Κατίδης: «Δεν είμαι φασίστας ή ναζί»

16:14 28/3/2013 - Πηγή: AEK365

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η απολογία του Γιώργου Κατίδη και της ΠΑΕ ΑΕΚ στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, για τον πανηγυρισμό του νεαρού μέσου στο παιχνίδι με τη Βέροια. Κατά την απολογία του, ο Κατίδης ανέλαβε όλο το βάρος της ευθύνης για την πράξη του (απαλλάσσοντας ουσιαστικά την ομάδα), ενώ ξεκαθάρισε ότι η κίνησή του δεν είχε κανένα πολιτικό

υπόβαθρο.
Εξηγώντας την κίνησή του, ο ποδοσφαιριστής τόνισε μεταξύ άλλων πώς: «Στα προηγούμενα ματς, υπήρχε ιδιαίτερη κριτική. Πίστευα, πως αυτός ο χαιρετισμός σημαίνει σεβασμό. Πως θα σηκωθεί όρθιος ο κόσμος. Ήταν της στιγμής, δεν το είχα προγραμματίσει. Δεν είμαι ούτε ναζί, ούτε φασίστας. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική. Κατάλαβα μετά τι είχε γίνει. Κατάλαβα μετά πως προσέβαλα τον λαό της ΑΕΚ και τους συμπαίκτες μου και αμέσως πήρα όλο το βάρος πάνω μου». Όταν ρωτήθηκε από την επιτροπή αν είχε ευθύνη η ΠΑΕ για την κίνησή του, τόνισε: «Όχι, η ΑΕΚ δεν γνώριζε τίποτα. Αντίθετα, άνθρωποι της ομάδας προσπάθησαν να μου κατεβάσουν το χέρι αμέσως».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κατά την αγόρευσή του ο νομικός της ΠΑΕ Χάρης Γρηγορίου, ο οποίος ανέφερε μια σειρά από γεγονότα που αποδεικνύουν πως επρόκειτο για μια στιγμιαία αντίδραση του παίκτη, για την οποία δεν μπορεί να φέρει ευθύνη η ΠΑΕ. Επίσης, ο Γρηγορίου εξέφρασε και την άποψη της ΠΑΕ ότι η επιτροπή της ΕΠΟ είναι αναρμόδια να εξετάσει την υπόθεση και ότι αυτή θα έπρεπε κανονικά να εξεταστεί από την Πειθαρχική της Σούπερ Λίγκας. Σε κάθε περίπτωση, η ΠΑΕ θα προσκομίσει εντός των ημερών και έγγραφα που θα ενισχύουν τις θέσεις της και η απόφαση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Στην ΑΕΚ αισθάνονται σίγουροι ότι -έπειτα και από την ξεκάθαρη απολογία του Κατίδη, αλλά και μια σειρά άλλων αποδείξεων που παρουσιάστηκαν- δεν θα υπάρξει τιμωρία της ομάδας. Όσον αφορά τον παίκτη, το πιθανότερο είναι να του επιβληθεί ποινή κάποιων αγωνιστικών, αλλά τη δεδομένη στιγμή αυτό λίγο απασχολεί, αφού τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι ο νεαρός άσος έχει τεθεί εκτός ομάδας.

Ολη η απολογία Κατίδη όπως δημοσιεύτηκε στο sportfm.gr:

Π. Π: Γνωρίζεις ότι κάποια στιγμή στην Ελλάδα υπήρχε ναζισμός, μία μαύρη περίοδος;

Γ. Κ: Όχι, δεν έχω ακούσει τίποτα για ναζισμό. Μόνο το όνομα του Χίτλερ ξέρω.

Π.Π: Γιατί πανηγύρισες έτσι; Τόσοι πανηγυρισμοί υπάρχουν. Γιατί δεν έκανες μία τούμπα;

Γ. Κ: Στα προηγούμενα ματς υπήρχε έντονη κριτική στο πρόσωπό μου.
Π.Π: Γιατί σήκωσες το χέρι;

Γ.Κ: Έγινε γιατί νόμιζα ότι σημαίνει σεβασμός. Δεν περίμενα ότι θα πάρει έκταση,. Θεώρησαν ότι σημαίνει να σηκωθεί ο κόσμος.

-Π.Π: Μα αυτός ο χαιρετισμός φέρνει συγκεκριμένες μνήμες
-Γ.Κ: Ήταν καθαρά της στιγμής. Δεν το είχα προγραμματίσει. Ούτε ναζιστής είμαι, ούτε φασίστας. Δεν έχω ασχοληθεί με την πολιτική, ποιός 20χρονος θέλει να βάλει τέλος στην καριέρα του; Εγώ πήρα όλο το βάρος πάνω μου και έθεσα τον εαυτό μου εκτός ομάδας.

-Π.Π: Η ομάδα σου τι λέει

-Γ.Κ: Ότι προσέβαλα τον λαό της ΑΕΚ και τους συμπαίκτες μου.

-Π.Π: Το έχεις συνειδητοποιήσει;

-Γ.Κ: Ναι μου το εξήγησαν. Ήταν από ενθουσιασμό, δεν ήξερα. Καλά-καλά δεν ήξερα τα πιστεύω της ομάδας μου.

-Π.Π: Το είχατε σκεφτεί από πριν;

-Γ. Κ: Όχι ήταν αυθόρμητο. Είχα δει μόνο κάτι βίντεο που ήταν σατιρικού περιεχομένου. Τον εαυτό μου έκανα ρεζίλι.

-Π.Π: Τι προηγούμενα έχετε με τον λαό της ΑΕΚ;

-Γ.Κ: Δεν έχω απλά υπήρχε διχασμός στο πρόσωπό μου.

-Π.Π: Ήταν για περιφρόνηση προς τον κόσμο; Ρατσιστικά;

-Γ.Κ: Όχι καθόλου. Μάλιστα έχω αδερφό που κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο.

Όταν ήρθε η σειρά του Χάρη Γρηγορίου, δικηγόρου της ΑΕΚ να αγορεύσει, ο πρόεδρος της πειθαρχικής του είπε: «Δεν χρειάζεται να μας πείτε τίποτα. Δεν καλύπτεστε από τον παίκτη για όσα είπε, ότι η ομάδα δεν θα μπορούσε να το είχε προβλέψει;». Ο Χάρης Γρηγορίου ζήτησε να αναπτύξει την υπερασπιστική γραμμή και είπε:

«Δεν ήταν ρατσιστική πράξη. Έδειξε αμετροέπεια σε ότι αφορά την συνέπεια του χαιρετισμού. Ήταν για πανηγυρισμό, το έκανε αυθόρμητα. Έπεσαν όλοι να τον κατασπαράξουν. Και διαφωνώ για το ότι ο εισαγγελέας συμπεριέλαβε τον κοινωνικό απόηχο ενώ ο παίκτης είχε ήδη δηλώσει μεταμέλεια. Ο Ντι Κάνιο για τον χαιρετισμό του στην Ιταλία, σας θυμίζω ότι είχε φάει μία αγωνιστική. Ζητάμε την απαλλαγή μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα