Οδηγίες Σαμαρά στους υπουργούς

16:25 28/11/2012 - Πηγή: AEK365

Σαφείς κατευθύνσεις προς τους υπουργούς έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο με στόχο να μην χαλαρώσει τίποτα στη λειτουργία της κυβέρνησης αλλά και να διοχετευθούν τα χρήματα από τη δόση στην αγορά.
Πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μίλησε δηλαδή για τη σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες και

του γενικού λογιστηρίου του Κράτους ώστε να παρακολουθείται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα 9,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 850 εκατ. ευρώ είναι επιστροφές φόρου και ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι οι θέσεις εργασίας και από αυτό θα κριθεί η κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στα όσα πρέπει να γίνουν για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως κάθε υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στην αυστηρή εποπτεία του προϋπολογισμού του ώστε να μπορεί να προλαμβάνει την αυτόματη διόρθωση, που θα περικόπτει άμεσα δαπάνες από τους φορείς που θα υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό τους.
Ο Αντ. Σαμαράς τόνισε πως ο κάθε υπουργός προσωπικά θα πρέπει να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων που του αναλογούν και τις προαπαιτούμενες πράξεις ώστε να μην υπάρχει χαλάρωση και να υπάρξει συνέργεια των υπουργών ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις.
Ο στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός για κάθε υπουργείο είναι να δημιουργηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα αυξημένο καθώς το 30% του επιπλέον πρωτογενούς πλεονάσματος διοχετεύεται στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους, όμως το 70% είναι η δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθώσεις ώστε να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για τους χαμηλοσυνταξιούχους κατ' αρχήν και τις ομάδες που πλήττονται.
Ο Αντ. Σαμαράς μίλησε για την ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό έδωσε όμως οδηγίες στους υπουργούς του να μην θριαμβολογούν και πρόσθεσε: "Δεν γίνεται να μιλάμε για επιτυχία όταν ήταν τόσο δύσκολα τα πράγματα, κάναμε μια σωστή διαχείριση του προβλήματος".
Η συμβολή του υπουργού Οικονομικών στην απόφαση για εκταμίευση της δόσης εκθειάστηκε από τον πρωθυπουργό που απέδωσε στον. Γ Στουρνάρα "αρετή και τόλμη" και τόνισε πως έχει προχωρήσει σε ένα τιτάνιο έργο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι το παρελθόν βοηθά στο να διορθωθούν λάθη στη λειτουργία της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως έχει ανακτηθεί πλέον αξιοπιστία στο εξωτερικό υπογραμμίζοντας ωστόσο με νόημα ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να τραυματίσει την αξιοπιστία αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα