Όταν ο Παπαϊωάννου έσπασε το σερί του Ολυμπιακού! (ΦΩΤΟ)

12:33 8/12/2013 - Πηγή: AEK365

Με 13 νίκες και μία ισοπαλία, ο Ολυμπιακός κάνει φέτος το καλύτερο ξεκίνημα που έχει πραγματοποιήσει ποτέ από καταβολής Α' Εθνικής. Μπορεί να χρειάστηκε... σπρώξιμο χθες, μπορεί να μην είναι το πρωτάθλημα κάτι... τρομερό, αλλά οι Ολυμπιακοί που ξέρουν μόνο να μετρούν με... νούμερα, λένε πως με τη χθεσινη νίκη του επί του Αστέρα ξεπέρασε το σερί των 12 νικών και μίας ισοπαλίας της ομάδας του Μπούκοβι το 1966/67. Ένα σερί, τότε, σταμάτησε τον Ιανουάριο του '67 στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Τι είχε γίνει όμως στο ματς αυτό στις 29 Γενάρη του 1967; Θυμηθείτε:

"Από το κλίμα που απορρέει από την «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» της εποχής, φαίνεται το πόσο σημαντικό ήταν εκείνο το τέρμα στο 88' του Μίμη Παπαϊωάννου. Αν το ματς έληγε 0-0, το ρεκόρ των «ερυθρολεύκων» ίσως ήταν απλησίαστο ακόμα και για την τωρινή ομάδα!
«Μια κίτρινη φλόγα επήρωσε την χαλύβδινη ολυμπιακή άμυνα και εις το 88'την έλυωσε. Πρωτοφανές αγωνιστικόν πάθος εδονούσε τα στήθη των Ενωσιτών και εξεδηλωνόταν σε ένα συνεχές, ένα ανηλεές, ένα ακατάπαυστο κυνήγημα της μπάλλας. Οι κυνηγοί του Ολυμπιακού που εξαπέλυαν επικίνδυνες επιθέσεις υπετάγησαν από ένα ασφυκτικό μαρκάρισμα-Ο θρίαμβος ξεκίνησε από το κέντρο που εκέρδισαν με την τρομερή τους αγωνιστικότητα ο Σταθόπουλος και ο Βεντούρης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστορική εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της!

Ξεκινώντας το ρεπορτάζ της αναμέτρησης τονίζει: «Μπαμ ηκούσθη στον αέρα, αλλά τα βόλια... δεν επήγαν πέρα. Η κανονιά έσκασε για τα καλά χθες στη Ν. Φιλαδέλφεια και ο αντίπαλός της συνεκλόνισε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Το βουητό της ακούγεται ακόμα και όπως φαίνεται δεν θα σβήση εύκολα. Τι εντυπωσιακή κανονιά, αλήθεια. Γκολ στο 88' σε τέτοιο ματς που εχάρισε μια τόσο μεγάλη νίκη, είχε πολλά χρόνια να σημειωθή στο πρωτάθλημα. Θα μείνη ασφαλώς στην Ιστορία σαν το γκολ που άλλαξε τη μορφή του εφετεινού πρωταθλήματος και την τύχη του».
Όπως διαβάζουμε παρακάτω, η πίεση της ΑΕΚ είχε αρχίσει να ξεθυμαίνει προς το τέλος και σε αυτό έπαιξαν ρόλο δύο περιστατικά. «Το πρώτο στο 80' όταν ο Βεντουρής στην πρώτη και μοναδική φορά που η άμυνα του Ολυμπιακού διασπάσθηκε κατά μέτωπον ξέφυγε προς στιγμήν από το κέντρον, ξεπερνώντας τον Ζαντέρογλου και βρέθηκε μέσα στην περιοδή με ιδεώδη θέα και τοποθέτησι προς το τέρμα του Ολυμπιακού. Το σουτ όμως που έκανε χωρίς καθυστέρησι δεν ήταν άσχημο, αλλά όχι όπως έπρεπε συρτό. Έτσι ο Φρονιμίδης που βγήκε σωστά με μια υπαράνθρωπη προσπάθεια, τινάχζθηκε και άλλαξε όσο χρειαζόταν την πορείαν της ΑΕΚ προς το κόρνερ. Το δεύτερο στο 83', όταν ένας ταυτόχρονος τραυματισμός Μποτίνου-Μπαλόπουλου διέκοψε το παιχνίδι για ένα δύο-λεπτά και ανέκοψε μοιραίως την φόρα των επιτιθέμενων».

Με το ματς να πλησιάζει στο τέλος του, λοιπόν, οι περισσότεροι περίμεναν τον Ολυμπιακό να περάσει αήττητος και από την «καυτή» Νέα Φιλαδέλφεια. Ωστόσο, υπολόγιζαν χωρίς τον Παπαϊωάννου, ο οποίος στο υπόλοιπο ματς δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία του. Την κατάλληλη στιγμή όμως, έβαλε τη σφραγίδα του στη μεγάλη νίκη! «Φθάνοντας λοιπόν στο 88' σχεδόν κανείς δεν επίστευε πλέον ότι μπορούσε να αλλάξη το 0-0. Και τότε έγινε το θαύμα. Μπήκε το γκολ που έκανε τους Αεκτζήδες να τιναχθούν στον αέρα, σαν να δέχθηκαν εκκένωσι χιλιάδων βολτ και τους Ολυμπιακούς να παγώσουν σαν να βρέθηκαν ξαφνικά στο Βόρειο Πόλο.
Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, χωρίς να προηγηθή η φάσις εκείνη που θα δημιουργούσα την ελπίδα στους Αεκτζήδες την ανησυχία στους Ολυμπιακούς. Ακίνδυνη φάση, καμμία απειλή για το Πειραϊκό τέρμα, όταν ο Νικολαΐδης έδωσε μια γρήγορη κοντή πάσσα στον Παπαϊωάννου που βρισκόταν 3-4 μέτρα έξω από την περιοχή σε θέσι μέσα αριστερά. Πόδι άλλαξε ο διεθνής φορ της Ενώσεως και χωρίς φόρα εξαπέλυσε αμέσως ένα φαρμακερό σουτ, βρίσκοντας κενό ανάμεσα στον σημαντικόν αριθμό των ευρισκομένων μέσα στην περιοχή αμυνομένων του Ολυμπιακού. Εδώ που τα λέμε, δεν είχε και τίποτα άλλο καλύτερο να κάνη. Η μπάλλα έφυγε με δύναμι σχεδόν εφαπτόμενη στο έδαφος, έκανε ένα μικρό γκελ και μετά από αστραπιαία διαγώνιον πορεία κατέληξε στην αντίθετη γωνία του Φρονιμίδη, που αιφνιδιάσθηκε και δεν έκανε στοιχειώδη προσπάθεια αποκρούσεως. Ήταν αλήθεια, όχι ψέματα. Η μπάλα στα δίχτυα. Τότε ξέσπασε η χαρμόσυνος κραυγή και έγινε -μπορούσε να μη γίνη;- κάτι περισσότερο από ό,τι φαντάζεται όποιος δεν ήταν στο γήπεδο».

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να αντεπιτεθεί και μάλιστα στο 90' μπορούσε να δεχθεί κι άλλο γκολ, όταν μετά από ολιγωρία της άμυνας ο Παπαϊωάννου σούταρε από μακριά σε κενή εστία, αλλά δεν βρήκε στόχο. Πριν δεχθεί το γκολ, πάντως, είχε μια μεγάλη ευκαιρία με τον Σιδέρη να προηγηθεί. Ο επιθετικός των «ερυθρολεύκων» πρόλαβε τον Σεραφείδη και του πέρασε τη μπάλα, η οποία πέρασε ελάχιστα άουτ! Η Ένωση, κυριαρχούσε στο κέντρο και έβγαζε τρομερό πάθος, αλλά της έλειπε η καλή τελική πάσα και η αποτελεσματικότητα στην επίθεση, με την άμυνα των φιλοξενούμενων να στέκεται πολύ καλά. «Οι κυνηγοί της έδειχναν νευρικότητα στην τελική ενέργεια και αντί μιας απόπειρας ομαδικής προσπάθειας συμβιβαζόντουσαν συχνά με ένα αδέξιο σουτ». H Ένωση άξιζε τη νίκη: «Ήταν η καλύτερη και αν έπρεπε να κερδίση μια ομάς το ματς έπρεπε να είναι αυτή».
Πάντως, στο τέλος του ματς, δεν έλειψε το επεισόδιο! «Θλιβερόν και ασυνήθιστον για παιχνίδια ΑΕΚ-Ολυμπιακού ήταν το τέλος του αγώνος. Είχε προηγηθή ένα επεισόδιο Σιδέρη-Μπαλόπουλου και ο πρώτος εκνευρισμένος και από την ήττα εφάνη να προκαλή τον Βασιλείου. Ο τελευταίος απήντησε με μια κλωτσιά και γρήγορα η συμπλοκή γενικεύθη με επέμβασι και των Αγανιάν, Βεντουρή και άλλων. Χρειάσθηκαν πέντε λεπτά για να επικρατήση τάξις και να αποχωρήσουν οι παίκται από τον αγωνιστικό χώρον».

ΑΕΚ: Σεραφείδης Σοφιανίδης, Μπαλόπουλος, Βασιλείου, Φρογαυδάκης, Βεντούρης, Σταθόπουλος, Σταματιάδης, Νικολαΐδης, Παπαϊωάννου, Πομόνης

Ολυμπιακός: Φρονιμίδης, Γκαϊτατζής, Ζαντέρογλου, Αγανιάν, Παυλίδης, Γιούτσος, Πολυχρονίου, Βασιλείου, Σιδέρης, Παπάζογλου, Μποτίνος
*Ευχαριστούμε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών για τη διάθεση των εφημερίδων.

Πηγή: gazzetta.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα