Ο Μαντούκα ζει το μαρτύριο σε επανάληψη

15:30 28/3/2015 - Πηγή: AEK365

Σε επανάληψη ζει το... μαρτύριο ο Γκουστάβο Μαντούκα, ο οποίος βιώνει το δεύτερο σοβαρό τραυματισμό στην καριέρα του. Τον ίδιο ακριβώς τραυματισμό, αλλά στο άλλο πόδι, είχε και την προτελευταία του χρονιά στην ΑΕΚ Αθηνών! Έξι χρόνια μετά, όμως, ο τραυματισμός αυτός αποδεικνύεται μοιραίος...

Πριν από έξι χρόνια, τη σεζόν 2008-09, ο Γκουστάβο Μαντούκα είχε ακριβώς τον ίδιο τραυματισμό, αλλά στο άλλο πόδι. Είχε χάσει την προετοιμασία με την ΑΕΚ

Αθηνών και χρειάστηκε έξι μήνες για να επανέλθει στη δράση! Εν τέλει είχε επιστρέψει το Δεκέμβριο, αλλά τους πρώτους μήνες δεν μπορούσε να παίξει 90άλεπτα ή σερί παιχνίδια. Σταδιακά, όμως, είχε βρει τα πατήματά του και ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της ΑΕΚ Αθηνών στα πλέι οφ.

Στο τέλος εκείνης της σεζόν ο Βραζιλιάνος άσος μου είχε δώσει μία συνέντευξη για λογαριασμό της ελλαδικής εφημερίδας SportDay, όπου είχε μιλήσει αναλυτικά για τον τραυματισμό που είχε τότε, για όσα βίωσε κατά τη διάρκειά του, για τις δυσκολίες αντιμετώπισης του τραυματισμού ακόμη και από το ιατρικό επιτελείο, αλλά και για τη δύσκολη επιστροφή του.

Μία συνέντευξη πολύ χρήσιμη και για το παρόν, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα από το Δεκέμβριο, οπότε και υπέστη και πάλι αυτό τον τραυματισμό!

Έξι χρόνια μετά, βέβαια, οι αντοχές είναι πολύ διαφορετικές, γι' αυτό και όπως έχουμε αναφέρει ήδη ο Μαντούκα φαίνεται να το έχει πάρει απόφαση και, χωρίς να πάει εκ νέου στο Μόναχο για επανεξέταση (αφού οι πόνοι δεν έχουν υποχωρήσει ένα μήνα μετά την τελευταία επίσκεψη), κάνει τα πλάνα του για το μέλλον του στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ.

Αναδημοσιεύουμε εκείνο το απόσπασμα της συνέντευξης του Μαντούκα στην ελλαδική SportDay:

Για τον Γκουστάβο Μαντούκα η χρονιά ξεκίνησε με το αριστερό. Οταν οι συμπαίκτες του ξεκινούσαν προετοιμασία, αυτός τους ακολουθούσε με τις πατερίτσες. Ο τραυματισμός ήταν πιο ύπουλος από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά και ο Βραζιλιάνος μέσος επέστρεψε στη δράση τον Δεκέμβριο.

Εχεις χαρακτηρίσει τη φετινή ως την πιο δύσκολη χρονιά της καριέρας του...
Δίχως αμφιβολία ήταν η πιο δύσκολη χρονιά μου ως ποδοσφαιριστής. Ηταν μία διαφορετική σεζόν. Ποτέ στα 11 χρόνια της επαγγελματικής καριέρας μου δεν είχα ξεκινήσει τη σεζόν τραυματίας, χωρίς να μπορέσω να δουλέψω, να κάνω προετοιμασία. Για πρώτη φορά ήμουν για τόσο καιρό εκτός.

Είχες αντιληφθεί εξ αρχής ότι υπήρχε τόσο σοβαρό πρόβλημα;
Ήξερα ότι είναι κάτι σοβαρό, γιατί ήταν ένας διαφορετικός τραυματισμός, δεν συμβαίνει συχνά στους ποδοσφαιριστές, δεν ήταν κάτι σύνηθες, μία ρήξη χιαστών, είχε δημιουργηθεί αίμα σε ένα κόκαλο. Και κανένας δεν ήξερε, ούτε το ιατρικό επιτελείο, πόσο χρόνο χρειαζόμουν για την αποθεραπεία. Θα μπορούσαν να είναι 2-3-5-6 μήνες, ένας χρόνος...

Όταν επέστρεψες από τη Βραζιλία για την προετοιμασία έμαθες για το μέγεθος του προβλήματος;
Έφυγα για τη Βραζιλία έχοντας πρόβλημα, αλλά οι γιατροί μου είχαν πει πως σίγουρα μετά τις διακοπές θα είμαι καλύτερα. Στη Βραζιλία άρχισα να προπονούμαι πριν επιστρέψω, γιατί κάθε χρόνο ξεκινώ 2 εβδομάδες πριν την προετοιμασία της ομάδας ένα πρόγραμμα, ώστε να μην μπαίνω κατ' ευθείαν στην προετοιμασία μετά τη διακοπή. Μου είχαν δώσει ένα πρόγραμμα οι φυσιοθεραπευτές της ΑΕΚ, αλλά όταν ξεκίνησα να προπονούμαι, κατάλαβα ότι το πόδι μου δεν ήταν καλά, αισθανόμουν πόνο. Έψαξα έναν καλό γιατρό στη Βραζιλία και μου είπε ότι ήταν πολύ σοβαρό και ότι έπρεπε να σταματήσω τις ασκήσεις και να ακινητοποιήσω το πόδι, γιατί διαφορετικά θα είχα μεγαλύτερο πρόβλημα. Μίλησα με το ιατρικό επιτελείο της ΑΕΚ και συμφώνησαν με όσα είπε ο Βραζιλιάνος γιατρός. Μου είπαν "θα περιμένουμε κάποιους μήνες να δούμε πως θα πάει".

Υπήρχε πρόγνωση για το χρόνο της αποθεραπείας;
Όχι, δεν μπορούσε να γίνει πρόβλεψη. Όταν γύρισα στις προπονήσεις, είχα ακόμη πόνους. Υπήρχε ακόμη αίμα στο κόκαλο. Αλλά δεν μπορούσα άλλο να κάθομαι. Κι όταν γύρισα πάντως κι έπαιξα, δεν ήμουν σίγουρος ότι θα είμαι όπως πριν. Ο πόνος βέβαια ήταν μικρότερος, αλλά υπήρχε. Ακόμη και σήμερα πονάω σε κάποιες κινήσεις που κάνω μέσα στο γήπεδο. Αλλά είναι ένας πόνος που δεν με εμποδίζει πλέον να δουλέψω. Αισθάνομαι καλά και μπορώ να παίξω, απλά σε κάποια ματς πονάω.

Τι σκεφτόσουν όταν δεν έπαιζες;
Σκεφτόμουν ότι δεν θα έπαιζα ξανά φέτος... Μου έλεγαν ότι θα είμαι καλά σε δύο μήνες, περνούσαν οι δύο μήνες, έκανα μαγνητική τομογραφία και ήμουν στο ίδιο επίπεδο, δεν υπήρχε καμία βελτίωση. Μόνο στο Θεό εναπόθετα τις ελπίδες μου τότε. Γι' αυτό ήταν μεγάλη η χαρά μου και η αυτοπεποίθησή μου, όταν επέστρεψα και έπαιξα.

Ποιοι σε βοήθησαν εκείνους τους μήνες;
Η οικογένειά μου και ο Θεός. Είμαι πολύ δεμένος με την οικογένειά μου, θέλω να περνάω όλο τον χρόνο μου μαζί τους. Η οικογένειά μου με στήριζε όλο αυτό το διάστημα, αλλά και οι φίλοι μου. Πηγαίνω στην Ευαγγελική Εκκλησία στον Πειραιά, έχω φίλους εκεί που μου έδιναν δύναμη. Και στην ΑΕΚ επίσης, οι συμπαίκτες μου, οι προπονητές μου, οι άνθρωποι της διοίκησης πάντα μου έδιναν δύναμη και στήριξη, "ηρέμησε, όλα θα πάνε καλά, θα είσαι καλά και θα παίξεις". Δεν έχω κανένα παράπονο, όλοι ήταν δίπλα μου.

Πώς ήταν η επιστροφή;
Στην αρχή δεν μπορούσα να παίξω συνεχόμενα 90άλεπτα, τώρα προς το τέλος μπορούσα να παίξω 2-3-4-5 ματς σερί χωρίς πρόβλημα. Στην αρχή έπαιζα ένα ματς 90 λεπτά και μετά στην προπόνηση τραυματιζόμουν, γιατί προστάτευα το σημείο που είχα τραυματιστεί, επειδή φοβόμουν την υποτροπή, και υπερφόρτωνα άλλο σημείο του ποδιού και τραυματιζόμουν εκεί. Κι αυτό μου δημιουργούσε συνεχώς μικροτραυματισμούς που με κρατούσαν εκτός συχνά για δύο εβδομάδες. Τα τελευταία παιχνίδια ήταν διαφορετικά. Έπαιζα περισσότερο, είχα αποκτήσει τον ρυθμό των αγώνων, ήμουν καλύτερα από φυσική κατάσταση, αισθανόμουν καλά, είχα αυτοπεποίθηση.

Μετά από όλα αυτά, περίμενες να είσαι βασικός στα περισσότερα παιχνίδια των πλέι οφ;
Εγώ ήξερα ότι στα πλέι οφ θα είμαι καλά. Είμαι ευτυχισμένος που έπαιξα, γιατί αισθανόμουν σαν να με είχε σκοτώσει κάποιος όσο δεν έπαιζα. Εγώ ήξερα ότι το μόνο που χρειαζόμουν ήταν φυσική κατάσταση και 3-4 σερί παιχνίδια.

Είναι σημαντικό για σένα ότι ο προπονητής σε εμπιστεύτηκε στα κρίσιμα τελευταία ματς της σεζόν, στον τελικό του κυπέλλου και στα πλέι οφ;
Εγώ έχω καλή σχέση με τον προπονητή, δεν έχω πρόβλημα μαζί του. Σέβομαι πολύ τον Μπάγεβιτς κι αυτός μου έχει συμπεριφερθεί πολύ καλά. Με έβαλε σε κάποια κρίσιμα ματς στο φινάλε και θεωρώ ότι συνέχισε να με χρησιμοποιεί, επειδή είχε μείνει ικανοποιημένος. Είναι ωραίο για κάθε παίκτη να αισθάνεται ότι ο προπονητής του έχει εμπιστοσύνη. Κι όταν είμαι στον πάγκο είμαι πάντα ο πρώτος που μπαίνει αλλαγή, κι αυτό είναι επίσης σημαντικό.

Πώς περιμένεις την επόμενη χρονιά σε προσωπικό επίπεδο;
Σε προσωπικό επίπεδο η επόμενη χρονιά θα είναι σίγουρα καλύτερη από τη φετινή, γιατί αυτή ήταν η χειρότερη της καριέρας μου. Και χειρότερα δεν γίνεται. Ηταν η μοναδική χρονιά που είχα τόσες λίγες συμμετοχές. θα κάνω κανονική προετοιμασία με την ομάδα, θα δουλέψω κανονικά και σίγουρα θα παίξω πολύ καλύτερα.


Πηγή: www.balla.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα