Λάμψη από ΑΕΚ στην «αυλαία» του Φεστιβάλ «Καζαντζίδεια 2013»

16:22 2/9/2013 - Πηγή: AEK365

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Από την μια ήταν ο «μύθος» του Καζαντζίδη, την μνήμη του οποίου πηγαίναμε να τιμήσουμε... Από την άλλη «οι μύθοι» της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ. Άνθρωποι, που μου επέτρεψαν να τους γνωρίσω καλά τα τελευταία χρόνια. Απλοί οι περισσότεροι. Και γνωστοί του Καζαντζίδη... Τον έβλεπαν άλλωστε στο γήπεδο και είχαν αναπτύξει και προσωπική σχέση μαζί του. Μέσα από τις κουβέντες τους για τον τραγουδιστή θρύλο λοιπόν και τις δικές

τους θύμισες, σκεφτόμουν πως ο,τι κάνει τη ζωή πολύτιμη, ποθητή και ανεκτή είναι το γεγονός ότι είναι εφήμερη.... Και το πιο εφήμερο μέσα στην προσωρινότητά της είναι η δόξα. Όταν, εξαιτίας κάποιας δεξιότητάς σου, γίνεις αναγνωρισμένος και αναγνωρίσιμος είναι σαν να μεταπηδάς από τον πραγματικό κόσμο σ' έναν κόσμο παραισθήσεων. Το πόσο θα 'κρατήσει' αυτό το ταξίδι, ίσως δεν έχει σημασία. Ίσως γιατί όλοι γνωρίζουν ότι το τέλος της δόξας πονά. Και ο Καζαντζίδης πόνεσε... Όχι γιατί βίωσε το τέλος της δόξας του, αλλά γιατί κυνηγήθηκε και κτυπήθηκε από πολλούς. Μπορεί να εισέπραττε την αγάπη και την λατρεία του κόσμου, όμως ποτέ δεν βίωσε το μερίδιο της ευτυχίας που του αντιστοιχούσε, για την προσφορά του στον πολιτισμό της πατρίδας μας και για το μεγαλείο της ψυχή του.

Και αυτό ήταν εύκολα κατανοητό από τον τρόπο που τραγουδούσε. Ακόμη και σήμερα όταν κάποιος ακούει τα τραγούδια του, διακατέχεται από ένα συναίσθημα χαρμολύπης... Αυτή, θα πει κάποιος, είναι η καθημερινότητά μας. Η χαρά με τη λύπη, είναι η 'γαρνιτούρα' στη ζωή μας..Και απέχουν ελάχιστα. Όσο η ζωή από τον θάνατο...

Το ταξίδι μου λοιπόν με την αποστολή των βετεράνων της ΑΕΚ στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδας, είχε αρκετές στιγμές... γαρνιτούρας.

Για ακόμη μια φορά, μου δόθηκε η ευκαιρία να εισπράξω το μεγαλείο της ΑΕΚ και να βιώσω εντυπωσιακές στιγμές με τους δικούς της «μύθους». Ήταν για μένα ακόμη μια τεράστια εμπειρία η περιπλάνησή μου μαζί τους προς τον Άγιο Κωνσταντίνο. Εκεί, που θα τιμούσουν με το παιχνίδι κόντρα στον Πιερίκο, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τον μεγαλύτερο τραγουδιστής που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος. Τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Όμως ας πάρω τα πράγματα από την αρχή και την χρονολογική σειρά που εκτυλίχθηκαν:

Το πούλμαν, που θα μετέφερε την αποστολή των βετεράνων της ΑΕΚ στον Άγιο Κωνσταντίνο, ξεκίνησε από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μπροστά από το οικόπεδο, που κάποτε φιλοξενούσε τον «ποδοσφαιρικό Ναό» και τα όνειρα όλων των «κιτρινόμαυρων» οπαδών λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου 31 Αυγούστου. Επιβάτες οι Μίμης Παπαϊωάννου, Γιώργος Καραφέσκος, Απόστολος Τόσκας, Χρήστος Αρδίζογλου, Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Μιχάλης Σιμιγδαλάς, Χρήστος Αντωνόπουλος, Στέλιος Κωνσταντινίδης, Νίκος Σεβαστόπουλος, Ανδρέας Καρακίδης, Γιάννης Μουσούρης, Λάμπρος Γεωργιάδης (με τη σύντροφο της ζωής του και τις κόρες του), Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, Κώστας Μασουρίδης, Αθανάσιος Σαρκίρης, Δημήτρης Ζήσης και Μιχάλης Πυθαρούλης, μετά τις συντρόφου του, αλλά και ο ένθερμος οπαδός της ΑΕΚ Ιωάννης Θεοδωρόπουλος Και φυσικά ο «πατέρας»- όπως τον αποκαλούν πολλοί από τους παλαίμαχους-Κώστας Μάρκου, που είναι και ο διοικητικός υπεύθυνος της ΑΕΚ, για τον Σύνδεσμο βετεράνων με τον υπογράφοντα.

Λίγο μετά τα διόδια Σχηματαρίου, επιβιβάστηκε στο πούλμαν και ο Σταύρος Λέτσας. Και εκείνο που κυριάρχησε στις κουβέντες που γίνονταν στην διαδρομή, εκτός από τα 'πειράγματα', ήταν και οι αναμνήσεις από τον ερμηνευτικά αβυσσαλέο Έλληνα τραγουδιστή

Οι αναμνήσεις του Παπαϊωάννου

Ομολογώ ότι κάποια τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη τα θεωρώ ύμνους για την ελληνική δισκογραφία. Κάποια άλλα του όμως, δεν μου 'κάθονται' καλά στα αυτιά. Ίσως δεν ταιριάζουν στην αισθητική μου. Όμως για την διαχρονικότητά του και το γεγονός ότι σε κάποια σπίτια η φωτογραφία του είναι στο εικονοστάσι, μαζί με την εικόνα του Χριστού και της Παναγιάς, πρέπει να υπάρχει μια εξήγηση... «Ο Καζαντζίδης δεν υπήρξε απλά ένας εξαιρετικός τραγουδιστής. Ήταν πρώτα και πάνω απ' όλα ΚΥΡΙΟΣ με κεφαλαία. Αλλά και το παιδί του λαού, που εξέφραζε τα προβλήματα και τα συναισθήματά του με τον μοναδικό τρόπο που τραγουδούσε. Γι' αυτό και τον λάτρεψε ο κόσμος» έλεγε ο Μίμης Παπαϊωάννου και συνέχιζε: «Ο Στέλιος, ήταν Ερμηνευτικά άψογος. Είχε ένταση και όγκο στη φωνή του, ενώ η άρθρωσή του ήταν εκπληκτική. Είχε την τρομερή ικανότητα να προσαρμόζει την φωνή του στο ύφος και την φιλοσοφία του τραγουδιού. Αυτό το μακρόσυρτο 'α' το έχω ακόμη στα αυτιά μου».

Ο σύμφωνα με την Παγκόσμια Στατιστική υπηρεσία, κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του αιώνα που έφυγε, είχε την τύχη να τραγουδήσει με τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλα το 1965 σε περιοδεία στην Γερμανία. Θυμόταν λοιπόν, ότι όταν βρισκόταν στην Στουτγκάρδη, ο Στέλιος είχε παίξει το ρόλο του μάνατζέρ του ,στις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την ΑΕΚ για την επιστροφή του!«Μου είχε πει. Κοίτα να δεις Μίμη... Εγώ σε αγαπάω, αλλά για τραγουδιστής δεν κάνεις. Είσαι καλός μεν αλλά δεν πρόκειται να κάνεις ποτέ μεγάλη καριέρα. Ως ποδοσφαιριστής όμως είσαι κορυφή. Εκεί μπορείς να μεγαλουργίσεις, Πρέπει να γυρίσεις στην ΑΕΚ» μου είχε πει. Εγώ δεν ήθελα, αφού ως Πόντιος, είμαι και λίγο ξεροκέφαλος. «Θα ζητήσουμε από την ΑΕΚ ένα μεγάλο ποσό, για να δούμε τις προθέσεις τους. Εάν το δώσουν θα κάνεις κι εσύ το κοροΐδο και θα γυρίσεις στην Αθήνα. Θα τους ζητήσουμε 500.000 δραχμές» μου είπε. Και ανέλαβε να είναι αυτός ο μεσολαβητής στα τηλεφωνήματα που έγιναν. Το ποσό ήταν τεράστιο για την εποχή. Αγόραζες τρεις πολυκατοικίες με αυτά τα λεφτά. Όμως επειδή ήταν πολύ άμεσος σε ό, τι έλεγε και έκανε ο Στέλιος, πεντακόσια μου είχε πει, πεντακόσια ζήτησε από την ΑΕΚ. Και ήταν σκληρός στις διαπραγματεύσεις. Και τελικά ήρθε στην Γερμανία ο αείμνηστος Στέφανος Ζουγανέλης, και με πήρε πίσω στην ΑΕΚ. Πρώτο παιχνίδι μάλιστα με την επιστροφή μου, ήταν η νίκη μας με 3-2 μέσα στην λασπωμένη από την βροχή Λεωφόρο επί του Παναθηναϊκού σε αγώνα που πάθαινα συνεχώς κράμπες αφού ήμουν απροπόνητος»

Η φιλοξενία από τον Μπάμπη Ψυμόγιαννο

Στην πορεία μας προς τον Άγιο Κωνσταντίνο, και ενώ είχαμε κατεύθυνση την Πλατεία της όμορφης λουτρόπολης, ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, ενημέρωση, ότι ο Μπάμπης Ψυμόγιαννος, θα περίμενε την αποστολή στο «blue bay camping» που διαθέτει στον Άγιο Κωνσταντίνο, για να ξεκουραστούν οι «κιτρινόμαυροι» πριν το παιχνίδι και να προσφέρει ένα καφέ και ένα τοστ στους πρώην συμπαίκτες του.

Και επειδή δεν θα μπορούσαν να αφήσουν παραπονούμενο τον «Αστροπόγιαννο»-όπως ήταν το παρατσούκλι του Μπάμπη Ψυμόγιαννου όταν έπαιζε στην ΑΕΚ- κατευθυνθήκαμε στο εντυπωσιακό «blue bay», στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς, διάφορες προσωπικότητες που πέρασαν από την «Ένωση».

Ο Χρήστος Αρδίζογλου, πριν ηττηθεί σε «τιτάνια ταβλομαχία» από τον Λάμπρο Γεωργιάδη με 7-6, δεν άντεξε στον πειρασμό και 'έριξε' την βουτιά του στην θάλασσα. Τον ακολούθησαν οι Μανόλης Παπαδόπουλος και Στέφανος Πορφύρης, που ήρθαν από την Αθήνα με το δικό τους αυτοκίνητο. Τα νερά απόλαυσε και ο φίλαθλος της ΑΕΚ και προσωπικό φίλος πολλών βετεράνων άσων της ΑΕΚ Γιάννης Θεοδωρόπουλος.

Γύρω στις 4μμ στο camping έφτασαν ο Αναστάσιος Αγγελόπουλος με την σύντροφό του και λίγο αργότερα οι Λάκης Νικολάου(σ.σ. έκανε αγώνα δρόμου «τρέχοντας» με ...χίλια αφού μέχρι το πρωϊ του Σαββάτου 31 Αυγούστου βρισκόταν στην Καλαμάτα, όπου συμμετείχε ως εισηγητής σε ιατρικό συνέδριο) Κοσμάς Πεσιρίδης και Στέφανος Καλεντέρογλου.

Και μεταξύ καφέ, αναψυκτικών, μπύρας, τοστ και άλλων μεζέδων που μας πρόσφερε ο «οικοδεσπότης» μας Μπαμπης Ψυμόγιαννης, ήταν εντυπωσιακό να τον ακούς να κάνει περιπλάνηση της θύμησης, για τις σχέσεις με τους συμπαίκτες του.

Πολλά τα πειράγματα με τους Λάκη Νικολάου , Μίμη Παπαϊωάνου, Απόστολο Τόσκα, αλλά και τον «μουσοφόρο»-ελέω πένθους για την 'φυγή' της συντρόφου του Ειρήνης-Γιώργο Καραφέσκο.

Όπως επίσης και τα όσα έλεγε για τον Μπράνκο Στάνκοβιτς-η βάρκα του αείμνηστου Σέρβου τεχνικού είναι ακόμη 'δεμένη' στο camping-τον Λουκά Μπάρλο και άλλους παράγοντες της ΑΕΚ. Όμως και για τον Στέλιο Καζαντζίδη με το οποίο ήταν φίλοι και πέρασαν πολλές ώρες μαζί είχε κάτι να πει: «Πηγαίναμε για ψάρεμα και όταν δεν πιάναμε τίποτε, τότε αγοράζαμε ψάρια και λέγαμε ότι τα πιάσαμε. Ηταν απίστευτη η έκφραση της ικανοποίησή τους, όταν ψάρευε. Τον ηρεμούσε ο Άγιος Κωνσταντίνος και η θάλασσα» τόνιζε ο «Αστραπόγιαννος». Και για την τεράστια τραγουδιστική του αξία, επεσήμαινε: «Ο Καζαντζίδης εκτός των άλλων κατάφερε να ενσωματώσει στην φωνή του τα κοινωνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, . όταν τραγουδούσε τη φτωχολογιά, ήταν τόσο πειστικός που νομίζαμε ότι είμαστε φτωχοί. Ενώ όταν έλεγε τα τραγούδια της ξενιτιάς, νόμιζες ότι είχες φύγει μετανάστης. Ήταν ανεπανάληπτος και ως τραγουδιστής και ως άνθρωπος και ως φίλος»

Λιτό αλλά όλο ουσία το τελετουργικό μνήμης

στον «μουσικό μας φάρο» Στέλιο Καζαντζίδη

Από το «blue bay», αποχωρήσαμε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα, αφού για τις έξι ήταν προγραμματισμένο το φιλικό με τον Πιερικό. Στο γήπεδο μας περίμεναν ο Στέλιος Σεραφείδης, που είχε έλθει στον Άγιο Κωνσταντίνο από την γειτονική Ακράτα με τα εγγονάκια του Στέλιο και Αντιγόνη αλλά και τον γιο του Δημήτρη. Αλλά και οι Χρυσόστομος Μιχαηλίδης και Γιώργος Βλαντής. Την αποστολή υποδέχτηκαν στο γραφικό γήπεδο Αγίου Κωνσταντίνου ο πρόεδρος της Λέσχης Φίλων ΑΕΚ Αθανάσιος Κατσαμβρίας με τον γενικό γραμματέα Θανάση Μουτάφη τον ταμία Κωνσταντίνο Ρίζο και τον σύμβουλο Βασίλη Μάρκου. Είχαν φροντίσει να 'στήσουν' το πανό του Συνδέσμου τους στον τοίχο, δίπλα από το οποίο προσέθεσε αργότερα ο Βαϊος Χαρισόπουλος το πανό του Συνδέσμου Κατερίνης και λίγο αργότερα το πανό από τον Σύνδεσμο φίλων Λαμίας, που εφέτος συμπληρώσει 40 χρόνια προσφορά στην ΑΕΚ. Ο Σ.Φ ΑΕΚ Λαμίας, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Κώστα Μαυριδάκη, και τους Αθανάσιο Κόλιο, Θεόδωρο Κρεμεζή, Άρη Κόλιο, Γιάννη Κουρκουλιώτη, Θεόωρο Λάμπρου και Πάνο Κρεμενιώτη. Στο γήπεδο επίσης βρισκόταν ο προπονητής του Άρη Κωνσταντίνου και βετεράνος άσος σε Αιγάλεω και Ατρόμητο Περιστερίου Κωνσταντίνος Τζίκας, αλλά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου φίλων «Στέλιος Καζαντζίδης» Αγίου Κωνσταντίνου Κώστας Πετρόπουλος.

Λίγο αργότερα έφτασε στο γήπεδο η αποστολή των βετεράνων του Πιερικού. Άρχισαν τα 'πειράγματα', αφού οι άσοι των δύο ομάδων είναι γνωστοί από παλιά και οι φωτογραφίες με τους θεατές, που έβγαζαν οι βετεράνοι των δύο ομάδων.

Και λίγο μετά τις έξι, άρχισε το λιτό τελετουργικό που παρουσίασε ως μέλος στο Σύλλογου Φίλων «Στέλιου Καζαντζίδη» Αγίου Κωνσταντίνου και οπαδός της ΑΕΚ, με γλαφυρό τρόπο η εντυπωσιακά γοητευτική Έφη Ζαρκάδα.

Η νεαρή Έφη, καλοσώρισε τις αποστολές των ομάδων σε μια εκδήλωση στη μνήμη ενός ανθρώπου «σύμβολο» για την ελληνική κοινωνία. Και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Αγίου Κωνσταντίνου Ευάγγελος Τετριμίδας, που δεν αναφέρθηκε μόνο στη μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη, που όπως είπε θα ζει πάντα στις καρδιές μας γιατί εκφράζει όλους με τα τραγούδια του, Θυμήθηκε ακόμη, ότι είχε φαντάρο και τον Λάκη Νικολάου. «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα που είμαι και οπαδός της ΑΕΚ, να βλέπω όλες αυτές τις ποδοσφαιρικές σημαίες της ΑΕΚ, αλλά και του Πιερικού και μετά από τόσα χρόνια τον Λάκη Νικολάου, που τον είχα φαντάρο» τόνισε.

Η σύζυγος του Στέλιου Καζαντζίδη, Βασιλική, συγκινημένη. Δίπλα της, καθόταν ο Μίμης Παπαϊωάννου, με τον οποίο θυμήθηκαν πολλά για τον «φάρο» του τραγουδιού μας Στέλιο Καζαντζίδη.

Οι απονομές και οι ρήσεις Νικολάου

Και ακολούθησαν οι απονομές τιμητικών πλακετών με Δήμαρχο Αγίου Κωνσταντίνου, να δίνει την πλακέτα του Συλλόγου «Στέλιος Καζαντζίδης» Αγίου Κωνσταντίνου στον πρόεδρο των βετεράνων του Πιερικού Νίκο Καλαμπάκα . Ο δημοτικός σύμβουλος Αγίου Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος Μαντζαβίνας έδωσε αντίστοιχη πλακέτα στην ΑΕΚ.

Την παρέλαβε ο Λάκης Νικολάου. Ο «γιατρός» τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Καζαντζίδης, έδωσε συνέχεια στον Πολιτισμό μας και τον χαρακτήρισε «σύμβολο» για την Ελλάδα. «Εμείς είμαστε συγκινημένοι, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του Στέλιου όλης της Ελλάδας. Και επειδή ως παίκτες της ΑΕΚ είχαμε και άλλη σχέση μαζί του, αφού ήταν οπαδός της ομάδας μας, έρχονταν στο γήπεδο και οι πιο πολλοί από εμάς τον γνωρίζαμε προσωπικά. Ήταν χρέος μας να βρεθούμε σε αυτή την εκδήλωση» τόνισε μεταξύ άλλων ο Λάκης Νικολάου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παλαιμάχων Πιερικού Νίκος Καλαμπάκας, απένειμε πλακέτα και αναμνηστικά του Συνδέσμου στη σύντροφο του Στέλιου, Βασιλική και επεσήμανε: «Έχουμε ζήσει σημαντικές στιγμές ακούγοντας τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη, που παραμένει 'ιερό τέρας' για την χώρα μας, αφού έχει προσφέρει πολλά με τα τραγούδια του. Θα τον θυμόμαστε πάντα, γιατί θα υπάρχει στις καρδιές μας πάντα».

Και ακολούθως ο Μπάμπης Ψυμόγιαννος, εκ μέρους των βετεράνων της ΑΕΚ, έδωσε τιμητική πλακέτα στην σύντροφό του αείμνηστου βάρδου Βασιλική, που από το τερματοφύλακα των «μαυρόασπρων» της Κατερίνης Χαράλαμπο Παρουσιάδη, παρέλαβε αναμνηστικά του Πιερικού.

Πάλι νικήτρια η ΑΕΚ και με το ίδιο σκορ: 2-1 !

Όσον αγορά στον αγώνα, οι βετεράνοι άσοι της ΑΕΚ και του Πιερικού, τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη. Στην «αυλαία» των αθλητικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Καζαντζίδεια 2013», προσέφεραν σπουδαίο θέαμα, σε όσους τυχερούς θεατές, απόλαυσαν στο δημοτικό γήπεδο Αγίου Κωνσταντίνου Λοκρίδας το μεταξύ τους παιχνίδι.

Οι «κιτρινόμαυροι» σε παιχνίδι διαφήμιση του ποδοσφαίρου, επικράτησαν 2-1 της ιστορικής ομάδας από την Κατερίνη. Με το ίδιο δηλαδή σκορ, που είχαν νικήσει τους «μαυρόασπρους» της Πιερίας και πριν από περίπου δύο μήνες στην Κατερίνη, στις εκδηλώσεις για τη γιορτή των 30 χρόνων του, που είχε κάνει ο τοπικός Σύνδεσμος Φίλων ΑΕΚ.

Πολλά τα άξια αναφοράς στο παιχνίδι. Όπως η συμμετοχή του Χρυσόστομου Μιχαηλίδη, ο οποίος στο 10΄αντικατέστησε τον εντυπωσιακό Στέλιο Σεραφείδη, αλλά και αυτή του Λάκη Νικολάου ως σέντερ φορ. Ακόμη, η παρουσία 10μελών του Σ.Φ ΑΕΚ Λαμίας, που εφέτος συμπληρώνει 40 χρόνια προσφοράς στην ΑΕΚ, αλλά και ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων ΑΕΚ Κατερίνης Βαϊος Χαρισόπουλος, έκανε το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα και αγωνίστηκε και με τις δύο ομάδες.

Όμως ας πάρουμε τα γεγονότα που εκτυλιχθήκαν στον αγωνιστικό χώρο του γραφικού γηπέδου Αγίου Κωνσταντίνου από την αρχή:

Οι ποδοσφαιριστές του τεχνικού στον Πιερικό Πέτρου Πουρπουτίδη(σ.σ. ήταν συμπαίκτης με τον Γιάννη Μουσούρη στην Λάρισα από το 1975 μέχρι το 1977, που ο Πειραιώτης άσος «μετακόμισε» στη Νέα Φιλαδέλφεια για να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ), μπήκαν πιο κεφάτοι στον αγωνιστικό χώρο και ελέω Στέλιου Σεραφείδη, δεν κατάφεραν να προηγηθούν. Ο 78χρονος «πορτιέρο» της ΑΕΚ, επενέβη με εντυπωσιακό τρόπο στα σουτ των Λευτέρη Φωτειάδη και Παναγιώτη Ευθυμιάδη (στο 6'και το 8' αντίστοιχα) και όταν καταχειροκροτούμενος στο 10΄, αντικαταστάθηκε από τον Χρυσόστομο Μιχαηλίδη, έλεγε χαριτολογώντας: «Μου φαίνεται ότι είμαι ώριμος πια για να κάνω την 'καλή μεταγραφή', μπας και ξεπεράσω το οικονομικό του πρόβλημα'!

Οι ευκαιρίες από τον «γιατρό»

Η συμμετοχή του Λάκη Νικολάου στο αρχικό σχήμα της «κιτρινόμαυρης» ενδεκάδας, «μετατόπισε» τον Μανώλη Παπαδόπουλο στο κέντρο της άμυνας, αφού ο 'γιατρός' της ΑΕΚ, χρησιμοποιήθηκε από το τεχνικό δίδυμο των Σιμιγδαλά-Αντωνόπουλου στην θέση που ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα. Δηλαδή ως σέντερ φορ! Και ο 'γιατρός', θα μπορούσε να χρηστεί σκόρερ σε δύο περιπτώσεις, εάν δεν λειτουργούσαν με εντυπωσιακό τρόπο, τα αντανακλαστικά του 61χρονου τερματοφύλακα του Πιερικού Χαράλαμπου Παρουσιάδη. Η πρώτη στο 23΄όταν ο Λάκης Νικολάου, βρέθηκε σε ιδανική θέση για να αξιοποιήσει την από το δεξιά πλευρά σέντρα του πολύ καλού Παναγιώτη Στυλιανόπουλου. Όμως η κεφαλιά του 'γιατρού' αποκρούστηκε, αφού ο Παρουσιάδης... απογειώθηκε! Ήταν η πρώτη φορά στον αγώνα, που από τους θεατές της συνάντησης, ακούστηκε ένα μακρόσυρτο επιφώνημα θαυμασμού, για μια φάση που ήταν σπάνιας ομορφιάς. Η δεύτερη στο 27΄όταν αρχικά το σουτ του Γεωργιάδη αποκρούστηκε και στην επαναφορά της μπάλας, ο 'γιατρός' φοβούμενος ίσως μην τραυματίσει και τον αντίπαλο αμυντικό που πήγε να τον μαρκάρει, έκανε γυριστό σουτ, που ως τελική κατάληξη είχε την απόκρουση του Παρουσιάδη.

Ο Πιερικός, απάντησε στις ευκαιρίες της ΑΕΚ, με δύο σουτ του μοναδικού στη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου άσου, ο οποίος κλήθηκε στην Εθνική ομάδα, ενώ αγωνιζόταν σε ομάδα Β' Εθνικής! Του Νίκου Καλαμπάκα. Όμως την πρώτη φορά(29΄) είδε την μπάλα να φεύγει άουτ και την δεύτερη(32΄), να γίνεται εύκολη λεία στα χέρια του Χρυσόστομου Μιχαηλίδη.

Επανάληψη με γκολ

Και μπορεί οι θεατές στο πρώτο 35λεπτο του αγώνα(σ.σ. ο αγώνα είχε διάρκεια 70 λεπτών) να μην είχαν την τύχη να απολαύσουν τη πεμπτουσία του ποδοσφαίρου που είναι το γκολ, όμως στο β' ημίχρονο είδαν τρεις φορές τη μπάλα «στο πλεκτό». Σε αυτό ίσως συντέλεσε και το γεγονός ότι έγιναν αρκετές αλλαγές και από τις δύο ομάδες-το παιχνίδι άλλωστε ήταν χαρά και έπρεπε χρόνο συμμετοχής να πάρουν όλοι-με αποτέλεσμα να υπάρχει και σχετικό... χαλάρωμα στην πίεση των αντιπάλων. Στο 40΄ο «δαιμόνιος» Στέφανος Καλεντέρογλου, δέχτηκε ιδανική μεταβίβαση από τον Δημήτρη Ζήση και με το αεικίνητο στυλ του τρίπλαρε όποιον βρήκε μπροστά του. Όμως ένα μέτρο πριν μπει στην περιοχή του Παρουσιάδη, ανατράπηκε από τον Πλάτωνα Τζούτζιο. Η μπάλα 'στήθηκε' για το φάουλ. Από πάνω, της μικρή σύσκεψη από τους Γεωργιάδη, Παπαδόπουλο, Πορφύρη, Καλεντέρογλου. Οι άσοι του Πιερικού δημιουργησαν το «ανθρώπινο τοίχος». Όμως ο Λάμπρος Γεωργιάδης, με το μαεστρικό αριστερό του πόδι, έδωσε στη μπάλα με ακρίβεια διαβήτη τέτοια τροχιά, που είχε την ιδανική κατάληξη. Το βάθος στην εστία του Παρουσιάδη.... Το 1-0 ήταν γεγονός. Οι «κιτρινόμαυροι» πίεσαν και για δεύτερο γκολ Από την δεξιά πλευρά η συνεργασία Κοσμά Πεσιρίδη-Λάμπρου Γεωργιάδη ήταν ιδανική. Ο πρώτος κρατούσε καλά την θέση του και έδειχνε τις επιθετικές αρετές του, όταν έπαιρνε την πρώτη μπάλα από τον Μιχαηλίδη, δίνοντας την γρήγορα και σωστά με μπαλιές στην πλάτη των αντίπαλων αμυντικών. Ο δεύτερος, που μετατρέπονταν και σε κρυφό κυνηγό, είχε ταχύτητα και διασκελισμό ως προσόντα και φυσικά την άψογη τεχνική του κατάρτιση.

Οι «χρυσές» εφεδρείες

Όμως πρέπει να γίνει αναφορά και στις «χρυσές» εφεδρείες. Όπως τον Ανδρέα Καρακίδη, που μπήκε στο γήπεδο μετα το 1-0 και ήταν σωστός ως χαφ, αφού δεξια ατην άμυνα έπειζε ο Πεσιρίδης. Ο Ανδρέας μάλιστα, δοκίμασε δύο φορές τα πόδια του(58΄ και 66')αλλά δεν ευτύχισε να δει τη μπάλα στα δίχτυα. Και ακόμη τους Στέφανο Πορφύρη και Δημήτρη Ζήση, που στο β' μέρος του αγώνα «αναχαίτισαν» με την αρωγή του Μανώλη Παπαδόπουλου τις επιθέσεις των άσων του Πιερικού.

Και ακόμη του φιλότιμου Μιχάλη Πυθαρούλη, που στην εντυπωσιακή δράση του, συγκαταλέγεται ότι ήταν αυτός που κέρδισε το φάουλ μετά το βίαιο μαρκάρισμα από τον Πλάτωνα Τζούτζιο, από το οποίο προήλθε το δεύτερο γκολ που σημείωσε στο 68' με εντυπωσιακό απ ευθείας κτύπημα ο Μανώλης Παπαδόπουλος. Η ακόμη τον Χρήστο Αρδίζογλου, που αγωνίστηκε ως αμυντικός μέσος παρακαλώ (!) και είχε απλότητα στις κινήσεις του. Και φυσικά στους Τάκη Καραγκιοζόπουλο, Παναγιώτη Στυλιανόπουλο, Σταύρο Λέτσα, Γιάννη Μουσούρη και Χρυσόστομο Μιχαηλίδη, που ήταν εγγύηση με τις ενέργειές τους. Ακόμη, τον απροσπέλαστο αειθαλή Απόστολο Τόσκα, τον Γιώργο Βλαντή που έκανε πολλά χιλιόμετρα στο κέντρο και έδινε ανάσες στο παιχνίδι της ΑΕΚ, αλλά και τον Γιώργο Καραφέσκο, που με τις μικρές σε απόσταση μεταβιβάσεις του ηρεμούσε το παιχνίδι και ήλεγχε τον ρυθμό.

Για τον Πιερικό, εκτός από το «μυαλό» της ομάδας στην μεσαία γραμμή τον Νίκο Καλαμπάκα, που έδειξε κατά στιγμές δείγματα της τεράστιας κλάσης του, ήταν συγκινητικό να βλέπει κάποιος τον Σταύρο Διαμαντόπουλο να μαρκάρει τον Λάκη Νικολάου! Ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων τεχνικός, απλός στις κινήσεις του και ουσιαστικός. Δείγματα ποδοσφαιριστών μεγάλης κλάσης έδειξαν οι Λευτέρης Φωτειάδης (σ.σ. στο 64΄είχε ισοφαρίσει το σκορ εκμεταλλευόμενος ίσως το καναδικό λάθος στην «κιτρινόμαυρη» άμυνα ) αλλά και ο Παναγιώτης Ευθυμιάδης. Και από εκεί και πέρα, ο Χαράλαμπος Πεϊδης, έδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά την θέση του κεντρικού μπακ και ήταν απροσπέλαστος. Καλά στοιχεία και από τον Ηλία Τζιώκα, ενώ ο Χαράλαμπος Παρουσιάδης-που δεν φέρει ευθύνη για τα γκολ, αφού τα σουτ ήταν 'άπιαστα' είχε εντυπωσιακές επεμβάσεις.

Οι «μαυρόασπροι» δημιούργησαν ευκαιρίες, στο β ημίχρονο με τους Ηλία Τζιώκα(48΄) ενώ ο Μιχαηλίδης έκανε εντυπωσιακές επεμβάσεις στα πλασε των Φωτειάδη(62΄) και Τσαμπέρα(65') και Πάσχου

Τον αγώνα διαιτήτευσαν εναλλάξ, οι Χρήστος Βούλγαρης, Θεόδωρος Οικονόμου και Γεώργιος Λιτοσελίτης του Συνδέσμου Φθιώτιδας

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΑΕΚ(Προπονητές Μιχάλης Σιμιγδαλας-ΧρήστοςΑντωνόπουλος)Σεραφείδης,Μουσούρης,Τόσκας,Λέτσας, Παπαδόπουλος, Καραφέσκος, Στυλιανόπουλος, Βλαντής, Καραγκιοζόπουλος, Νικολάου , Γεωργιάδης(αρχική ενδεκάδα) Αρδίζογλου, Μιχαηλίδης, Καρακίδης, Καλεντέρογλου, Πορφύρης, Αγγελόπουλος, Πυθαρούλης, Σαρκίρης, Μασουρίδης, Ψυμόγιαννος, Χαρισόπουλος, Πεσιρίδης. Με την αποστολή παρόντες και οι Μίμης Παπαϊωάννου, που δεν αγωνίστηκε αφού είχε «τράβηγμα», ο Στέλιος Κωνσταντινίδης-που για ακόμη μια φορά «κάηκε» στο ζέσταμα που του έκανε ο Ανδρέας Καρακίδης και δεν αγωνίστηκε-Φώτης Σακιζλής(πρώην πρόεδρος του Σ,Φ ΑΕΚ Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας) Ιωάννης Θεοδωρόπουλος και φυσικά το επίτιμο μέλος των παλαιμάχων της ΑΕΚ και διοικητικός υπεύθυνος τους, Κώστας Μάρκου

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΙΕΡΙΚΟΥ(Προπονητής Πέτρος Πουρπουτίδης) Παρουσιάδης, Διαμαντόπουλος, Τσούτσος, Πείδης, Αδαμόπουλος, Τερζόπουλος, Πάασχος, Ευθυμιάδης, Τζόκας, Καλαμπάκας, Φωτειάδης(αρχική ενδεκάδα),Κυρζόπουλος, Τσαμπέρας, Τσικολάτας, Μπήκας, Κουϊμτζίδης, Χαρισόπουλος. Με την αποστολή παρόντες και οι βετεράνοι άσοι Ιωάννης Πόδας και Πασχάλης Κοεμτζίδης.

Μετά το παιχνίδι, οι διοργανωτές παρέθεσαν δεξίωση στις αποστολές των δύο ομάδων σε παραλιακό κέντρο και στην συνέχεια οι βετεράνοι άσοι ΑΕΚ και Πιερικού, πήγαν στην Πλατεία της εντυπωσιακής λουτρόπολης, για να απολαύσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα έριχνε αυλαία στο φεστιβάλ μνήμης προς τον αείμνηστο βάρδο. Έγιναν «ένα» με το τεράστιο πλήθος από κόσμο, που είχε συνωστισθεί στην Πλατεία για να Και λίγο μετά τα μεσάνυχτα

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΏΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ

Φ1 Οι αποστολές των δύο ομάδων, πριν αρχίσει το μεταξύ τους παιχνίδι

Φ2 Η αποστολή της ΑΕΚ, όπως παρουσιάστηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο

Φ3 Η αποστολή των βετεράνων του Πιερικού

Φ4 Οι βετεράνοι της ΑΕΚ, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Στέλιος Καζαντζίδης» Κώστας Πετρόπουλος, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Έφη Ζαρκάδα, ο πρόεδρος του ΣΦ. ΑΕΚ Αγίου Κωνσταντίνου Αθανάσιος Κατσαβριάς, μπροστά από το πανό της λέσχης φίλων Αγίου Κωνσταντίνου

Φ5 Οι βετεράνοι της ΑΕΚ και ο πρόεδρος της Λέσχης Αγίου Κωνσταντίνου Αθανάσιος Κατσαμβριάς, ποζάρουν με την Βάσω Καζαντζίδη

Φ6 Ο Λάκης Νικολάου, παραλαμβάνει από τον Κωνσταντίνο Μανζαβίνα την πλακετα του Συλλόγου Φιλων «Στέλιο Καζαντζίδης» Αγίου Κωνσταντίνου

Φ7 ο Μπάμπης Ψυμόγιαννος, δίνει εκ μέρος της ΑΕΚ την τιμητική πλακέτα στην Βάσω Καζαντζίδη

Φ8 Ο Δήμαρχος Αγίου Κωνσταντίνου Ευάγγελος Τετριμιδας, δίνει τιμητική πλακετα στον πρόεδρο των βετεράνων του Πιερικού Νίκο Καλαμπάκα

Φ9 Η Βάσω Καζαντζίδη παραλαμβάνει αναμνηστικά του Πιερικού από τον τερματοφύλακα Παρουσιάδη

Φ10 Οι Λάκης Νικολάου και Απόστολος Τόσκας, με τους διαιτητές της συνάντησης

Φ11 Τρεις τερματοφύλακες, οι Στέλιος Σρεραφείδης, Χαράλαμπος Παρουσιάδης και Πέτρος Πουρπουτίδης με ένα αμυντικό, τον Σταυρό Διαμαντόπουλο

Φ12 Ο Κοσμάς Πεσιρίδης με τους Στέφανο Καλεντέρογλου, Στέλιο Κωνσταντινιδη και τον βετεράνο της Αναγέννησης Καρδίτσας Ντέμο

Φ13 Η Οικογένεια Μπάμπη Ψυμόγοιαννου, με τον Μίμη Παπαϊωάνου και τον Δήμαρχο Αγίου Κωνσταντίνου Ευάγγελο Τετριμίδα

Φ14 Ο αειθαλής Στέλιος Σεραφείδης με τα εγγονάκια του Στέλιο και Αντιγόνη, που χαμογελαστή φοράει τα γάντια του παππού

Φ15 Ο πρόεδρος της λέσχης φίλων ΑΕΚ Αγίου Κωνσταντίνου Αθανάσιος Κατσαμβριάς, με τον ομότιτλο του στον σύλλογο «Στέλιος Καζαντζίδης» Κώστα Πετρόπουλο, τον αντιπρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Βουρβουλάκη και την κα Αρώνη εκπρόσωπο του Ποντιακού συλλόγου Νέας Ιωνίας-Ηρακλείου

Φ16 ο Απόστολος Τόσκας, με ιδανικό στυλ 'κατεβάζει' την μπάλα

Φ17 Ο Γιάννης Μουσούρης, επιχειρεί να περάσει αντίπαλό του

Φ18 Ο Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, με άψογο στυλ ετοιμάζετε να σεντράρει προς την περιοχή του Πιερικού με τους Νικολαου-Καρταγκιοζόπουλο, να περιμένουν

Φ19 Ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος διεκδικεί με αντίπαλό του την μπάλα υπό τα βλέμματα των Καραφέσκου-Παπαδόπουλου

Φ20 Ο Λάκης Νικολάου με κεφαλιά επιδιώκει να παραβιάσει την εστία του Παραστρατίδη

Φ21 Ο διοικητικός υπεύθυνος των παλαιμάχων Κώστας Μάρκου, με τον Φώτη Σακιζλή και τη σύντροφο του, αλλά και τις «χρυσές» εφεδρείες των παλαιμάχων της ΑΕΚ στον πάγκο

Φ22 Ο σκόρερ του πρώτου γκολ της ΑΕΚ Λάμπρος Γεωργιάδης, σε προσπάθειά του

Φ23 Ο πρόεδρος του Συνδέσμου παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Πιερικού Νίκος Καλαμπάκας, με τον ομότιτλό του της Λέσχης Φίλων ΑΕΚ Αθανάσιο Κατσαμβριά, την παρουσιάστρια της εκδήλωσης Έφη Ζαρκάδα

Φ24 Είχαν πολλά να θυμηθούν για τον Στέλιο Καζαντζίδης ο Μίμης Παπαϊωάννου και η σύντροφος του αείμνηστου βάρδου

Φ25 Οι βετεράνοι της ΑΕΚ στο καμπιγκ του Μπάμπη Ψυχμόγοιαννου. Ο Αρδίζογλου, ότι έχει βγει από την θάλασσα

Φ26 Ο Μπάμπης Ψυμόγιαννος με τον Λάκη Νικολάου

Φ27 Χαλάρωση για τους Σταύρο Λέτσα και Τάκη Καραγκιοζόπουλο, πριν το ντέρμπι με τον Πιερικό

Φ28 Ψάρεψε μέχρι και...τσούχτρα ο σκόρερ της ΑΕΚ Λάμπρος Γεωργιάδης και την έδειξε στις κόρες του

Φ29 Οι Μπάμπης Ψυμόγιανος και Μίμης Παπαϊωάννου με τον επιχειρηματία Ιωάννη Μαρή τον Βασίλη Σαρκιτζή και τη σύντροφό του

Φ30Για περισσότερες από δύο ώρες οι Χρήστος Αρδίζογλου και Λάμπρος Γεωργιάδης, ξεδίπλωναν τις αρετές τους στο τάβλι και την αγωνία τους για το νικητή που τελικά ήταν με 7-6 ο Πρεβεζάνος άσος

Keywords
ΑΕΚ, λαμψη, φεστιβαλ, μνήμη, προσφορες, διοδια, αβυσσαλέο, αθηνα, παναθηναικος, blue, bay, camping, τοστ, καλαματα, ελλαδα, χρεος, κατερινη, συμμετοχή, φορ, λαρισα, νέα, γκολ, στυλ, χαφ, δραση, κινηση στους δρομους, μετρο, πασχαλης τερζης, αξια, σταυρος δημας, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, δωρο πασχα 2012, τελος του κοσμου, γιωργος αγγελοπουλος, γιορτη σημερα, ειρήνη παπαδοπούλου, η ζωη, κοινωνια, μνήμη, νικητη, αυτοκινητο, αυλαια, γερμανια, εθνικη, θαλασσα, καριερα, κοντρα, ονειρα, ονειρο, πιεση, προγραμμα, ρησεις, σημαιες, στατιστικη υπηρεσια, τραγουδια, τυχη, φωτογραφιες, φωτογραφια, ψαρεμα, ψαρια, αγαπη, αβυσσαλέο, αγορα, αγωνια, αδαμοπουλος, αειθαλης, αιγαλεω, αισθητικη, ακρατα, αμυνα, ανθρωπος, αναμνησεις, απλα, αρωγη, αυτια, αψογος, αψογη, βετερανος, βροχη, γαντια, γκολ, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, δευτερο, διχτυα, δοξα, διδυμο, δοθηκε, εγγυηση, ευκαιρια, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εκφραση, ενημερωση, εξι, εποχη, επρεπε, εστια, ευθυνη, ευθυμιαδης, εφυγε, ζεσταμα, ζησης, ζωη, ζηση, ζωης, ζουγανελης, ιδιο, υπηρεσια, υφος, θυμισες, διαφημιση, εικονα, ημιχρονο, καζαντζιδης, κωνσταντινιδης, λαθος, λεφτα, λυπη, λιτο, λογο, μιμης, μηνες, μιχαηλιδης, μπορεις, νικη, νικο, ομαδα, παντα, οικογενεια, ουσια, παιδι, πεμπτουσια, πιερικος, προβληματα, ψυχη, ρολο, σεντρα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σπιτια, στυλ, τοστ, φαουλ, φυσικα, φορ, φτωχολογια, φωνη, φορα, χαφ, χρηστος, χαρα, ιωαννης, κωνσταντινος, ωρες, bay, camping, δημητρης, φιλοι, γιορτη, χωρα, ιατρικο, ιδανικο, κορες, καρδιες, κωνσταντινου, κωστας, λακης, μια φορα, μπροστα, ογκο, ομαδες, παιχνιδι, ποδια, ποντιος, σωστος, ταξιδι, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα