Όλες οι απαντήσεις στα... μυστήρια των αμερικάνικων εκλογών!

13:43 6/11/2012 - Πηγή: AEK365

Οι Αμερικανοί συρρέουν από το πρωί της Τρίτης στις κάλπες για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους. Όμως ακόμα κι αν έχουν αποφασίσει για την ψήφο τους το περίπλοκο εκλογικό σύστημα της αμερικανικής δημοκρατίας σίγουρα αφήνει κάποια ερωτηματικά. Τι θα συμβεί, αν οι δυο τους ισοψηφίσουν; Γιατί ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν αναλαμβάνει καθήκοντα παρά στις 20 Ιανουαρίου και γιατί οι εκλογές γίνονται πάντα μια Τρίτη του Νοέμβρη; Αλλά και πιο απλά ερωτήματα όπως γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν για μασκότ έναν ελέφαντα και οι δημοκρατικοί

έναν γάιδαρο.

Σε περίπτωση ισοψηφίας των υποψηφίων, τότε την απόφαση θα πρέπει να πάρει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Μάλιστα, επειδή τα περισσότερα μέλη της Βουλής μάλλον τείνουν περισσότερο προς την πλευρά του Ρόμνεϊ, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο μάλλον αυτός θα ήταν ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

Η ημέρα των εκλογών, πάντα μια Τρίτη του Νοεμβρίου, έχει να κάνει με τις παλιές εποχές των πρώτων εκλογών. Οι εκλογές τότε ήταν παντα Τρίτη καθώς άφηνε το περιθώριο στους πολίτες και να προσευχηθούν της Κυριακές, αλλά τους έδινε και μια μέρα καιρό, τη Δευτέρα να ταξιδέψουν, για να φτάσουν στο εκλογικό κέντρο. Ο μήνας θεωρούνταν ο καλύτερος ανάμεσα στην εποχή της σοδειάς του σταριού και τον βαρύ χειμωνα που ερχόταν.

Η.. μασκότ των Ρεπουμπλικανών είναι ένας ελέφαντας και αυτό ξεκίνησε από έναν σκιτσογράφο το 1874. Ο Τόμας Ναστ δημιούργησε ένα σκίτσο όπου απεικόνισε την ψήφο των ρεπουμπλικάνων ως έναν ελέφαντα, ο οποίος τρομάζει, μαζί με άλλα ζώα, από την κριτική του εκδότη της εφημερίδας New York Herald, ο οποίος κατέκρινε τον ρεπουμπλικανό Οδυσσέα Γκραντ, ο οποίος κατέβαινε για πρόεδρος για τρίτη φορά.

Η μασκότ των δημοκρατικών από την άλλη είναι ένας γάιδαρος. Αυτό έχει τις ρίζες του από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών το 1828, Άντριου Τζάκσον, τον οποίο πολλοί χαρακτήριζαν «jackass» που κανονικά σημαίνει ζώο και συγκεκριμένα γάιδαρος. Ο Τζάκσον αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί αυτό και χρησιμοποιούσε μόνος του το γάιδαρο ως σήμα του!

Μέχρι το 1937 οι νικητές αναλάμβαναν τα καθήκοντα προέδρου το Μάρτιο, πέντε μήνες δηλαδή μετά τη νίκη τους. Αυτό εξυπηρετούσε την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων αλλά έδινε και τη δυνατότητα στους προέδρους να κανονίσουν τις εκκρεμότητές τους και να μετακομίσουν στην Ουάσινγκτον. Αυτό τελικά άλλαξε με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των μετακινήσεων και τελικά η ημέρα ανάληψης των καθηκόντων ορίστηκε λίγο πιο νωρίς, στις 20 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα