Οι «τρικολόρ» της Βασίλισσας!

18:05 25/11/2014 - Πηγή: AEK365

Η ΑΕΚ εξετάζει σοβαρά την περίπτωση της απόκτησης του Ίαν Βουγιούκα, ενός παίκτη ο οποίος έχει φορέσει στο παρελθόν τόσο τη φανέλα του Ολυμπιακού (2008-09), όσο και του Παναθηναϊκού (2010-12). Μέχρι στιγμής, μόλις τρεις είναι εκείνοι στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος που έχουν αγωνιστεί και με της ΑΕΚ

και με αυτές των αιωνίων.

Άριαν Κόμαζετς

Η αρχή έγινε το 2001 με τον Κροάτη σμολ φόργουορντ. Ο 31χρονος -τότε- παίκτης, που διακρινόταν για την έφεσή του στα τρίποντα, αγωνίστηκε για 11 ματς στην Α1 και 8 στη Euroleague, υπό τις οδηγίες του Ντράγκαν Σάκοτα. Ήταν στο πρώτο μισό της σεζόν που η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα και αντικαταστάθηκε από τον Κρις Καρ. Στην Ελλάδα είχε πρωτοέρθει το 1992, ως ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ (« ο νέος Ντράζεν Πέτροβιτς»), για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Με τους πράσινους κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, έχοντας συμπαίκτες τους Νίκο Γκάλη και Στόγιαν Βράνκοβιτς, και επέστρεψε για χάρη του Ολυμπιακού του Ντούσαν Ίβκοβιτς, τη σεζόν 1998-99.

Δημήτρης Παπανικολάου

Αγωνίστηκε για μια επταετία με τον Ολυμπιακό (1995-2002), κατακτώντας 2 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 1 Ευρωπαϊκό.Το 2003, ο διεθνής φόργουορντ μετακόμισε στον Παναθηναϊκό, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια, πανηγυρίζοντας 4 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 1 Ευρωπαϊκό, γράφοντας την δική του ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης που κατέκτησε triple crown με δύο ομάδες (1997, 2007). Στην ΑΕΚ πήγε αμέσως μετά, σε ηλικία 30 ετών, και φόρεσε τα κιτρινόμαυρα για δύο σεζόν, μία στο ΟΑΚΑ (Κορωνιός, Πρίφτης, Αγγέλλου οι προπονητές) και μία στα Πατήσια (Φλεβαράκης). Την πρώτη αντιμετώπισε τραυματισμούς, γι'αυτό και αγωνίστηκε μόλις 11 ματς, ενώ την επόμενη έπαιξε σε 26. Ο «Παπ» διετέλεσε και προπονητής της ΑΕΚ τη σεζόν 2011-12 στην Α2, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Λιόγα, και έπειτα από δύο ήττες σε ισάριθμα ματς αποχώρησε και τη θέση του πήρε ο Νίκος Καραγιάννης.

Ανδρέας Γλυνιαδάκης

Ελάχιστοι θυμούνται την παρουσία του στον Παναθηναϊκό, παρότι έμεινε εκεί για μια τετραετία (1997-2001), αγωνιζόμενος 11 ματς στην Α1 και κατακτώντας 4 πρωταθλήματα και ένα Ευρωπαϊκό. Δύο χρόνια μετά, στα 22 του, πήγε στην ΑΕΚ και σε δύο σεζόν, με προπονητή τον Φώτη Κατσικάρη, απογείωσε την καριέρα του, καθώς εν συνεχεία αγωνίστηκε στο NBA (Σιάτλ) και την Εθνική ομάδα. Συνολικά, φόρεσε τα κιτρινόμαυρα σε 48 ματς στην Α1 και 33 στη Euroleague. Μάλιστα, το Σεπτέμβριο του 2007 είχε ανακοινωθεί η επιστροφή του στην ομάδα, αλλά η μεταγραφή τελικά χάλασε. Ο Χανιώτης σέντερ, που συμμετείχε με την Εθνική στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ, έμελλε να φορέσει τη φανέλα και του Ολυμπιακού και μάλιστα για μια τριετία (2009-12) ως ρολίστας πολυτελείας, κατακτώντας 1 πρωτάθλημα, 1 ευρωπαϊκό και 2 κύπελλα.

Bonus: Λευτέρης Σούμποτιτς

Μπορεί ως παίκτης ο «Πίξι» να ταυτίστηκε με τον Άρη, ωστόσο ως προπονητής έχει προπονήσει πάνω από τη... μισή Ελλάδα. Η ΑΕΚ, τη σεζόν 1995-96 ήταν ο δεύτερος σταθμός της καριέρας του (μετά τον Ηρακλή) και με την αποχώρησή του διευκόλυνε την έλευση του Γιάννη Ιωαννίδη. Είχε έρθει στην 1η σεζόν του Γιάννη Φιλίππου, διαδεχόμενος τον Βλάντο Τζούροβιτς και τον -υπηρεσιακό προπονητή- Νίκο Νεσιάδη, με την ομάδα να τερματίζει τελικά 10η. Με τον Παναθηναϊκό (1997-99) έσπασε την κυριαρχία του Ολυμπιακού, αλλά αποχώρησε για να έρθει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και με τον Ολυμπιακό κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της ομάδας μετά από πέντε χρόνια (το κύπελλο, το 2002).

Στα άλλα αθλήματα

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν 27 παίκτες που έχουν φορέσει τις φανέλες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού και 37 αυτές της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Μόνο ο Τάσος Μητρόπουλος όμως έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: να παίξει και στις τρεις ομάδες. Στο βόλεϊ, που τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, ο αρχηγός της ομάδας, Ανδρέας Ανδρεάδης, έχει παρελθόν και με τους δύο «αιωνίους», κάτι που είχε συμβεί παλιότερα και με τον Άκη Χατζηαντωνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα