«Πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ»

15:21 17/3/2012 - Πηγή: AEK365

Πριν τα μέλη του Δ.Ν.Τ. δώσουν την έγκριση τους στην συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας παρουσιάστηκε η έκθεση του Δ.Ν.Τ. για την Ελλάδα που συντάχθηκε από τον Τόμσεν και τους συνεργάτες του και στην οποία τονίζεται πως η Ελλάδα έχει μεν καταφέρει έως τώρα να

βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, προχωρώντας σε μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5%, αλλά θα «πρέπει να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας» κατά επιπλέον 15-20%.
Κάτι που με απλά λόγια σημαίνει την ανάγκη για νέες περικοπές και μέτρα, καίτοι οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν πως αυτό "θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην οικονομία μας".

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει τον Ιούνιο νέα "αξιόπιστα δομικά μέτρα μείωσης των δαπανών κατά 5,5% του ΑΕΠ (τουτέστιν κατά περίπου 11 δισ. ευρώ) με στόχο να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 201".
Η έκθεση υποστηρίζει παράλληλα ότι υπάρχουν "βαθιές κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις και αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας για τις οικονομικές πολιτικές», ενώ εστιάζει στα «μεγάλα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος". Κυρίως γιατί κατά την άποψη των ειδικών του Ταμείου η Ελλάδα "έχει λίγα ή καθόλου περιθώρια να απορροφήσει τα αρνητικά σοκ ή ενδεχόμενες αστοχίες του προγράμματος".

Ακόμα ένας παράγοντας που αναλύεται διεξοδικά στην έκθεση είναι αυτός του "πολιτικού ρίσκου" που συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές οι οποίες εκτιμάται ότι "δημιουργούν επιπλέον αβεβαιότητα για την εφαρμογή του προγράμματος, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τα μεγάλα κόμματα". Και το σημαντικότερο είναι πως οι ειδήμονες του Ταμείου θεωρούν πως "αν αυτά τα ρίσκα επαληθευτούν το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθεί επιπλέον ‘ανακούφιση χρέους' από τον επίσημο τομέα". Αν μάλιστα αυτό δεν γίνει, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και προειδοποιούν πως εάν χρειαστεί μια τρίτη διάσωση και δεν δοθεί από τους εταίρους της χώρας μας ή από κεφάλαια της ΕΚΤ τότε "μια άτακτη έξοδος από το ευρώ θα είναι αναπόφευκτη".

Keywords
Τυχαία Θέματα