«Οι τελευταίες δικαστικές εξελίξεις έχουν ξεπεράσει και τους χειρότερους φόβους μου»

12:59 8/4/2015 - Πηγή: AEK365

Για όλα όσον αφορά το χώρο του ποδοσφαίρου και την κάθαρσή του μίλησε ο Σταύρος Κοντονής. Ακολουθεί μέρος των όσων είπε στο left.gr και πιο κάτω videos με τις δηλώσεις του για όλα τα θέματα.

Για διαιτησία:

«Εμείς με την ανάλληψη της ευθύνης και στον τομέα του αθλητισμού είχαμε επισημάνει δύο σοβαρούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα ανυποληψίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο: ο ένας είναι η διαιτησία και ο άλλος ο τρόπος που απονέμεται η αθλητική δικαιοσύνη. Οι τελευταίες δικαστικές εξελίξεις, ξεπερνάνε και τους

χειρότερους φόβους μου. Υπό την έννοια ότι οι πρώτοι που κλήθηκαν από τον ανακριτή να καταθέσουν, να απολογηθούν, (έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη) είναι αυτοί οι οποίοι αποτελούσαν τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ. Εκείνοι που διορίζονταν από την ΕΠΟ για να απονέμουν δικαιοσύνη και δυστυχώς είναι συνταξιούχοι δικαστές και δικηγόροι και δικαστές. Εκεί που εντοπίσαμε το πρόβλημα, συγκηριακά μέσα σε διάστημα 60 ημερών, ήρθε η δικαιοσύνη για να πει ότι εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Θέλω να τονίσω ότι σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο αθωότητας για τα πρόσωπα. Όμως, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο: Το γεγονος ότι σε αυτόν τον κύκλο εμπλεκομένων προσώπων βρίσκονται αυτοί που πρέπει να απονέμουν δικαιοσύνη, προφανώς κάτι έχει γίνει εδώ για να καλούνται σε απολογία. Και αυτοί οι οποίοι απονέμουν δικαιοσύνη στον αθλητικό χώρο, δηλαδή οι διαιτητές. Τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ θα τα αποτελούν τακτικοί δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι θα τοποθετούνται κατόπιν κληρώσεων με θητεία.
Κι αν υπάρχει κάποιος, στην Ελλάδα και στον κόσμο, ο οποίος θα μου πει «με αυτή τη διάταξη δεν βοηθάει την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου, αλλά αντίθετα λειτουργεί αρνητικά», να μου το πει.
Νομίζω δεν θα μου το πει κανείς! Κανένας! Ούτε κάποιος απ' αυτούς που αντιδρούν έχει το κουράγιο και το σθένος να το πει δημόσια. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτό λύνεται διαπαντός.

Όσον αφορά το θέμα διαιτησίας: Εντοπίσαμε το πρόβλημα. Το θέσαμε στην ΕΠΟ, στην ΟΥΕΦΑ και στη ΦΙΦΑ. Ιδίως στις διεθνείς Ομοσπονδίας είπαμε: ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να οργανώσουμε το κομμάτι της διαιτησίας στην Ελλάδα. Περιμένουμε τις προτάσεις τους μέχρι τις 30 Απριλίου. Έπειτα η Κυβέρνηση, εφόσον τις λάβει θα τις εξετάσει και θα νομοθετήσει. Εφόσον δεν τις λάβει θα νομοθετήσει. Το πρόβλημα της διαιτησίας θα λυθεί στο νέο αθλητικό νόμο και το πρόβλημα της αθλητικής δικαιοσύνη θα λυθεί στο παρόν νομοσχέδιο».

Για την ΕΠΟ και την έλλειψη φορολογικής ενημερότητας:

«Ήταν αγόρευσή μου στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση. Δυστυχώς αποκαλύφθηκε πως η ΕΠΟ όταν της ζητήθηκε φορολογική ενημερότητα, για να λάβει κάποια χρήματα τα οποία έπρεπε να διοχετευθούν στις ποδοσφαιρικές ενώσεις, είχε την... έμπνευση να λάβει φορολογική ενημερότητα από μία αναρμόδια ΔΟΥ! Τη στιγμή μάλιστα που δεν διέθετε φορολογική ενημερότητα. Όταν δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα και παίρνει πιστοποιητικό από μία αναρμόδια ΔΟΥ τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα! Ήδη έχω ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να με ενημερώσουν αν αυτή η υπόθεση έχει αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα να την ελέγξει και ποινικά».

Για την εκληματική οργάνωση, τα ονόματα που λέγονται και τη θέση της Κυβέρνησης

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κατηγορούμενους. Δεν γνωρίζουμε σε ποιους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Η ιδιότητα του κατηγορουμένου δεν έχει ασκηθεί. Καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην προτρέχουμε. Όπως τόνισα και προηγουμένως, ισχύει το κριτήριο της αθωότητας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως Κυβέρνηση είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Να λάμψει η αλήθεια. Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Δεν μπορεί να ακούγονται ονόματα που να μην εμπλέκονται στη θέση του κατηγορούμενου. Για μας τους νομικούς η θέση του κατηγορούμενου είναι θέση ιερή. Πρέπει να προσεγγίζουμε με βάση το πνεύμα του νόμου. Η θέση της Κυβέρνησης είναι η απόλυτη αποχή από οποιαδήποτε παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Το Σύνταγμα και το πολίτευμά μας δεν θα παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. Θα την αφήσει να κάνει τη δουλειά της, έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και πιστεύουμε να λάμψει η αλήθεια.
Αυτή η καθυστέρηση όμως είναι ένα γενικότερο πρόβλημα για την ελληνική δικαιοσύνη. Πρέπει η δικαιοσύνη όχι μόνο να εκδίδει σωστές αποφάσεις, αλλά και γρήγορες.

Keywords
Αναζητήσεις
αθλητικη δικαιοσυνη
Τυχαία Θέματα