Πέντε υπουργεία παίρνει η Μέρκελ

17:03 14/12/2013 - Πηγή: AEK365

Με ποσοστό 75,9% τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) συμφώνησαν να προσχωρήσουν στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).
Η συμμετοχή των μελών του SPD στο εσωκομματικό δημοψήφισμα ανήλθε στο 77,8% ενώ οι αρνητικές ψήφοι άγγιξαν το 23,9%. Ο Μεγάλος

Συνασπισμός πλέον θα αποτελέσει πραγματικότητα για πρώτη φορά από το 2009. Περίπου 370.000 μέλη των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισαν για τη συμμετοχή του κόμματος στον Μεγάλο Συνασπισμό ενώ 400 εθελοντές είχαν αναλάβει την καταμέτρηση των ψήφων παρουσία συμβολαιογράφων που θα διασφάλιζαν την εγκυρότητα της καταμέτρησης.
Ο Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να λάβουν έξι υπουργεία στην νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τον πρόεδρο του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να αναλαμβάνει «υπερυπουργός» Ενέργειας και Οικονομίας και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ,τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα αναλάβει η γενική γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες, ο Χείκο Μαας το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Μπράρμπαρα Χέντρικς το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης των 15 υπουργών θα ανακοινωθεί αύριο Κυριακή, αλλά οι πληροφορίες από το Βερολίνο συγκλίνουν πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμένει στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ομοσπονδίας ενώ η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η γερμανική Κάτω Βουλή (Bundestag) και αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί την ερχόμενη Τρίτη, έπειτα από διαπραγματεύσεις τριών μηνών. Την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ ως Καγκελάριος της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα αναλύσει την ευρωπαϊκή της πολιτική στο Bundestag και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με το πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Ήδη ο ηγέτης των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα συνεχάρη τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και εξέφρασε την επιθυμία του ο μεγάλος συνασπισμός να εργαστεί για την ευημερία και την πρόοδο της Ε.Ε.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα