Ο Αρχιμήδης... αναστήθηκε!

23:40 20/10/2011 - Πηγή: AEK365

Ένα κείμενο το οποίο ανήκει στον Αρχιμήδη ήρθε στο φως μετά από 1000 χρόνια. Το έργο που εκτίθεται στο μουσείο τέχνης της Βαλτιμόρης στο Maryland χρειάστηκε τη δουλειά πολλών επιστημόνων για να αποκατασταθεί. Το χειρόγραφο πήρε το όνομα «σενάριο» καθώς πρόκειται για ένα παλίμψηστο, έναν πάπυρο δηλαδή, όπου μετά το αρχικό κείμενο του Αρχιμήδη γράφτηκε πολλές φορές από πάνω.

Το αρχικό χειρόγραφο πιστεύεται ότι αποτελεί έργο ενός γραφέα του 10ου αιώνα, ο οποίος αντέγραψε το κείμενο από τον αυθεντικό πάπυρο του Αρχιμήδη. Μετά από 200 χρόνια, στην Ιερουσαλήμ, πάνω στο κείμενο συντάχτηκε ένα βιβλίο προσευχών από έναν ιερέα ονόματι Johannes Myronas. Το γεγονός ότι ο πάπυρος περιείχε πλέον χριστιανικό κείμενο το διέσωσε ως το 1906, όταν έφτασε στα χέρια του Γιόχαν Λούντβιχ Χειμπεργκ, ο οποίος διαπίστωσε ότι στο χειρόγραφο υπήρχε κείμενο του Αρχιμήδη.

Το χειρόγραφο στη συνέχεια χάθηκε, για να εμφανιστεί ξανά στη Γαλλία, όπου πιστεύεται ότι ένας συλλέκτης μετέφερε πλαστά έργα τέχνης πάνω στο κείμενο από το 1938.

Τελικά, το 2000, μια ομάδα επιστημόνων ανέλαβαν να μελετήσουν το χειρόγραφο, για να βρουν τα άγνωστα ως τώρα κείμενα του Αρχιμήδη.

Ο διευθυντής του μουσείου, Γουίλ Νοέλ ανέφερε ότι: «Οι άνθρωποι ήταν σκεπτικοί για το αν θα βρίσκαμε κάτι. Τώρα, είναι ευκαιρία για το κοινό να δει το Παλίμψηστο Χειρόγραφο του Αρχιμήδη σε όλη του την δόξα».

Keywords
Τυχαία Θέματα