Ο Ρέντσι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

14:17 17/2/2014 - Πηγή: AEK365

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του ανέθεσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αποδέχθηκε ο Ματέο Ρέντσι κατά τη συνάντησή τους η διάρκεια της οποίας έφθασε τα 90 λεπτά.
«Θα χρησιμοποιήσω όλη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό μου», δήλωσε ο Ρέντσι, εξερχόμενος από την συνάντηση με τον Ναπολιτάνο, ενώ παράλληλα, πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί ένα κάπως μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο από ό,τι πίστευε αρχικά, πριν παρουσιάσει τον κατάλογο με τα ονόματα των υπουργών».
Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας κι εντολοδόχος

πρωθυπουργός της Ιταλίας πρόκειται να ξεκινήσει αύριο συναντήσεις με τα κόμματα που έχουν εκφράσει τη βούληση να τον στηρίξουν: την Επιλογή Πολιτών, την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και την Νέα Κεντροδεξιά.
Ο Ρέντσι τόνισε ότι η κύρια προτεραιότητά του θα είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, μαζί με τις συνταγματικές τροποποιήσεις και την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που αναμένει να προωθήσει μέσα σε μερικούς μήνες. Το χρονοδιάγραμμά του προβλέπει τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και των πολιτικών θεσμών ως τα τέλη του Φεβρουαρίου, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ως τα τέλη του Μαρτίου, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης τον Απρίλιο και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος τον Μάιο.
Ο Ρέντσι καλείται να συγκροτήσει μια ομοιογενή ομάδα υπουργών και να εξασφαλίσει μια αρραγή πλειοψηφία στην βουλή και την γερουσία, που θα του επιτρέψουν να κυβερνήσει ως το 2018, όπως επιθυμεί - μένει να αποδειχθεί εάν θα καταφέρει. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την πιθανή σύνθεση της κυβέρνησής του. «Η προσοχή μας δίνεται στο περιεχόμενο και όχι σε άλλα θέματα», είπε αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαβουλεύσεις του Ιταλού Προέδρου για την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου και αφού είχε προηγηθεί την Παρασκευή η παραίτηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.
Η αιφνιδιαστική καρατόμηση, την Πέμπτη, του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα λειτούργησε ως ανθρωποθυσία για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος ενόψει ευρωεκλογών. Ο εμπνευστής του «παλατιανού πραξικοπήματος», ο 39χρονος αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, έχει όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου που φέρνει νέα πνοή - είναι όμως στην πραγματικότητα η τελευταία ελπίδα του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού.
Πιο γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις, πιο ελεύθερες απολύσεις, περικοπές δαπανών ύψους 32 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2016, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Προς τέτοιες κατευθύνσεις φυσούν οι άνεμοι αλλαγής του τυφώνα Ρέντσι, ο οποίος δεσμεύεται «να βγάλει τη χώρα από το τέλμα» διά της οδού των διαρθρωτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Γνώριμη υπόσχεση, η οποία πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, με την Ιταλία να έχει χάσει σωρρευτικά 9% του ΑΕΠ, είναι αμφίβολο αν θα οδηγούσε σε εκλογική επιτυχία.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έχει φθάσει το 133% του ΑΕΠ και ακόμη και η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων δεν αρκεί για να το καταστήσει βιώσιμο. Την ίδια στιγμή, η ανεργία των νέων προσεγγίζει το 42% και οι ακριβές πιστώσεις πνίγουν τις επιχειρήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα