Σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου

23:56 17/2/2012 - Πηγή: AEK365

842

λήγει η Εικονομαχία. Η Θεοδώρα επιβάλει την αποκατάσταση της προσκύνησης των ιερών εικόνων. Ήταν σύζυγος του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου.

901

πεθαίνει ο Αραβας αστρονόμος και μαθηματικός Τέμπιτ ιμπν Κούρα.

1229

ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκος Β διαπραγματεύεται με τον Σουλτάνο της Αιγύπτου, αλ Καμίλ, την επιστροφή της διοίκησης της Ιερουσαλήμ στους Χριστιανούς, δίνοντας έτσι τέλος στην Στ Σταυροφορία χωρίς εχθροπραξίες.

1405

πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Ταμερλάνος, ο ηγέτης των Μογγόλων, κατά τη διάρκεια εκστρατείας στην Κίνα.

1478

εκτελείται στον Πύργο του Λονδίνου σε ηλικία 29 ετών ο Γεώργιος, Δούκας του Κλάρενς, καταδικασμένος για προδοσία εναντίον του αδελφού του Εδουάρδου Δ' βασιλιά της Αγγλίας. Ο Γεώργιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμάχη, που έμεινε γνωστή και ως «Πόλεμος των Ρόδων».

1516

γεννιέται η βασίλισσα Μαίρη της Αγγλίας, κόρη του Ερρίκου Η, ευρύτερα γνωστή και ως Bloody Mary.

1546

πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο Γερμανός Μαρτίνος Λούθηρος, ο ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης.

1564

πεθαίνει ο ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας Μιχαήλ Άγγελος Μπουοναρότα, σε ηλικία 89 ετών, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της ιταλικής Αναγέννησης.

1685

Γάλλος ιδρύει το οχυρό του Σεντ Λιούις στον κόλπο Ματαγκόρντα, δίνοντας έτσι επιχείρημα στην διεκδίκηση του Τέξας από την πλευρά της Γαλλίας.

1745

γεννιέται ο Αλεσσάντρο, που ανακάλυψε το βολταϊκό τόξο, εφηύρε τη βολταϊκή στήλη και έγραψε σπουδαία έργα για τον ηλεκτρισμό.

1814

πραγματοποιείται η μάχη του Μοντερό, που κατέληξε με τη νίκη των Γάλλων, υπό τον Ναπολέοντα, επί των Αυστριακών.

1838

γεννιέται ο Ερνστ Μαχ, Αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος, γνωστός για τη συμβολή του στη φυσική του φωτός και του ήχου. Πέθανε το 1916.

1848

γεννιέται ο Αμερικανός Λούις Κόμφορτ Τίφανι, ζωγράφος και σχεδιαστής της αρ νουβό, κυρίως αντικειμένων από γυαλί.

1859

γεννιέται ο Σόλομ Αλέιχεμ, δημοφιλής Ρωσοεβραίος συγγραφέας, δημιουργός μεταξύ άλλων και του ήρωα στον "Βιολιστή στη Στέγη".

1861

στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, ο Τζέφερσον Ντέιβις αναγορεύεται πρώτος και τελευταίος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών.

1865

οι ψηφοφόροι της Πολιτείας Ντέλαγουερ καταψηφίζουν την 13η τροπολογία στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, και ψηφίζουν υπέρ της συνέχισης της δουλείας.

1882

η Αγγλία νικά στο Μπέλφαστ τη Βόρεια Ιρλανδία με 13-0 καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διαφορά επί βρετανικού εδάφους. Οι Όλιβερ Βότον (5 γκολ) και Αρθουρ Μπράουν (4 γκολ) γίνονται οι πρώτοι Βρετανοί παίκτες, που πετυχαίνουν χατ-τρικ σε διεθνή αγώνα.

1883

γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Πρόκειται για τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα. Ο Καζαντζάκης πέθανε τον Οκτώβριο του 1957 στη Γε

Keywords
Τυχαία Θέματα