Eνίσχυση στους ευρωπαίους αγρότες για το εμπάργκο

17:18 18/8/2014 - Πηγή: AEK365

Τα ροδάκινα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των προϊόντων που αποζημιώνει η ΕΕ.Η απόφαση αφορά καρότα, ντομάτες, μήλα, λάχανα, πιπεριές, αγγούρια και άλλα οπωρολαχανικά. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση

Με το ποσό των 125 εκατ. ευρώ αποφάσισε σε πρώτη φάση να αποζημιώσει τους ευρωπαίους αγρότες για τη ζημιά που υπέστησαν μετά την απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο για ένα χρόνο

στα προϊόντα τροφίμων από χώρες της Δύσης.

Αυτά τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων, τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, αφορούν τα καρότα, τις ντομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία, ο Ρότζερ Γουέιτ. «Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης», εξήγησε.

Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι συνέπειες απο το ρωσικό εμπάργκο θα αποτελέσουν αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα