Κοντονής: Πρέπει να καθαρίσει το ποδόσφαιρο

21:41 27/4/2015 - Πηγή: AEK365

Με δηλώσεις που έκανε στη ΝΕΡΙΤ, ο Σταύρος Κοντονής, ξεκαθάρισε ότι με τα όσα είπε στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής δεν προχώρησε σε καμία αναδίπλωση των όσων υποστηρίζει εδώ και καιρό σχετικά με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.

Μάλιστα ο Υφυπουργός αθλητισμού, τόνισε ότι όποιες αλλαγές και τροποποιήσεις γίνουν στο νομοσχέδιο δεν θα πρέπει πλήττουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου. «Η Κυβέρνηση δεν θίγει το αυτοδιοίκητο αλλά το αυτόνομο», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε και στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τονίζοντας πως έχουν δημιουργηθεί μέσα από το ποδόσφαιρο τα τελευταία εννιά χρόνια.

«Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ελληνική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της αυτοδιοίκητης λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των οποίων είναι μέλος η ΕΠΟ, με τις οποίες συζητώ και θα τους θέσω ακριβώς αυτά τα όρια της. H Κυβέρνηση δεν θίγει το αυτοδιοίκητο αλλά το αυτόνομο»

«Καμία αναδίπλωση δεν έγινε, συζητάμε. Και θα δεχτούμε πράγματα που δεν πλήττουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου».

Οι όποιες αλλαγές θα κατατεθούν στη Βουλή μετά τη συνάντηση που θα έχει με το γενικό γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, την Τετάρτη. Το επόμενο δεκαήμερο είναι πολύ κρίσιμο, αφού το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι που σημαίνει ότι έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση και στην Ολομέλεια θα εισαχθεί 4-5 Μαΐου. Αν δεν υπάρξει τροποποίηση των διατάξεων με τις οποίες διαφωνούν FIFA και UEFA, με την ψήφισή του θα υπάρξει διεθνής ποδοσφαιρικός αποκλεισμός της Ελλάδας.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Κοντονής στην ομιλία του στη Βουλή, ανέφερε: «Αναφέρονται κάποιες διατάξεις για τη ΔΕΑΒ. Εγώ διάβασα και το νομοσχέδιο του αγαπητού κ. Ανδριανού και έχουμε κάποιες διαφωνίες. Εμείς τη ΔΕΑΒ και την ΕΕΑ δεν θα τις καταργήσουμε, θα τις αναβαθμίσουμε. Βλέπετε ότι δημιουργούμε ένα σώμα παρατηρητών το οποίο θα περνάει από κόσκινο, θα έχει ειδικές προδιαγραφές, ειδικά προσόντα ο καθένας, θα είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου ο καθένας τους. Θέλω να πω ότι υπήρξε μια αρθρογραφία το Σαββατοκύριακο, ότι δήθεν αυτή η διάταξη εμφανίζεται γιατί εμείς θέλουμε να ορίσουμε πρόεδρο της ΔΕΑΒ το σημερινό αντιπρόεδρο».

Οσο για τα θέμα της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου είπε: «Εννέα χρόνια εφαρμογής αυτού του καθεστώτος έχουν παραχθεί εγκληματικές ομάδες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είτε αθωωθούν είτε καταδικαστούν, το πρόβλημα υπάρχει. Πρέπει να καθαρίσει το ποδόσφαιρο».

Για το θέμα της αδειοδότησης, βρήκαμε μια κατάσταση η οποία ξεπερνάει κάθε όριο. Υπάρχουν ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες, δηλαδή εμπορικές εταιρίες - έχουν δηλαδή εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα- οι οποίες δε πληρώνουν τα δημόσια στάδια τα οποία παίζουν. Πώς είναι δυνατόν αυτό; Αυτό το ρυθμίζουμε με το παρών νομοσχέδιο.

Δεν ξέρω αν έχετε πειστεί ότι η παρέμβαση (σ.σ. για το άρθρο 15) δεν έχει καμία πρόθεση να θίξει το αυτοδιοίκητο, αλλά το αυτόνομο. Δεν θα αναφερθώ για ότι γίνεται στη σχολή ευελπίδων αυτή την περίοδο γιατί σέβομαι, αλλά θα πρέπει να μας προβληματίσει, ούτε θα αναφερθώ ότι εννιά χρόνια αυτού του καθεστώτος μας έχουν φέρει εδώ. Είτε αθωωθούν το 80%, είτε δικαστεί το 90%, το πρόβλημα υπάρχει.

Ανοίξτε το Σύνταγμα στο άρθρο 16 παρ. 9. Λέει ότι ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του κράτους. Εισάγει η συνταγματική αυτή διάταξη εξαιρέσεις; Αν εισάγει εξαιρέσεις να μπούμε με τον νόμο να τις εξειδικεύσουμε. Το κράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματίων κάθε είδους.

Η ΕΠΟ παίρνει χρήματα τα οποία διαθέτει στις ποδοσφαιρικές ενώσεις. Ο κ. Ανδριανός είχε αλγεινή εμπειρία κατά τη θητεία του, για το πώς διαχειρίστηκαν θέματα επιχορηγήσεων και πήρε γενναίες πρωτοβουλίες, όταν διαπίστωσε καταστάσεις απείρου κάλους!

Επομένως το Σύνταγμα δεν εισάγει εξαιρέσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει στη νέα ελληνική έννομη τάξη αυτόνομος φορέας ή νησίδα ανέλεγκτη. Εμείς λέμε ότι το αυτοδιοίκητο όπως υπήρξε και όπως μπορεί να υπάρχει ακόμα καλύτερα εμείς θα το ενισχύσουμε. Θέλουμε όλες οι ομοσπονδίες να λειτουργούνε, με βάση το αυτοδιοίκητο και καμία εξαίρεση δε θα υπάρχει.

Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ρυθμίζονται από την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους οργανισμούς της τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένα , την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των οποίων είναι μέλος η ΕΠΟ, με τις οποίες συζητώ και θα τους θέσω ακριβώς αυτά τα όρια της συνταγματικής τάξης. Εγώ θέλω να προσέλθουν στο διάλογο όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Εμείς κάνουμε έναν αγώνα για την εξυγίανση για του ελληνικού αθλητισμού, τελεσίγραφα όμως δε δεχόμαστε. Εμείς ζητάμε από τις διεθνείς ομοσπονδίες να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνουμε και ενδεχομένως αν μας προτείνουν εναλλακτικές λύσεις εμείς θα τις κάνουμε δεκτές. Ήδη από το έγγραφο που μας απέστειλαν, επεξεργαζόμαστε αρκετά σημεία για να τα εντάξουμε στο νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση νομοθετεί έχοντας υπόψη ότι πρέπει να γλυτώσουμε νέα παιδιά από τη μάστιγα του χουλιγκανισμού. Αυτό απασχολεί την κυβέρνηση και όχι το πόσα λεφτά θα χάσει μια ποδοσφαιρική ομάδα από το απευκταίο της μη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εάν το δίλλημα είναι ή να παραμείνει η σήψη ή να παίζουν ομάδες στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η απάντηση για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι αυτονόητη».

Keywords
Τυχαία Θέματα