Παράκαμψη των μεσάζοντων και από το κράτος!

20:32 29/2/2012 - Πηγή: AEK365

Τα υπουργεία Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενεργοποιήθηκαν μετά τις κινητοποιήσεις πολλών πολιτών οι οποίοι διέθεσαν γεωργικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Τα υπουργεία ετοιμάζουν μαι ηλεκτρονική αγορά αγροτικών προϊόντων, όπου οι παραγωγοί θα αναρτούν τις τιμές και τις διαθέσιμες ποσότητες οπωροκηπευτικών ώστε οι χονδρέμποροι και λιανεμπορικές επιχειρήσεις να μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τον παραγωγό,

αφού δουν τις τιμές που πουλά.

Ωστόσο, προς το παρόν, η αγορά στη συνέχεια θα γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο και όχι ηλεκτρονικά καθώς είναι δύσκολη η καταγραφή και τιμολόγηση σε στοκ. Αργότερα θα δημιουργηθεί και μια δεύτερη πλατφόρμα, όπου θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρει μέσα μεταφοράς των εμπορευμάτων.

Η νέα αυτή ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει στόχο να παρακάμψει τους μεσάζοντες, ώστε να μειωθούν οι τιμές με τις οποίες φτάνουν τα προϊόντα στον καταναλωτή. Ταυτόχρονα θα απελευθερωθούν τα περιθώρια του κέρδους.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας, Αγοράς Γιώργος Στεργίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε πως οι λιανικές τιμές αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, όμως οι τιμές παραγωγού είναι από τις υψηλότερες λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική παραγωγή.

Επίσης, ο κ. Κομνηνός τόνισε ότι το χονδρεμπόριο στην ελληνική αγορά έχει υποστεί μεγάλη μείωση του τζίρου διότι, αφενός οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχωρούν σε απευθείας αγορές προϊόντων από τους παραγωγούς και αφετέρου ο κόσμος προτιμά τις λαϊκές αγορές όπου βρίσκει χαμηλές τιμές. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου προέτρεψε τους παραγωγούς πατάτας του Νευροκοπίου κι άλλες τέτοιες ομάδες να μπουν στις λαϊκές αγορές και να πουλάνε τα προϊόντά τους.

Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε ο ειδικός γραμματέας της ΥΠΕΑ Γιώργος Στεργίου, οι διευθύνσεις της ΥΠΕΑ σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές είναι στα ίχνη κυκλώματος Κύπριων και Ελλήνων χονδρεμπόρων οι οποίοι μαζί με ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ φέρνουν αιγυπτιακές πατάτες τις βαφτίζουν κυπριακές και στη συνέχεια παραπλανούν τους καταναλωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα