Πηγές ΥΠΟΙΚ: Καταβλήθηκε η δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ

11:04 9/4/2015 - Πηγή: AEK365

Η Αθήνα πλήρωσε κανονικά τα 448 εκατ. ευρώ της δόσεως προς το ΔΝΤ για το πρώτο πακέτο βοήθειας που είχε λάβει η χώρα μας το 2010, όπως δήλωσαν πηγές του ΥΠΟΙΚ στο πρακτορείο Bloomberg αλλά και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την ίδια στιγμή τον δρόμο για να γίνεται μερική εκταμίευση των δόσεων, όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις «θεσμούς» φαίνεται

πως άνοιξε το χθεσινό Euroworking group για την Ελλάδα, εγκρίνοντας το σχέδιο Βαρουφάκη για κατάτμηση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει, εμμέσως, και τμηματικές καταβολές χρημάτων προς τη χώρα μας.
Μετά από πολύωρη επισκόπηση της έως τώρα πορείας των τεχνικών διαβουλεύσεων, τα μεσάνυχτα χτες ώρα Ελλάδος οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και των κρατών της ευρωζώνης φέρονται να συμφώνησαν σε μία «φόρμουλα» με βάση την οποία οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και στα Brussels Group θα γίνονται «ενότητα-ενότητα».
Αυτό θα σημάνει ενδεχομένως και την δυνατότητα εκταμιεύσεων όταν θα συμφωνείται μία βάση μεταρρυθμίσεων πχ για τη φορολογία, χωρίς να απαιτείται να έχει υπάρξει παράλληλα συμφωνία και για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την αγορά κλπ.
Παρά την πρόοδο αυτή, ασαφές παραμένει σε ποια βάση μέτρων μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Τα τεχνικά κλιμάκια των τριών Θεσμών άρχισαν και πάλι να εργάζονται στην Αθήνα, αλλά παραμένει άγνωστο αν χθες τελικώς στς Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης παρουσίασε νέες ελληνικές προτάσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, τις οποίες προετοίμαζε τις προηγούμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο. Αντιθέτως, μέχρι την πρώτη διακοπή των εργασιών χθες το απόγευμα, πηγές των Θεσμών έδειχναν ενοχλημένοι για τα κείμενα εργασίας και τις «θεωρητικολογίες» που τους είχε δείξει ως τότε η ελληνική κυβέρνηση.

Επόμενη στάση... Brussels group
Σήμερα συνεχίζεται και για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Euroworking Group, όχι όμως πλέον με θέμα την Ελλάδα αλλά με σκοπό να προετοιμάσει το επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη χώρα μας.
Τα βήματα που συμφωνήθηκαν στην χθεσινή σύσκεψη πάντως έχουν ως εξής:
- Τρίτη ή Τετάρτη μετά το Πάσχα θα συνεδριάσει το Brussels Group. Εκεί οι δανειστές αναμένουν να παρουσιαστούν νέες ελληνικές προτάσεις για μέτρα που θα υποκαταστήσουν άλλα που περιλαμβάνονταν στην 5η αξιολόγηση της παλαιάς Τρόικας.
- Παράλληλα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για τα δημοσιονομικά θέματα (fiscal teams) θα επιχειρήσουν μία αξιολόγηση-εξπρές για τις ελληνικές προτάσεις. Αυτές πρέπει να οριστικοποηθούν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος.
- Τέλη της εβδομάδος εκείνης ή στις 20-21 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Euroworking Group. Θα είναι το τελικό κρας-τεστ και εκεί θα κριθεί αν η Αθήνα έκανε την ρελάνς που χρειαζόταν για να γεφυρωθεί το χάσμα στα δημοσιονομικά θέματα.
- Στις 24 Απριλίου θα συνεδριάσει το Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφανθούν αν η Ελλάδα πέτυχε το μίνιμουμ των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Με βάση την νέα φόρμουλα «δίνουμε μέτρα-πέρνουμε χρήματα» μπορεί να εγκριθεί η καταβολή μίας δόσεως από τα 7,2 δισ. ευρώ που θα καλύπτει τρέχουσες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα