Μηνύσεις από τα hedge funds κατά της Ελλάδας

12:42 19/1/2012 - Πηγή: AEK365

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας σκέφτονται να καταφύγουν ορισμένα hedge funds που έχουν θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους εφαρμόζοντας αναδρομικά τις ρήτρες

συλλογικής δράσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεώνει όλους τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο «κούρεμα», ενώ παράλληλα -όπως εκτιμάται- θα εξαιρεί τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ, ύψους 45-50 δισ. ευρώ περίπου.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιούν hedge funds με δικηγόρους επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αλλάξει τους όρους στα ομόλογα της ώστε να δώσει λιγότερα χρήματα στους κατόχους τους, θα παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συνεπώς τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει στον γερμανικό Τύπο ο ειδικός για θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, καθηγητής του Πανεπιστημίου Humboldt, Κρίστοφ Πάουλους, είχε εκτιμήσει ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν έχουν πολλές δυνατότητες να διεκδικήσουν τα χρήματά τους.

Πάντως, σύμφωνα με τους NYT, δεν εξετάζουν αυτό το σενάριο όλα τα hedge funds. Είναι αυτονόητο ότι μία τέτοια διαδικασία θα διαρκέσει πολλά χρόνια, χωρίς να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, καθώς διαθέτουν πολλά κεφάλαια, μπορούν να προχωρήσουν αυτή τη διαδικασία και επικαλούνται μάλιστα θετικά αποτελέσματα που είχαν σε ανάλογες υποθέσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Επιπλέον, ορισμένα funds συζητούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ένα ποσό (side payment), όπως το περιγράφουν, προκειμένου να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στη διαδικασία της ανταλλαγής χρέους.

Η στρατηγική των hedge funds

Σύμφωνα με το στέλεχος της TF Market Advisors, Πίτερ Τσιρ, τα επενδυτικά κεφάλαια «αντιστάθμισης κινδύνου» ακολουθούν, γενικά μιλώντας, την εξής τακτική σε ό,τι αφορά την Ελλάδα:

Πρώτον, είναι τα κεφάλαια που έχουν αγοράσει μακροπρόθεσμα ομόλογα, περίπου στο 40% της ονομαστικής τους αξίας ή και χαμηλότερα. Αν η συμφωνία που θα τους προταθεί είναι κερδοφόρα γι' αυτά, ίσως την αποδεχθούν. Επιπλέον, τράπεζες ίσως προσφέρουν (εν ονόματι της ΕΕ ή της ΕΚΤ) το 50% της ονομαστικής αξίας ή και κάτι παραπάνω, ώστε τα funds να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους με κέρδος.

Δεύτερον, είναι τα funds που έχουν θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και ταυτόχρονα σε CDS (basis package) και μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία ανταλλαγής εφόσον εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό τίμημα.

Σημειώνεται ότι αν η αναδιάρθρωση γίνει υποχρεωτική, τότε θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός και θα ενεργοποιηθούν τα CDS. Στην αγορά λέγεται ότι υπάρχουν funds που αγόρασαν ελληνικά CDS σε πολύ χαμηλές τιμές πριν από δύο χρόνια, όπως η Hayman Capital του Κάιλ Μπας, και τώρα ετοιμάζονται να κατοχυρώσουν υψηλά κέρδη.

Τρίτον, είναι τα funds που έχουν αγορά

Keywords
Τυχαία Θέματα