Όλα όσα ειπώθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο

17:17 13/5/2012 - Πηγή: AEK365

Μετά από επιθυμία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τα πρακτικά της συνομιλίας μέσα στο προεδρικό μέγαρο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ζητήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ψήφος ανοχής σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ή συμμετοχή

του σε κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ο εξής διάλογος:

Σαμαράς: Μπορείς να δώσεις ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με το να μην συμμετέχεις στην ψηφοφορία.

Τσίπρας: Κάτι τέτοιο είναι αμφίβολης νομιμότητας, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα

Βενιζέλος: Προβλέπεται από το άρθρο 84 του Συντάγματος που προβλέπει ακόμη και σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας εφόσον έχει το ελάχιστο των 120 βουλευτών στην συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Σαμαράς του είπε ακόμη ότι πέρα από το καθαρά τυπικό υπάρχει το συμβολικό στην διαδικασία αυτή, ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα έχει και ψήφο εμπιστοσύνης αλλά σε κάθε περίπτωση ουσιαστική συναίνεση από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου για να αποσπάσει ό,τι καλύτερο για την χώρα στην αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Καθώς ο κ. Τσίπρας τηρούσε άκαμπτη στάση, ο κ. Σαμαράς του είπε: «Στην αρχή ζητούσες το ανέφικτο, δηλαδή να σχηματίσεις κυβέρνηση με το ΚΚΕ και τώρα κλωτσάς το εφικτό, μία κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη και ανοχή», ενώ τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να προκύψει κυβέρνηση από αυτή τη συνάντηση.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Και να επιχειρήσετε αυτή την κυβέρνηση δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση γιατί θα υπάρξει δυσαρμονία ανάμεσα στην κάλπη και στην πολιτική που θα εφαρμόσετε. Έχουμε ένα διαφορετικό σχέδιο. Είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από το δικό σας. Μας ζητάτε πράγματα αδιανόητα. Να μην παραστούμε δηλαδή στη Βουλή κατά την διαδικασία συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης. Στη δημοκρατία έχει ρόλο και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Προχωρήστε. Θέλετε μία νομιμοποίηση που δεν την έχετε. Δεν θα σας τη δώσουμε. Αυτό που επιδιώκετε είναι μία εκβιασμένη συναίνεση».

«Ανέφικτα τα όσα έλεγες προεκλογικά για κυβέρνηση Αριστεράς», απάντησε ο κ. Σαμαράς, με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά: «Αν αυτά που έλεγα εγώ για κυβέρνηση Αριστεράς ήταν ανέφικτα τότε αυτά που έλεγες εσύ για αυτοδυναμία τι ήταν...».

Keywords
Τυχαία Θέματα