Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Προς το συμφέρον της Τουρκίας να παραμείνει μουσείο η Αγιά Σοφιά

14:38 14/5/2014 - Πηγή: AEK365

Την πεποίθησή του ότι δεν θα προχωρήσει η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος «αλλά θα επικρατήσει η λογική» εξέφρασε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επαναλαμβάνοντας αυτά που έχει πει και για την Αγιά Σοφιά της Τραπεζούντας ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε ότι «ως τζαμί θα είναι μόνο για τους μουσουλμάνους. Ως μουσείο όμως είναι για όλο τον κόσμο».

«Το είπα και στην κ.

πρόεδρο της UNESCO διότι η Αγία Σοφία είναι υπό την προστασία του διεθνούς οργανισμού. Η Αγία Σοφία είναι σήμερα μουσείο ανοικτό σε όλο τον κόσμο. Και πράγματι έρχονται εκατοντάδες, χιλιάδες κάθε μέρα. Και η Τουρκία έχει και ένα μεγάλο έσοδο από το εισιτήριο» συμπλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επανέλαβε, δε, τη θέση του ότι «εάν πρόκειται η Αγία Σοφία να γίνει πάλι τόπος λατρείας του Θεού πρέπει να γίνει και πάλι εκκλησία διότι κτίστηκε ως χριστιανική εκκλησία, δεν κτίστηκε ως τζαμί. Και εν πάση περιπτώσει η μετατροπή της σε τζαμί θα είναι αντίθετη προς την βούληση του ιδρυτού της τουρκικής δημοκρατίας».

Υπενθύμισε τέλος ότι αυτός που έκανε την Αγιά Σοφιά μουσείο ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ και άρα «εάν μετατραπεί πάλι σε τζαμί, αυτό είναι αντίθετο προς τη βούληση του ιδρυτού της τουρκικής δημοκρατίας».

Παράλληλα ο κ. Βαρθολομαίος επανέφερε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναγνωρίζοντας ότι έχουν γίνει βήματα από την τουρκική κυβέρνηση όπως «η επιστροφή των περιουσιών, η τουρκική ιθαγένεια που έδωσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στους μητροπολίτες του εξωτερικού, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε μια μελλοντική πατριαρχική εκλογή, είτε ως υποψήφιοι για το θρόνο, είτε ως εκλέκτορες για το νέο Πατριάρχη. Το ελληνικό σχολείο που ανοίξαμε στην Ίμβρο, την πατρίδα μου, και που άνοιξε μετά από μισό αιώνα».

Το Πατριαρχείο, όμως, για όσο ακόμα θα μένει κλειστή η Θεολογική Σχολή δεν θα μπορεί να εκπαιδεύσει τα στελέχη του κατέληξε ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «ο Άγιος Γερμανίας και εγώ, που είμαστε από την τελευταία "φουρνιά" της Χάλκης και ο Άγιος Ιταλίας και ο Άγιος Ελβετίας κ.ο.κ. είμαστε οι τελευταίοι, και είμαστε μεταξύ 70 και 80. Ποιοι θα μας αντικαταστήσουν; Όλες οι Μητροπόλεις της Ευρώπης πρέπει σιγά-σιγά να αποκτήσουν καινούργιο αίμα, καινούργιους ποιμενάρχες. Και η Χάλκη ήταν απαραίτητος ανάγκη για τη ζωή του Πατριαρχείου. Επί μισό αιώνα σχεδόν τώρα οι Τούρκοι μας έκοψαν τις αρτηρίες, τις φλέβες, από τις οποίες θα παίρναμε καινούργιο αίμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα