Ορθόδοξος Ναός λειτούργησε στη Σμύρνη 92 χρόνια μετά την καταστροφή

18:01 18/8/2014 - Πηγή: AEK365

Οι Σμυρνιοί τον αποκαλούν Αϊ-Βούκλα. Οι υπόλοιποι τον γνωρίζουν ως Άγιο Βούκολο. Όπως και να τον πει κανείς είναι ο μοναδικός ορθόδοξος χριστιανικός ναός που δεν κάηκε το 1922.
Αφιερωμένος στον πολιούχο της Σμύρνης ο ναός βρίσκεται στη συνοικία Μπασμανέ η οποία χθες άκουσε να ηχούν, για πρώτη φορά από την μικρασιατική καταστροφή, ορθόδοξες καμπάνες. «Ζήσαμε ιστορικές στιγμές» αναφέρουν τα μέλη της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης που παραβρέθηκαν στη λειτουργία που έγινε για τον Δεκαπενταύγουστο. Παρόντες και ο δήμαρχος Σμύρνης, εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου και της τοπικής ρωμαιοκαθολικής

κοινότητας.
Ο ναός του Αγίου Βουκόλου πρόσφατα ανακαινίσθηκε από τον δήμο Σμύρνης. Από το 1922 και μέχρι να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη, ως αίθουσα συναυλιών κλασικής μουσικής και παραστάσεων όπερας, ως αρχαιολογικό μουσείο αλλά και ως χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. H συντήρηση έφερε στο φως τοιχογραφίες του Χριστού, του Αγίου Ιωάννη και των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Ελπίδα για τακτικές λειτουργίες και η έλευση του Πατριάρχη

Οι ορθόδοξοι της Σμύρνης ελπίζουν ότι η θεία λειτουργία της Κυριακής ήταν μόνο η αρχή και ότι θα τους παραχωρηθεί τελικά ο ναός του Αγίου Βουκόλου. Εδώ και χρόνια οι ορθόδοξες λειτουργίες πραγματοποιούνται σε έναν προτεσταντικό ναό που ανήκει στους Ολλανδούς της Σμύρνης.
Πάντως, όπως ανακοίνωσε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και μόνιμος Ιερατικός Προϊστάμενος Σμύρνης, στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 ο Πατριάρχης θα έρθει στη Σμύρνη προκειμένου να λειτουργήσει τον Άγιο Βούκολο την ημέρα της γιορτής του.

ΠΗΓΗ: Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Aljazeera Turk

Keywords
Τυχαία Θέματα