«Με τον Ιτούδη παίζουμε πλέον μοντέρνο μπάσκετ»

15:50 5/1/2015 - Πηγή: AEK365

Ο κ. Βατούτιν εξήγησε ότι ο Ελληνας τεχνικός έχει εμπνεύσει τους παίκτες των Ρώσων και δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί το έργο που κάνει.
Επίσης μίλησε για τον Μίλος Τεόντοσιτς, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η ΤΣΣΚΑ να ενισχυθεί ακόμη και με τον Αντρέι Κιριλένκο!
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο «izvestia.ru», ο Αντρέι Βατούτιν:
Η αστάθεια που παρατηρείται στην αξία που έχει το ρούβλι ενδέχεται να επηρεάσει την οικονομική κατάσταση της ομάδας; "Θέλω να διαβεβαιώσω τους παίκτες, τους κόουτς και τους φιλάθλους

μας ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε μειώσεις ή να 'χουμε καθυστερήσεις. Βέβαια, είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει σε βάθος χρόνου, δεδομένου του γεγονότος ότι ζούμε ταραχώδεις συνθήκες.
Θα δανειστώ μια φράση του Βλάντιμιρ Λένιν που είχε πει ότι "το να ζεις σε μια κοινωνία, χωρίς να 'χεις την παραμικρή ευθύνη είναι κάτι που δεν γίνεται". Η δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι κάτι που αγγίζει τα πάντα, είτε πρόκειται για την παιδεία, την υγεία ή τα σπορ. Αλλά οι ιδιοκτήτες της ΤΣΣΚΑ έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο έπακρο".
Ο υπουργός αθλητισμού της χώρας, Βιτάλι Μούτκο πρότεινε την αντιστοιχία 37.7 ρουβλιών για κάθε δολάριο. Αυτά τα μαθηματικά θα εφαρμοστούν και στην "ομάδα του στρατού"; "Τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει είναι σε δολάρια και ευρώ. Θεωρώ πως είναι αδύνατο να υπάρξει κάποια αλλαγή, με αίτημα των παικτών. Μπορώ να θυμηθώ βέβαια, κάποιους παίκτες που υπέβαλαν το σχετικό αίτημα. Για παράδειγμα, ο Ραμούνας Σισκάουσκας, στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, ενώ ο Ζόραν Πλάνινιτς είχε δεχθεί να μειωθούν οι αποδοχές του κατά 1/4".
"Οι παίκτες πιστεύουν στις ιδέες του Ιτούδη"
Σε ερώτηση για όσα έχει κάνει ήδη η ΤΣΣΚΑ εντός παρκέ, ενημέρωσε πως πέραν του αήττητου στη Euroleague, υπάρχει κάτι άλλο που τον κάνει πολύ πιο χαρούμενο: "Η θετική ατμόσφαιρα στην οποία δουλεύουν τα παιδιά. Αυτό είναι για εμένα το πιο σημαντικό. Το στοιχείο που θέλω να διατηρήσουμε, για το δεύτερο μισό. Κάτι που πιστώνονται οι παίκτες, αλλά και ο Δημήτρης Ιτούδης. Εκείνος ήταν που κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό των αθλητών του, που τους έκανε να πιστέψουν στις ιδέες του. Βλέπω ότι στα αποδυτήρια δεν υπάρχει χώρος για αμφισβήτηση".
Του επισήμαναν πως η φιλοσοφία του Ιτούδη διαφέρει από εκείνη του Μεσίνα. Τους εξήγησε πως "παίζουμε πιο γρήγορα και πιο θεαματικά από πέρυσι. Το μπάσκετ της ΤΣΣΚΑ έχει γίνει πιο μοντέρνο. Αρέσει στους φιλάθλους και περισσότερα παιδιά ενδιαφέρονται να το μάθουν. Ο κόουτς έχει μοιράσει τους ρόλους με ξεκάθαρο τρόπο. Έχουμε ό,τι χρειάζεται, για να είμαστε επιτυχημένοι και στο δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου. Όλοι γνωρίζουμε πως το ΤΟΡ16 είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση και ότι θα χρειαστεί να δουλέψουμε περισσότερο, να έχουμε το μεγαλύτερο κίνητρο. Είναι θετικό πως υπήρξαν ματς τα οποία "πήραμε", γιατί δείξαμε χαρακτήρα. Βέβαια, πρέπει να συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ποιοι είμαστε, αλλά το γεγονός ότι έχουμε νοοτροπία νικητή είναι κάτι σημαντικό".
Ποιος εκ των νέων στη Μόσχα τον έχει ενθουσιάσει πιο πολύ; "Ομολογώ ότι είναι ικανοποιημένος από τη νοοτροπία που έχουν όλοι. Από τη διάθεση που επιδεικνύουν για δουλειά. Αν έχω εντυπωσιαστεί από κάτι, είναι από τους συνεργάτες του Ιτούδη (βλ. Ανδρέας Πιστιόλης), οι οποίοι δεν φοβούνται να εκφέρουν άποψη. Γίνεται brainstorming που βοηθά στην εξεύρεση των προβλημάτων, αλλά και των λύσεων. Σαφέστατα και αυτό βοηθά περισσότερο από το να 'χεις συνεργάτες που δεν μιλούν και όλη η ευθύνη "πέφτει" στον χεντ κόουτς".
"Ενδεχομένως να ενισχυθούμε"
Ο Μίλος Τεόντοσιτς επέστρεψε, έπειτα από απουσία ενός μήνα, ενώ εκτός παραμένει ο Βίκτορ Χριάπα, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση (στον αστράγαλο) που το πιθανότερο είναι να τον αφήσει εκτός της σεζόν. "Είμαστε άλλη ομάδα με τον Βίκτορ και άλλη χωρίς αυτόν. Όταν σχεδιάσαμε την ομάδα, το καλοκαίρι το κάναμε με δεδομένο ότι θα παίξει ο αρχηγός. Παρ' όλα αυτά, προέκυψε το πρόβλημα που δεν του επέτρεψε να είναι κοντά μας. Για άλλες δυο εβδομάδες πρέπει να μείνει σε ακινησία και μετά θα ξεκινήσει τη μακρά περίοδο αποθεραπείας. Πράγμα που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει να επιστρέψει στο ρόστερ. Έχουμε μια λίστα με παίκτες που μας ενδιαφέρουν, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει στο αν θα ενισχυθούμε ή όχι".
Μπορεί η ενίσχυση για την οποία μιλά, να αφορά την επιστροφή του Κιριλένκο στη Μόσχα; "Είναι ένας παίκτης που θα κάνει την ομάδα πολύ πιο ισχυρή. Δεν πιστεύω όμως, ότι έχει τελειώσει αυτά που θέλει να κάνει στο ΝΒΑ. Είναι παίκτης των Σίξερς, έχει συμβόλαιο, αλλά απέχει γιατί θέλει να βοηθήσει τη σύζυγο του, με την εγκυμοσύνη της. Πράγμα που σημαίνει πως έως τον Φεβρουάριο θα είναι σπίτι του. Η προθεσμία που έχουμε για μεταγραφές, τελειώνει στο τέλος του Φλεβάρη -πριν την εκκίνηση του β' γύρου στο ΤΟΡ16. Οπότε, έχουμε χρόνο".
Δεν φοβάται πως ενδεχόμενη προσθήκη του Κιριλένκο, θα επηρεάσει τον Βορόντσεβιτς; "Η απόφαση μας να επεκτείνουμε το συμβόλαιο του δεύτερου ήταν η σωστή. Έτσι έγινε ο ηγέτης της ομάδας. Παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του, έχοντας συνειδητοποιήσει πλήρως το ταλέντο του. Υπάρχει ωστόσο, το ενδεχόμενο να εμφανίσει σημάδια κόπωσης και εμείς θέλουμε να αισθανόμαστε βέβαιοι ότι ακόμα και αν συμβεί αυτό, θα είμαστε καλά. Ο Πάβελ (Κορόμπκοβ) παίρνει κάποια λεπτά, αλλά ακόμα δεν έχει εμπειρίες. Θα στηρίξουμε πάνω του το μέλλον μας, αλλά... παράλληλα χρειάζεται να κερδίζουμε σήμερα".
Ένα ακόμα στοιχείο που έχει βοηθήσει την ΤΣΣΚΑ, είναι ότι ο Κάιλ Χάινς επέστρεψε στη θέση "5". "Εκεί νιώθει πιο άνετα, εκεί παίζει καλύτερα, εκεί έγινε επιτυχημένος στον Ολυμπιακό. Είναι δύσκολο να το πιστέψεις, όταν τον βλέπεις να παίζει, αλλά είναι 1.97 και παρ' όλα αυτά βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων σέντερ στην Ευρώπη. Είναι μοναδική περίπτωση".

Keywords
Τυχαία Θέματα