Ολάντ: Αρωγός με κάθε τρόπο η Γαλλία στην Ελλάδα

04:03 20/2/2013 - Πηγή: AEK365

Στην Ελλάδα βρέθηκε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τόνισε τη βούλησή του να σταθεί αρωγός της Ελλάδας με κάθε δυνατό τρόπο, προσφέροντας επενδύσεις, τεχνογνωσία, ενεργειακή συνεργασία.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού Αντώνη

Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, πέρα της διαβεβαίωσης για στενή ελληνογαλλική συνεργασία, ο πρόεδρος Ολάντ εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή των γαλλικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, αλλά και για σύμπραξη των δύο χωρών σε ένα ευρύτερο φάσμα οικονομικής συνεργασίας.

«Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες» δήλωσε ο κ. Ολαντ, προς ενίσχυση του γαλλικού ενδιαφέροντος στο κεφάλαιο αυτό. Ήρθα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, τόνισε.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε στο συνομιλητή του το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός σε ύφεση και ανεργία, τα επίπεδα των οποίων δεν έχουν προηγούμενο, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο κ. Ολάντ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την υποστήριξη του στις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από την κρίση και επισήμανε τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα και στις δυνατότητες που υπάρχουν για πολιτικής, αμυντική και οικονομική συνεργασία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιστορικές και η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στην ανεξαρτησία της,, στην αποκατάσταση της δημοκρατίας τη δεκαετία του '70 και στη συνέχεια στην προσχώρηση της στην προσχώρησή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αντίστοιχα όπως είπε η Ελλάδα «ήταν πάντα στο πλευρό μας στις καλές και δύσκολες στιγμές μας».

Υπενθύμισε ότι η χώρα του θέλησε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και προσπάθησε να πείσει τους εταίρους της για αυτό.

Αναγνώρισε ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δυσκολίες όπως η Ελλάδα και πως πρέπει να της δώσουμε κάθε στήριξη».

«Δεν ήλθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς, το άκουσα και αυτό» είπε ο κ. Ολάντ σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση. «Ήλθα στην Ελλάδα για να δείξω αλληλεγγύη και να βοηθήσω για να επανέλθει η εμπιστοσύνη».

Ολάντ: Να εκμεταλλευτούμε μαζί τα κοιτάσματα

Ο κ. Ολάντ εξέφρασε ακόμη το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και υδάτινων πόρων.

Για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν μπορεί η Γαλλία να τα εκμεταλλευτεί μαζί με την Ελλάδα θα το κάνει».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θα μπορεσει να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο να διαδραματίσει έναν ρόλο. Θα μπορέσουμε, όπως είπε, «να εφοδιάσουμε την Ευρώπη με ευρωπαϊκές πηγές».

Αναφορικά με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, είπε ότι θα το πράξει με τις σωστές κινήσεις, παρατήρησε ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται στον ελληνικό χώρο και πως η χώρα μας είναι προσανατολισμένη στη φιλία συνεργασία με τους γείτονές της, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σε περίπου 15 ημέρες θα επισκεφθεί την Τουρκία.

«Δεν τίθεται θέμα εξισορρόπησης μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας»

Ερωτηθείς αν η στενότερη ελληνογαλλική συνεργασία που εγκαινιάζεται σήμερα επηρεάζει τις σχέσεις της Αθήνας με τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμράς σχολίασε πως «Ευρώπη δεν σημαίνει να διαλέγεις. Ευρώπη σημαίνει να ενώνεις, να συνθέτεις, να συνδυάζεις, δεν τίθεται θέμα εξισορρόπησης».

«Δεν είναι ανταγωνιστικές οι σχέσεις με τις δυο χώρες. Οι ισχυρές ελληνογαλλικές σχέσεις συμπληρωματικές με τις ελληνογερμανικές σχέσεις είπε για να συμπληρώσει.

«Η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γαλλία. Οι δύο ισχυρότεροι στηρίζουν την Ελλάδα. Η διαπίστωση ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι ο αδύναμος κρίκος δίνει ελπίδες για επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Αν τα καταφέρει η Ελλάδα κανείς δεν θα αμφισβητεί τις δυνατότητες της Ευρώπης».

Υποδοχή στο αεροδρόμιο

Νωρίτερα, στις 11:30, ο κ. Σαμαράς υποδέχτηκε τον Γάλλο ηγέτη στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» υπό ισχυρή βροχόπτωση.

Αμέσως μετά ο κ. Ολάντ μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι δύο ηγέτες συνατήθηκαν για περίπου μιά μισή ώρα.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις τους στον Τύπου και στη συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας μαζί με υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κούβελη.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μετά τη συνάντηση και το γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μετέβησαν πεζή στο Προεδρικό Μέγαρο, που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Παπούλιας επισήμανε στο Γάλλο πρόεδρο ότι ο ελληνικός λαός έχει εξαντλήσει τις αντοχές του. «Είμαστε μπροστά από μια κοινωνική έκρηξη αν συνεχίσουμε να πιέζουμε αυτό το λαό να δώσει περισσότερα» προειδποίησε. «Για αυτό νομίζω οτι η παρουσία σας σήμερα είναι μια ανάσα στην προσπάθεια να βγούμε από την κρίση και να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και την ανεργία των νέων που έχει φτάσει στο 60%» κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αφού τόνισε ότι έχει έρθει ως φίλος της Ελλάδας και δεν ζητά άλλες άλλες προσπάθειες προσέθεσε: «Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν γίνει άδικα. Όλες οι θυσίες αυτές έδειξαν οτι η Ελλάδα μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις κάτι που επέτρεψε στην Ευρώπη και τη Γαλλία να δείξει αλληλεγγύη. Νομίζω ότι ήταν καλύτερο που έμεινε η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Καλύτερα για την Ελλάδα. Η επιστροφή στη δραχμή θα ηταν καταστροφική. Αυτό είναι παρελθόν. Διότι αν είχε βγει θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες και για άλλες χώρες. Το μήνυμα είναι ότι τελειωσε αυτή η κρίση της ευρωζώνης. Η απειλή στην Ευρώπη είναι η πολιτική κρίση».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Συνάντηση με επιχειρηματίες

Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδευόταν από μια ομάδα 120 επιχειρηματιών, οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Μαζί με τον πρωθυπουργό συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τη συνάντηση οργάνωσε ο ΣΕΒ, και στο πλαίσιο της υπεγράφη συμφωνία για την ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδος-Γαλλίας μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF.

Πέραν των δύο ηγετών, στη συνάντηση εκφώνησαν ομιλίες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ για τις Διεθνείς Δράσεις Θ.Λαβίδας, ενώ ακολούθησε και διάλογος με τους επιχειρηματίες

Keywords
Τυχαία Θέματα