει τα όπλα.

642

στη μάχη του Μέισερφιλντ, ο Αγγλοσάξωνας βασιλιάς της Μέρσια, Πέντα, νικά και σκοτώνει τον βασιλιά της Νουρθουμπρίας, Όσβαλντ. Για τη μάχη δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες, μόνο την τύχη του βασιλιά Όσβαλντ.

882

πεθαίνει ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Γ.

1100

στο Αβαείο του Γουέστμινιστερ

ο Ερρίκος Α στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1305

ο Σκοτσέζος ήρωας Γουίλιαμ Γουάλας, ο επικεφαλής της σκοτσέζικης αντίστασης στην αγγλική εισβολή του 1298, συλλαμβάνεται στη Γλασκόβη. Αργότερα θα εκτελεστεί για προδοσία.

1583

ο σερ Χάμφερϊ Γκίλμπερτ, ιδρύει την πρώτη βρετανική αποικία στη Βόρεια Αμερική, στην περιοχή, που τώρα ονομάζεται Σεντ Τζόνς, στη Νιουφάουντλαντ. Πάντως, οι άποικοι δε θα αργήσουν να επιστρέψουν στη Βρετανία.

1763

κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Πόντιακ, στη μάχη του Μπούσι Ραν, οι βρετανικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Χένρι Μπουκέ, νικούν τον Αρχηγό των Πόντιακ, στο Μπούσι Ραν της Πενσιλβάνια.

1772

διαχωρίζεται για πρώτη φορά η Πολωνία.

1811

γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Τομάς Αμπρουάζ.

1832

πεθαίνει στο Ναύπλιο ο Δημήτριος Υψηλάντης, αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1842

γεννιέται ο Γερμανός ζωγράφος Φερντινάντ Κέλερ.

1850

γεννιέται ο Γάλλος λογοτέχνης Γκι ντε Μοπασάν, ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς σύντομων ιστοριών.

1858

ο Αμερικανός έμπορος Σάιρους Γουέστ Φιλντ, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, τοποθετεί το πρώτο υπερατλαντικό καλώδιο τηλεγράφου, το οποίο όμως, λειτούργησε λιγότερο από ένα μήνα.

1860

στέφεται βασιλιάς της Νορβηγίας ο Κάρολος Δ της Σουηδίας-Νορβηγίας.

1861

προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη του εμφυλίου πολέμου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθιερώνει την πρώτη φορολογία εισοδήματος, ως μέρος της Πράξης των Εσόδων του 1861. Σσύμφωνα με την Πράξη αυτή, όσοι παίρνουν περισσότερα από 800 δολάρια το χρόνο, θα πρέπει να δίνουν το 3% του μισθού τους.

1862

κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, στη μάχη του Μπάτον Ρουζ: κατά μήκος του Μισισιπή, κοντά στο Μπάτον Ρουζ στη Λουϊζιάνα, οι δυνάμεις της Συνομοσπονδίας αναγκάζουν τις δυνάμεις της Ένωσης σε υποχώρηση πίσω στην πόλη.

1864

κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφύλιου, στη μάχη του Μόμπαϊλ Μπέι, στην Αλαμπάμα, ο Αμερικανός Ναύαρχος Ντέιβιντ Φάραγκουτ, οδηγεί ένα μικρό στόλο της Ένωσης ανάμεσα στις δυνάμεις της Συνομοσπονδίας και κλείνει ένα από τα τελευταία μεγάλα λιμάνια των Νοτίων.

1876

γεννιέται η Αμερικανίδα ιστορικός Μαίρη Μπριντ, μέλος του κινήματος υπέρ της ψήφου των γυναικών.

1877

γεννιέται ο Καναδός ζωγράφος Τομ Τ

Keywords
Τυχαία Θέματα