Μυστηριώδεις θόρυβοι από πλανήτη υποδηλώνουν ίσως ότι είναι κατοικήσιμος!

22:47 11/3/2015 - Πηγή: AEK365

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο πλανήτης Gliese 581d και ο συνοδός του, Gliese 581g, δεν ήταν καν πλανήτες αλλά αποτελούσαν απλά τεχνάσματα του φωτός που προκαλείται από μια μαγνητική έκρηξη σε ένα τοπικό αστέρι 22 έτη φωτός από την Γη.

Ωστόσο, τώρα, οι αστρονόμοι θεωρούν ότι ο Gliese 581d, αν και είναι 22 έτη φωτός μακριά, τηρεί τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή καθώς έλαβαν από αυτόν έναν μυστήριο

εξωγήινο «θόρυβο».

Ερευνητές από, ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν ένα πιο ακριβές μοντέλο για τα υπάρχοντα δεδομένα.

«Η ύπαρξη (ή μη) του GJ 581d είναι σημαντική, επειδή είναι ο πρώτος πλανήτης σαν τη Γη που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του και αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς για την τεχνική Doppler που χρησιμοποιούμε», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια των αστρονόμων από το Πανεπιστήμιο «Queen Mary» του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Χερτφορσάιρ, Δρ. Guillem Anglada-Escudé.

«Υπάρχουν πάντα συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων για τους τρόπους με τους οποίους ερμηνεύουν τα δεδομένα, αλλά είμαι βέβαιη ότι ο GJ 581d είναι σε τροχιά γύρω από τον Gliese 581. Ο GJ 581d πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος πλανήτης έξω από το ηλιακό μας σύστημα που βρίσκεται στην κατοικήσιμη (Goldilock) ζώνη ενός άστρου - μια περιοχή δηλαδή που δεν είναι πολύ καυτή, αλλά και ούτε πολύ παγωμένη για τη ζωή», συνέχισε.

Για να βρούν τον Gliese 581d, αστρονόμοι στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ είδαν αρχικά ανεπαίσθητες μεταβολές στο φως, που προκαλούνται από τη βαρύτητα ενός πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι. Αυτές οι μεταβολές δείχνουν, όπως πιστεύουν, έναν πλανήτη περίπου τρεις φορές τη μάζα της Γης.

Keywords
Τυχαία Θέματα