Λυράκης: Δεν σκοπέυω να αγοράσω την Λάρισα

13:45 9/8/2013 - Πηγή: AEK365

Τους λόγους που τον ώθησαν να καταθέσει πρόταση για την Ερασιτεχνική Λάρισα εξήγησε ο Νίκος Λυράκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ξεκαθαρίζοντας πως στόχος του δεν είναι να πάρει την διοίκηση της ομάδας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο του TRT

«Όταν μπήκα στη διαδικασία να επαναφέρω τον εαυτό μου σε πιθανή εμπλοκή με την ΑΕΛ κατάλαβα ότι ήταν ένα κρίσιμο σημείο για την ομάδα και η οποία οδηγείτο σε ένα μέλλον που ούτε

και ο πλέον απαισιόδοξος οπαδός της δεν θα περίμενε. Εκτίμησα ότι είναι μια ιστορική στιγμή και ότι χρειάζεται η βοήθεια όλων όσοι είχαν κάποια επαφή και κάποια λειτουργία στην πρόσφατη ιστορία της ομάδας. Και όταν το τοπίο άρχιζε να ξεκαθαρίζει σιγά, σιγά με τη διαδικασία των εκλογών τότε θεώρησα ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιος άνθρωπος να εκπονήσει ένα σχέδιο ώστε να αρχίσει ξανά η ΑΕΛ να λειτουργεί, να αποκτήσει την αίγλη της και να ξαναμπαίνει στο χάρτη ουσιαστικά από το σημείο μηδέν. Όταν άρχισε αυτή η διαδικασία να εξελίσσεται διαπίστωσα ότι υπάρχει πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται για αυτό και μάλιστα ομολογώ ότι δεν περίμενα αυτό το γκρουπ των ενδιαφερομένων να είναι τόσο μεγάλο και να περιλαμβάνει κάθε είδους προσέγγιση. Από τη πρώτη στιγμή σκέφτηκα ότι αυτό που χρειάζεται η ΑΕΛ είναι η γνώση, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στις ειδικές συνθήκες που έχει και χρειάζεται η πόλη. Έτσι αποφάσισα να βγω μπροστάρης σε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Πλησίασα κάποιους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Τους κατέθεσα τις σκέψεις μου αυτού που εκπόνησα στην πορεία και το έκαναν αποδεκτό. Είχαν τα ερωτηματικά τους, πήραν τις απαντήσεις και ξαφνικά φτάσαμε στο σημείο να καταθέσουμε πρόταση. Αυτό κάναμε ακολουθώντας τη διαδικασία που υπάρχει, χωρίς επαναλαμβάνω να περιμένω να υπάρχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση και από άλλους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι βέβαια ξεκινούν από άλλη αφετηρία».
-Ο κόσμος βέβαια ζητά αλήθειες. Το ερώτημα είναι ότι το πρώτο πράγμα που θα ζητηθεί από τον Νίκο Λυράκη είναι να πει την άποψή του για τα γεγονότα του 2008 που τον οδήγησαν στην έξοδο από την ΑΕΛ. Είστε διατεθειμένος να το κάνετε;
«Από τη πρώτη στιγμή που είπα να ασχοληθώ και πάλι με την ΑΕΛ ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. Πως θα αντιμετωπίσω αυτή την ενδεχομένη κατάσταση. Δηλαδή τι πρέπει να κάνω ώστε να καλύψω ένα κενό που δημιουργήθηκε εδώ και πέντε χρόνια και ο Λυράκης έφυγε από τα κοινά και να δώσω εξηγήσεις γιατί αυτά τα πέντε χρόνια σιώπησα. Στην πορεία όμως συνειδητοποίησα ότι εάν αυτή τη στιγμή αναλωθώ στο να δώσω εξηγήσεις ουσιαστικά θα δούμε το δέντρο και θα χάσουμε το δάσος. Αυτό πολλοί μπορούνε να πούνε ότι υπεκφεύγω. Όμως, για μένα αυτό που έχει σημασία είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να εισέλθω στο νέο μέλλον της ΑΕΛ χωρίς να έχω ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του παρελθόντος. Διότι η πρότασή μου είναι πριν την οποιαδήποτε διαδικασία που αν κατάλαβα καλά εξελίσσεται σε εκλογική, να μην μπω στη διαδικασία να εξηγώ πράγματα. Όμως δεσμεύομαι 100% ότι όλα αυτά θα εξηγηθούν τα αμέσως επόμενα 24ωρα από την στιγμή που εγώ θα αναλάβω την τιμή να οδηγήσω την ΑΕΛ από εδώ και στο εξής. Αυτό θα γίνει μέσω συνέντευξης Τύπου όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι δημοσιογράφοι αλλά θα είναι ανοιχτή για τον οποιαδήποτε θέλει να κάνει το ερώτημά του όσο προκλητικό, όσο προσβλητικό, όσο ακραίο θέλει να είναι. Αυτό θέλω να γίνει στην περίπτωση που μου ανατεθεί να ηγηθώ της νέας προσπάθειας να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά που μπορεί να δημιουργήσει στην πορεία προβλήματα».
-Μήπως η εξήγηση των όσων συνέβησαν στο παρελθόν θα έπρεπε να γίνει πριν τη γενική συνέλευση της Παρασκευής;
«Αυτοί που θα αποφασίσουν για το ποιος θα αναλάβει την ΑΕΛ μπορούν να πούνε ότι δε μπορείς να εγγυηθείς το μέλλον αυτής της ομάδας διότι υπάρχουν σκιές από το παρελθόν. Ξέρω ότι είναι ρίσκο που μπορεί να μου δημιουργήσει προβλήματα. Εμένα με ενδιαφέρει να ακούσει από εμένα τι έχω να του πω για την επόμενη μέρα. Διότι την επόμενη μέρα δε τη βλέπω όπως τη βλέπει ο μέσος όρος».
-Έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Λυράκης εκπροσωπεί μια εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ με έδρα το Λονδίνο. Ποιο είναι το όνομα της εταιρείας και ποια είναι η δραστηριότητά της;
«Η εταιρεία θα αποκαλυφθεί με την επίσημη γραπτή πρόταση που θα κατατεθεί στην Ερασιτεχνική και δε θα ήθελα να το πω τώρα. Ήδη οι άνθρωποι της Ερασιτεχνικής γνωρίζουν για πια εταιρεία μιλάμε. Έχουν πάρει δείγματα γραφής και την έχουν αξιολογήσει ήδη, αν μη τι άλλο θετικά, ώστε να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι συνεργάζομαι μαζί της πολλά χρόνια και έχω πάρει πολλά πράγματα γνώσης του αντικειμένου χάρις στην εν λόγω εταιρεία. Αυτό το οποίο κάνει είναι αθλητικό μάρκετινγκ. Ουσιαστικά εκχωρεί διάφορα πρότζεκτ που τα στήνει η ίδια για λογαριασμό μεγάλων ομάδων του εξωτερικού και κυρίως της Πρέμιερ Λιγκ σε χώρες που είναι υπανάπτυκτες ποδοσφαιρικά σε επίπεδο οργάνωσης. Αυτό στο οποίο είναι επικεντρωμένη είναι στα αθλητικά σχολεία, αυτά που εδώ λέμε ακαδημίες, σε πολύ διαφορετική μορφή. Ουσιαστικά μεγάλες ομάδες του εξωτερικού δίνουν τη δυνατότητα σε αυτή την εταιρεία να διαχειριστεί για λογαριασμό τους και το όνομά τους και την τεχνογνωσία για το πώς θα τρέξουν τις δικές τους ακαδημίες σε αγορές που ανοίγουν. Αυτή η εταιρεία απαρτίζεται από ανθρώπους που είναι συνεργάτες μου και οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει το πρότζεκτ που τους παρουσίασα, αλλά είχαν δει την ΑΕΛ και από κοντά τις φορές που παίξαμε με την Μπλάκμπερν και την Έβερτον. Από τότε είχαν καταλάβει τη δυναμική που έχει η ΑΕΛ και ότι μπορεί να φτάσει ψηλά. Προσπάθησα να τους δώσω να καταλάβουν ότι μπορεί η ΑΕΛ να ξαναγίνει αυτή που ήταν τότε, αρκεί να υπάρχει η γνώση, ο τρόπους που θα το διαχειριστείς και βέβαια το οικονομικό υπόβαθρο που θα το στηρίξει. Αυτό που μας απασχολεί εμάς είναι η ομάδα να βγει το συντομότερο δυνατόν στην Σούπερ Λίγκα. Διότι διαφορετικά δεν μπορείς να υποστηρίξεις αυτό το πλάνο, διότι κανένας δεν επενδύει στο ποδόσφαιρο χωρίς ανταποδοτικότητα. Όσον αφορά το όνομα δε θα ήθελα να το πω, όχι γιατί δε θέλω αλλά ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στο ίντερνετ και να μάθει λεπτομέρειες για την εταιρεία αλλά υπάρχει ο κίνδυνος των ψευδών εντυπώσεων. Κανένας κροίσος δε βρίσκεται πίσω από τη δική μου πρόταση. Κανένας άνθρωπος πίσω από τη δική μου πρόταση δεν είναι διατεθειμένος να σκορπίσει κεφάλαια. Όποιος λοιπόν μπει στο σάιτ της εταιρείας μπορεί να παρερμηνεύσει πολλά. Και να τα διαχειριστεί εν όψει της εκλογικής διαδικασίας, η οποία για μένα δημιουργεί κάποια προβλήματα. Όχι ως προς την επιλογή της από τη διοίκηση της Ερασιτεχνικής, αλλά από την αισθητική και την διεκπεραίωση που θα έχει η όλη διαδικασία».
-Είναι επιθυμία πολλών η ΑΕΛ στη νέα εποχή να έχει στις τάξεις πολλούς παίκτες από την περιοχή και όχι να αναλωθούμε σε μια διαδικασία με καραβιές ξένων παικτών που θα έρχονται και θα φεύγουν. Και αρκετοί ίσως να συνδέουν την εταιρεία μάρκετινγκ με το μάνατζμεντ με σκοπό το κέρδος. Ποια είναι η απάντησή σας επ' αυτού;
«Πρώτα από όλα η αφετηρία που ξεκινήσαμε την προηγούμενη φορά είναι εντελώς διαφορετική με τη σημερινή. Άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να κρίνουμε πως λειτουργήσαμε τότε με το πώς θα λειτουργήσουμε τώρα. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι τώρα θα πρέπει να βασιστείς πολύ στο τοπικό στοιχείο. Απλά οι ακαδημίες αυτές θα πρέπει να λειτουργήσουν πάνω σε ορισμένη λογική. Δε θα πάρεις έναν Λαρισαίο παίκτη μόνο και μόνο επειδή κατάγεται από εδώ. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το να πεις ότι εγώ θα εκμεταλλευτώ το λαρισινό στοιχείο δίνοντάς του τη τεχνογνωσία μου και πριμοδοτώντας την αξία, ναι. Το καταλαβαίνω και δεν μπορεί κανένας να το αγνοήσει αυτό το στοιχείο. Εμείς θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τον Λαρισαίο ποδοσφαιριστή και τα άτομα που θα έρθουν εδώ το ξέρουν πολύ καλά να το κάνουν».
-Εγγυήσεις από την πλευρά της Ερασιτεχνικής έχουν δοθεί προς εσάς και την εταιρεία;
«Η διαδικασία έτσι όπως είναι δεν κατοχυρώνει κανέναν. Ούτε τους μεν, ούτε τους δε. Δηλαδή δεν είναι μόνο υποχρέωση αυτού που θα αναλάβει αυτό το πρότζεκτ να δώσει εγγυήσεις ότι μπορεί να τα κάνει αυτά. Όταν μιλάμε για επενδυτές στη συγκεκριμένη φάση κάνουμε λάθος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο σε ότι και αν επενδύσουν. Χρόνο, χρήμα, τεχνογνωσία. Είναι βέβαιοι όχι μόνο ότι θα πάρουν την ομάδα όταν γίνει ΠΑΕ, αλλά ούτε ότι την επόμενη μέρα δεν μπορούν να σηκωθούν να φύγουνε. Όχι με δική τους βούληση αλλά να τους διώξει η διαδικασία. Μιλάμε για μια έκτακτη γενική συνέλευση π.χ. τέσσερις μέρες μετά από κάποιον που θα πάρει την ομάδα, που θα ανατρέψει τα δεδομένα. Οι εγγυήσεις στην παρούσα φάση είναι ένα σωστό εκπονημένο σχέδιο, ένα οργανόγραμμα και ένας τρόπος που μπορεί να εξελίσσει τα πράγματα και ιδέες που μπορεί να είναι εφαρμόσιμες».
-Γιατί δεν έρχεστε να τα πείτε όλα αυτά στη γενική συνέλευση;
«Επειδή η στιγμή είναι ιστορική, εκτιμώ εγώ αλλά πιστεύω και οι άλλες προτάσεις ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τη φυσική παρουσία. Διότι η γενική συνέλευση θα πάρει τη μορφή, στην καλύτερη δικαστηρίου και στη χειρότερη μορφή τηλεπαιχνιδιού. Ή μπορεί να μεταφέρουμε το «Ελλάδα έχεις ταλέντο». Να αποδείξει ο καθένας μας ποιοι είμαστε και ποιο είναι το ταλέντο μας. Θεωρώ ότι τα άτομα με τα οποία συνεργάστηκα από την Ερασιτεχνική είναι πολύ ώριμα και μπορούν να αναδείξουν τις προτάσεις όλων».
-Εάν τελικά προκριθεί η δική σας πρόταση ποια θα είναι τα άμεσα πράγματα που θα κάνετε;
«Στα πλαίσια του δυνατού μια προετοιμασία έχει γίνει ήδη. Δηλαδή δε ξεκινάμε από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Η στελέχωση της ομάδας σε ένα ποσοστό 50% έχει ήδη γίνει. Έχει σχηματοποιηθεί στο μυαλό του καθενός. Προφανώς έχουν γίνει οι επαφές και δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Βέβαια η διαδικασία είναι τέτοια που δε διευκολύνει πολύ την κατάσταση. Δεν μπορεί να είσαι καθόλα έτοιμος από τη στιγμή που δεν μπορείς να υποσχεθείς κάτι που ακόμα δεν έχεις. Για αυτό θεωρώ πολύ κρίσιμη τη συγκεκριμένη ψηφοφορία διότι αυτό που θα εκλεγεί μέσω της διαδικασίας της γνώσης να κάνει τα πράγματα σύντομα. Εγώ εάν βρεθώ σε αυτή τη θέση είμαι κατά 50% έτοιμος. Στόχος είναι να τρέξουμε δύο πρωταθλητισμούς ταυτόχρονα. Το προσωπικό μου πλάνο είναι η ομάδα να βρεθεί μέσα στην επόμενη 5ετία εκεί που την άφησα. Θα ήθελα να είχαμε περισσότερο χρόνο αλλά δε γίνεται. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα».
-Έχετε απωθημένα από όλη αυτή την ιστορία;
«Ασφαλώς και έχω απωθημένα. Αυτό το οποίο συνέβη από το 2004 έως το 2008 δεν έγινε τυχαία. Έγινε με εργασία εφτά μέρες την εβδομάδα επί 24ωρου βάσεως. Είχα δώσει όλο μου το είναι. Εάν δεν είχε γίνει εκείνη η τετραετία σήμερα δε θεωρώ ότι θα είχαμε τόσα άτομα να φιλοδοξούν ότι μπορούν να αναγεννήσουν την ΑΕΛ. Τίποτα δε πηγαίνει στράφι. Και οτιδήποτε πήγε άσχημα δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναγεννηθεί από τη στιγμή που υπάρχουν οι βάσεις. Αυτό οφείλεται στο DNA που έχει η ΑΕΛ».
-Εάν αύριο η γενική συνέλευση σας δώσει το χρίσμα και του χρόνου τέτοιο καιρό η ΑΕΛ γίνει ξανά ΠΑΕ. Οι μετοχές θα ανήκουν σε εσάς ή στην εταιρεία;
«Θα είναι της εταιρείας. Δεν σκοπεύω να πάρω την ΑΕΛ ως ιδιοκτησία μου. Δεν έχω αυτή την πρόθεση».
-Όσον αφορά με το προπονητικό κέντρο των Δένδρων τι γίνεται δεδομένου του καθεστώτος που επικρατεί;
«Νομίζω ότι ήδη η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και αν ενεργοποιηθώ σε αυτό θα το τρέξουμε με τον ιδανικότερο τρόπο».
ΑΕΛ που θα παίξει. Στο ARENA ή στο Αλκαζάρ;
«Θεωρώ στην παρούσα φάση ότι όταν υπάρχει στην Λάρισα ένα τέτοιο κόσμημα σαν το ARENA προφανώς και είναι η πρώτη επιλογή. Θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα για την ΑΕΛ το Αλκαζάρ. Αυτό το οποίο θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο οποιοσδήποτε έχει δικαιώματα πάνω στο γήπεδο, είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο δισεκατομμύριο να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του πάνω στην ιδιοκτησία, αλλά δικαίωμα επί της ιδιοκτησίας έχει και η ΑΕΛ. Θεωρώ ότι εάν αυτό καταστεί σαφές και δεν υπάρξει κόντρα και καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι ισότιμα με τον φορέα που εκπροσωπεί το γήπεδο, τότε πολλά προσωπικά θα πάνε στην άκρη. Δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι ούτε ο Πηλαδάκης, ούτε ο Λυράκης. Είναι η Γήπεδο Λάρισας ΑΕ και η ΑΕΛ. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το θυσιάσει στο βωμό της οποιαδήποτε προσωπικής κόντρας».

Keywords
λαρισα, εν λόγω, trt, αελ, εταιρεία, σχολεια, νέα, ελλαδα, ψηφοφορία, σημαίνει, βασεις, οφείλεται, dna, arena, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αξια, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, ξανα, χωρες, αελ, αθλητικα, γνωση, εδρα, εργασια, κοντρα, λονδινο, πλαισιο, ραδιοφωνο, σημερινη, φυσικη, dna, αιγλη, αισθητικη, ανθρωπος, απλα, απωθημενα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, γηπεδο, δασος, δευτερο, δεντρο, δυνατοτητα, διοικηση, δικη, δοθει, δωσει, εγινε, υπαρχει, εβδομαδα, εν λόγω, εξελιξη, εποχη, επρεπε, επιθυμια, ερχονται, εταιρεία, εφυγε, ζητα, ιδεες, ιδια, ιδιο, η δικη, ιντερνετ, κοσμημα, λαθος, λειτουργια, λεπτομερειες, λογο, μηδεν, μορφη, μπορεις, μυαλο, νικο, ομαδα, ονομα, οργανογραμμα, ουσιαστικα, οφείλεται, ποδοσφαιρο, πηλαδακης, προβληματα, ρισκο, συντομα, σκεψεις, σουπερ, σχεδιο, τιμη, φορα, χρημα, ψηφοφορία, αγορες, arena, δικαιωμα, δικαιωματα, ομαδες, σημαίνει, σωστο, θελω να, θετικα
Αναζητήσεις
skopeyo
Τυχαία Θέματα