Ο ισλαμιστής Μούρσι ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου

19:03 24/6/2012 - Πηγή: AEK365

Ο υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μούρσι, ανακηρύχθηκε νικητής των πρώτων προεδρικών εκλογών που διενεργήθηκαν μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Η ανακοίνωση της κεντρικής επιτροπής συνοδεύτηκε από ξέφρενους πανηγυρισμούς υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ, εκεί που «χτυπούσε» η καρδιά της επανάστασης.

Ο 60χρονος δυτικοτραφείς Μοχάμεντ Μούρσι επικράτησε με ποσοστό 51,7% έναντι του πρώην στρατηγού της αεροπορίας

και τελευταίου πρωθυπουργού του Χόσνι Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ, ο οποίος έλαβε ποσοστό 48,2% των ψήφων. Η προσέλευση των Αιγυπτίων στις προεδρικές εκλογές έφθασε το 51,58%.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να ασκήσει τα λιγοστά του καθήκοντα ασφυκτικά περιορισμένος από τον στρατό.

Με ένα έκτακτο συνταγματικό διάταγμα λίγες ώρες αφότου είχαν κλείσει οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στις 17 Ιουνίου, το κυβερνών Στρατιωτικό Συμβούλιο ανέθεσε στον εαυτό του υπερεξουσίες στον απόηχο της διάλυσης του Κοινοβουλίου που είχαν προκύψει από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και στο οποίο ήταν κυρίαρχη η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι υπερεξουσίες που ανέλαβε ο στρατός καταγγέλθηκαν ως πραξικόπημα και χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν επί ημέρες στην πλατεία Ταχρίρ.

Ο νέος πρόεδρος πρέπει να ζητά την έγκριση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο διατηρεί την πρωτοβουλία της πρότασης, αλλά και της έγκρισης των νόμων. Επιπλέον, η χώρα δεν έχει ακόμη Σύνταγμα και θα περάσουν μήνες πριν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα