Πρόσωπο της χρονιάς για το TIME οι «μαχητές» κατά του Έμπολα

15:43 10/12/2014 - Πηγή: AEK365

Τους «μαχητές» κατά του Έμπολα, τους γιατρούς, δηλαδή, και τους νοσηλευτές που ρίσκαραν, επέμειναν, θυσιάστηκαν και σώθηκαν από την φονικότερη επιδημία του ιού επέλεξε το περιοδικό TIME ως το πρόσωπο της χρονιάς για το 2014.
Για δεκαετίες ο Έμπολα στοίχειωνε χωριά της Αφρικής σαν κάποιο μυθικό τέρας που κάθε λίγα χρόνια ξυπνούσε για να ζητήσει ανθρώπινες θυσίες και μετά να επιστρέψει στη χρονιά του, αναφέρει το περιοδικό.
Αυτή τη φορά έφτασε πολυπληθείς περιοχές

στη Λιβερία, τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, ταξίδεψε στη Νιγηρία και το Μάλι, την Ισπανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, χτύπησε γιατρούς και νοσοκόμες σε απίστευτους αριθμούς διαλύοντας ένα ήδη αδύναμο σύστημα παροχής υγείας.
Μέσα σε μια ημέρα έξι έγκυες έχασαν τα παιδιά τους όταν τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να τις περιθάλψουν παρά τις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους. Καθένας που ήταν πρόθυμος να φροντίσει θύματα του Έμπολα διέτρεχε τον κίνδυνο να γίνει και αυτός ένα.
Οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τα μέλη της ομάδας Samaritan's Purse και πολλοί άλλοι πολέμησαν δίπλα δίπλα με τους τοπικούς γιατρούς, τις νοσοκόμες, τους οδηγούς των ασθενοφόρων και τις ομάδες ταφής την ώρα που οι κυβερνήσεις δεν ήταν εξοπλισμένες για να απαντήσουν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήταν σε άρνηση.
Κάποιοι απαντούν «ο Θεός» στην ερώτηση «τι ήταν αυτό που τους οδήγησε στην πράξη αυτή, κάποιοι είπαν «η πατρίδα» και κάποιοι άλλοι για το ένστικτο του να τρέξεις στη φωτιά παρά να την αποφύγεις. «Αν κάποιος από τις ΗΠΑ έρθει να βοηθήσει τους συμπατριώτες μου και κάποιος από την Ουγκάντα, τότε γιατί δεν μπορώ εγώ;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά ο οδηγός αυτοκινήτου Φοντάι Γκάλα.
Η νοσοκόμα Σαλόμ Κάρουα έμεινε στο προσκέφαλο ασθενών ακόμα και όταν έχασε και τους δύο γονείς της μέσα σε μια εβδομάδα και αφού και η ίδια μολύνθηκε από τον ιό. «Ήταν σαν ο Θεός να μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία να βοηθήσω κάποιον άλλο. Δεν πρέπει κανείς να πεθαίνει βλέποντας ανθρώπους με διαστημικού τύπου στολές» περιγράφει τα όσα έζησε.
Τι θα κάνουμε με όσα μάθαμε; Αυτό ήταν ένα τεστ για την ικανότητα της υφηλίου να απαντά σε δυνητικές πανδημίες και δεν πήγε καλά, σημειώνει το περιοδικό.
Ο Έμπολα είναι ένας πόλεμος και μια προειδοποίηση. Το παγκόσμιο σύστημα υγείας απέχει πολύ από το να μας κρατά ασφαλείς από μολυσματικές ασθένειες. Ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να κοιμάται ήσυχος το βράδυ γιατί μια ομάδα ανθρώπων είναι πρόθυμη να πολεμήσει. Για τις ακούραστες ενέργειες του θάρρους και του ελέους, επειδή «αγόρασαν» χρόνο στον κόσμο για να ενισχύσει τις άμυνες του, για την επιμονή, τη θυσία και τη σωτηρία, οι «μαχητές» κατά του Έμπολα είναι το πρόσωπο του TIME για το 2014.
Για την ιστορία την πρώτη πεντάδα αποτέλεσαν οι διαδηλωτές του Φέργκιουσον, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί και ο ιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα.

Keywords
Τυχαία Θέματα