Ο «Σούπερμαν του Δούναβη»!

23:13 2/10/2012 - Πηγή: AEK365

Ο Ρενάτο Γκρμπιτς από τη Σερβία είναι ένας τοπικός ήρωας. Οι κάτοικοι του Πάντσεβο, μιας υποβαθμισμένης βιομηχανικής περιοχής στα προάστια του Βελιγραδίου, τον αποκαλούν «Σούπερμαν του Δούναβη» και δεν έχουν άδικο.

Ο Ρενάτο τα τελευταία 15 χρόνια έχει σώσει 25 ανθρώπους που έχουν πέσει από τη γέφυρα της περιοχής στον ποταμό Δούναβη.

Όπως θυμάται την πρώτη φορά που έσωσε κάποιον ήταν μια ηλιόλουστη μέρα του φθινοπώρου και αυτός ψάρευε με τον αδερφό του στο Δούναβη, όταν ξαφνικά άκουσε ένα δυνατό παφλασμό. Στην αρχή νόμιζε ότι πέταξαν κάτι από τη

γέφυρα των 18 μέτρων, αλλά σύντομα είδε έναν άνθρωπο να παλεύει με το νερό. «Πήγαμε γρήγορα προς το μέρος του και τον τραβήξαμε έξω. Θυμάμαι ότι τον ρώτησα : "Τέτοια ωραία μέρα βρήκες να αυτοκτονήσεις;"», θυμάται ο Γκριμπτς.

Ο Ρενάτο που έχει εστιατόριο στην περιοχή είναι πάντοτε σε επιφυλακή με την μηχανοκίνητη ξύλινη βάρκα του. Όμως δεν μπορεί να είναι πάντα εκεί. Τουλάχιστον άλλοι 25 έχουν χάσει τη ζωή τους στο ίδιο σημείο όλα αυτά τα χρόνια.

«Όταν ακούω ότι κάποιος πήδηξε και δεν ήμουν εκεί, αισθάνομαι πολύ άσχημα. Τα μάτια μου είναι πάντα στραμμένα στη γέφυρα», δηλώνει.

Όπως λέει βάσει της εμπειρίας του οι περισσότεροι που έσωσε ήθελαν να αυτοκτονήσουν επειδή έπασχαν από καρκίνο ή κάποια άλλη ανίατη ασθένεια, άλλοι από φτώχεια ή αγάπη δίχως ανταπόκριση.

«Συχνά το κάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας για να τους δουν. Θέλουν προσοχή, αγάπη», εξηγεί.

Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που θυμάται ο Γκριμπτς είναι όταν πριν επτά χρόνια μια μέρα στα μέσα Ιανουαρίου μια 18χρονη σε κατάσταση κρίσης πετάχτηκε έξω από το αυτοκίνητο των γονιών της και πήδηξε στο κενό φωνάζοντας «Αντίο μαμά!». Κάτι κράτησε τον Γκριμπτς λίγο περισσότερο στο νερό εκείνη τη μέρα. «Φυσούσε πολύ. Λίγο ακόμα και θα είχα φύγει. Την μάζεψα και ήταν ζωντανή», δηλώνει.

Όπως αναφέρει ο Γκριμπτς, το κορίτσι αυτό είναι το μοναδικό που κράτησε επαφή μαζί του. Μάλιστα, κάθε Ιανουάριο πηγαίνει στην ψαροταβέρνα του για να γιορτάσει τα «δεύτερα γενέθλιά της». Τώρα είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.

Οι θαυμαστές του τον φωνάζουν «Σούπερμαν του Δούναβη» και οι αρχές της πόλης του έχουν απονείμει τιμητική πλακέτα για το ηρωικό του έργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα