Μεταμόσχευσαν «νεκρή» καρδιά σε ασθενή με επιτυχία

15:09 26/10/2014 - Πηγή: AEK365

Μια πραγματικά καινοτόμα μεταμόσχευση πραγματοποίησαν χειρουργοί στην Αυστραλία, οι οποίοι μπόρεσαν να μεταμοσχεύσουν μια «νεκρή» καρδιά στο στήθος μιας γυναίκας.

Οι καρδιές που μεταμοσχεύονται σήμερα προέρχονται από δότες που έχουν χαρακτηριστεί εγκεφαλικά νεκροί αλλά η καρδιά τους συνεχίζει να χτυπά.

Ωστόσο, η ομάδα γιατρών από το Νοσοκομείο St Vincent στο Σίδνεϊ μπόρεσε να «αναστήσει» και στη συνέχεια να μεταμοσχεύσει καρδιές οι οποίες είχαν σταματήσει να πάλλονται ως και επί 20 λεπτά.

Η πρώτη ασθενής που έλαβε τέτοια «νεκρή» καρδιά δήλωσε ότι νιώθει πλέον δεκαετίες

νεότερη και «ένας καινούργιος, διαφορετικός άνθρωπος».

Η καρδιά είναι το μόνο όργανο που δεν χρησιμοποιείται σε μεταμοσχεύσεις αφότου σταματήσει να πάλλεται. Οι πάλλουσες καρδιές λαμβάνονται συνήθως από άτομα των οποίων έχει επιβεβαιωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος (η μη αναστρέψιμη δηλαδή βλάβη του εγκεφάλου με μόνιμη απώλεια όλων των λειτουργιών του εγκεφαλικού στελέχους). Μετά τη λήψη τους οι καρδιές συντηρούνται στον πάγο για περίπου τέσσερις ώρες πριν τη μεταμόσχευσή τους στους λήπτες.

Το ειδικό μηχάνημα διατηρεί την καρδιά ζεστή, αποκαθιστά τον καρδιακό παλμό και συγχρόνως ένα υγρό την τρέφει ώστε να μειώνονται οι βλάβες στον καρδιακό μυ.

Η καινοτόμος τεχνική που εφαρμόστηκε στο Σίδνεϊ αφορούσε την «ανάσταση» καρδιάς που είχε σταματήσει να πάλλεται σε ένα μηχάνημα που ονομάζεται «heart-in-a-box» («καρδιά-σε-κουτί»).

Η πρώτη ασθενής που έλαβε ένα τέτοιο «νεκραναστημένο» μόσχευμα ήταν η 57χρονη Μισέλ Γκρίμπιλας η οποία έπασχε από συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια. Υπεβλήθη στη μεταμόσχευση πριν από περισσότερο από δύο μήνες και, όπως η ίδια δήλωσε, νιώθει τυχερή και ευγνώμων. Έκτοτε έχουν διεξαχθεί άλλες δύο επιτυχείς μεταμοσχεύσεις του είδους.

Ο καθηγητής Πίτερ ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς του νοσοκομείου St Vincent σημείωσε: «Το επίτευγμα αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τη μείωση των ελλείψεων οργάνων για μεταμόσχευση».

Εκτιμάται ότι το «heart-in-a-box» το οποίο δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομεία ανά τον κόσμο, μπορεί να σώσει 30% περισσότερες ζωές αυξάνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων μοσχευμάτων.

Tο επίτευγμα χαιρετίστηκε από ειδικούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς το περιέγραψε ως «σημαντική εξέλιξη». Η Μορίν Τάλμποτ, ειδική νοσηλεύτρια στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς του Ιδρύματος ανέφερε ότι «είναι θαυμάσιο το να βλέπουμε ανθρώπους να αναρρώνουν τόσο καλά μετά από μεταμόσχευση καρδιάς ενώ χωρίς αυτή τη μέθοδο, θα βρίσκονταν πιθανότατα ακόμη στη λίστα αναμονής για μόσχευμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα