Οριστικό τέλος για την ΕΤΑ

17:10 17/10/2011 - Πηγή: AEK365

Οριστικό τέλος πρόκειται να πει όπως όλα δείχνουν η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ μετά από τέσσερις δεκαετίες ένοπλης δράσης κατά τη διάρκεια της οποίας έχει αφαιρέσει τη ζωή περισσότερων από 800 ατόμων.

Το Σαν Σεμπαστιάν στη Χώρα των Βάσκων φιλοξενεί τη Δευτέρα διάσκεψη παρουσία του τέως Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, πολιτικών από την Ισπανία και τη διεθνή κοινότητα, η οποία πιθανολογείται ότι θα λειτουργήσει ως

προάγγελος για τη διάλυση της ΕΤΑ.

Οι πληροφορίες που φθάνουν από πηγές στη Χώρα των Βάσκων, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έκκληση εκατοντάδων κρατουμένων της ΕΤΑ για το τέλος της βίας, έχουν δημιουργήσει την εικόνα ότι η αυτονομιστική οργάνωση ετοιμάζεται άμεσα να προβεί σε βαρυσήμαντη ανακοίνωση.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Χοσέ Θαπατέρο δηλώνουν εδώ και αρκετές εβδομάδες πως αναμένουν να προβεί η ΕΤΑ σε αυτή την κίνηση.

Σε αυτή τη φάση η ΕΤΑ τηρεί αυτό που αποκαλεί «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» (κηρύχθηκε το Σεπτέμβριο του 2010), ωστόσο έχει σπάσει κατά το παρελθόν εκεχειρίες που είχε χαρακτηρίσει μόνιμες.

«Η σημερινή συγκέντρωση είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό βήμα και ελπίζουμε ότι θα δούμε ένα βήμα προς αλλαγή της κατάστασης από τη σημερινή πρωτοβουλία» δήλωσε ο Τζέρι Άνταμς, ο οποίος βρίσκεται στο Σαν Σεμπαστιάν για να μοιραστεί τις εμπειρίες από τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης έχει ήδη δεσμευτεί σε ειρηνική πάλη για ανεξαρτησία.

Keywords
Τυχαία Θέματα