Όλα ρε! Εφορία θα πληρώσω;

15:32 6/6/2014 - Πηγή: AEK365

Θυμάμαι κάποτε πριν αρκετά χρόνια στο "κλουβί" της Προοδευτικής σε ένα ματς με τον Άγιο Νικόλαο ένας παίχτης τον κρητικών βγήκε στην πλάτη της άμυνας και βρέθηκε τετ α τετ. Σε σύγχυση ένας θρυλικός παράγοντας της "Προό" άρχισε να φωνάζει: "Οφσάιντ, μπενάλτι, αράουτ". Το τετ α τετ χάθηκε και η κερκίδα λύθηκε στα γέλια. "Τι είναι τελικά ρε Νικόλα;" ρώτησε ένας από τους μόνιμους της Προοδευτικής για να πάρει την επική απάντηση: "Όλα ρε. Τι έγινε εφορία θα πληρώσω;".

Η ατάκα αυτή με ακολουθεί από τότε και θυμάμαι το ξέσπασμα του Νικόλα κάθε φορά που ακούω απόψεις "εύκολες",

γαρνιρισμένες είτε με ρομαντισμό, είτε με μαγκιά. Από τη στιγμή που κανείς δεν πληρώνει εφορία για αυτά που λέει μπορεί να λειτουργεί όπως ο γίγαντας παράγοντας της Προοδευτικής.

Θα μου πείτε τι ρόλο βαράνε όλα αυτά; Μη σκεφτείτε ότι προτείνω φορολόγηση των δηλώσεων και τον βαρύγδουπων κειμένων (γιατί μπορεί στην κυβέρνηση να ακουγόταν καλή ιδέα). Απλά μου το έφερε στο μυαλό ο αχταρμάς απόψεων, η έκρηξη ευαισθησίας και το τσίρκο ασυνέπειας που περιβάλει αυτή την πολύπαθη ομάδα που λέγεται ΑΕΚ. Γιατί αφού τα είχε όλα την έσυραν και στο εμετικό παιχνίδι της πολιτικής για να... δέσει το γλυκό.

Εξηγούμαι γιατί ίσως (σίγουρα) σας κούρασα ήδη. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι δεν γίνεται να είσαι "όλα". Δεν γίνεται να βρίζεις τις μάνες των παικτών της ΑΕΚ όταν χάνουν στα φιλικά και μετά να ζητάς ρομαντικό ερασιτεχνικό σύλλογο που θα ζει από τα μέλη του. Δεν νοείται να απαιτείς πρωταθλητισμό σε όλα τα αθλήματα με την προϋπόθεση να μην πληρώνει ο μεγαλοεπιχειρηματίας γιατί δεν ταιριάζει στην κοσμοθεωρία σου. Να ζητάς μεταγραφές αεροδρομίου και παράλληλα να λες να πάει να πηδηχτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Να θες και τμήμα κέρλινγκ για να ικανοποιήσεις την τρέλα σου και να κράζεις όταν οι αθλητές του μένουν απλήρωτοι. Να ζητάς με μανία γήπεδο και να γράφεις δακρύβρεχτα κείμενα για το πόσο πονάει που είμαστε άστεγοι και με την ίδια πένα ή το ίδιο πληκτρολόγιο να κράζεις αυτόν που θέλει να σου το φτιάξει με ουσιαστική αιτιολογία το ότι δεν είναι ένα παιδί του λαού που πίνει ούζα στο καρνάγιο και γιατί οι ομοϊδεάτες σου δεν τον γουστάρουν.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να λες ότι αγαπάς αυτόν τον σύλλογο όταν στην πρώτη περίσταση που τα συμφέροντα του δεν συμπίπτουν με αυτά της πολιτικής σου παράταξης τον βάζεις στην άκρη και γίνεσαι επαναστάτης ποπολάρος κατά του. Με "θρησκευτικό φανατισμό" υπερασπίζεσαι πράγματα για τα οποία είτε δεν είχες ακούσει ποτέ ξανά είτε στα φύτεψε στον εγκέφαλο κάποιος πολιτικάντης και δεν ακούς καν αυτά που λέει η ομάδα σου.

Είναι γνωστό πως δεν βολεύει όμως το θέμα με την ΑΕΚ, τη λειτουργία της και το γήπεδο της είναι πολύ απλό. Είτε καλώς είτε κακώς το κλαμπ βρίσκεται σε μια καπιταλιστική κοινωνία με συγκεκριμένους κανόνες. Επειδή λοιπόν μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ο κόσμος θέλει θέαμα και νίκες αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Για το μόνο που έχει να λογοδοτήσει η ΑΕΚ και η διοίκηση της λοιπόν είναι αν αυτά που σκοπεύει να κάνει είναι σύννομα. Όποιος έχει να θέσει τέτοιο θέμα ας το κάνει με νομικά επιχειρήματα και συγκεκριμένες καταγγελίες.

Εφορία λοιπόν δεν υπάρχει αλλά υπάρχει αδιαφορία απέναντι σε όσους με καφενειακές γνώσεις και φιλοσοφίες "όλοι είστε πρόβατα, μόνο εγώ ξέρω το παρασκήνιο" αποπροσανατολίζουν. Για την προσωπική τους προβολή ή ίσως και το συμφέρον τους λένε πολλά χωρίς να λένε τίποτα όταν η επίσημη ΑΕΚ είναι ενωμένη προς τον σκοπό της. Άλλωστε είναι οι ίδιοι Δον Κιχώτες, που έχουν κάνει αυτοσκοπό της ζωή τους να βρίσκουν ανεμόμυλους, οι οποίοι, πιθανότατα, σε λίγα χρόνια θα μπουν δακρυσμένοι στην Αγια Σοφιά και στην πρώτη ήττα θα κράζουν γιατί ο Μελισσανίδης δεν τα έσκασε να φέρει τον Ροναλντίνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα