Καταδική σε θάνατο των δημιουργών της αντι-ισλαμικής ταινίας

19:53 28/11/2012 - Πηγή: AEK365

Σε θάνατο καταδικάστηκαν ερήμην τους από αιγυπτιακό δικαστήριο επτά Κόπτες χριστιανούς και έναν Αμερικανό πάστορα για την παραγωγή και διανομή της αμερικανικής αντι-ισλαμικής ταινίας, η οποία πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες στον μουσουλμανικό κόσμο.

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, καθώς οι επτά άνδρες και η μία γυναίκα δεν ζουν στην Αίγυπτο και δεν θεωρείται πιθανό να ταξιδέψουν στη χώρα, όπου θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες -που διαμένουν στις ΗΠΑ

και την Αυστραλία- είναι και ο Νάκουλα Μπασελέι Νάκουλα, ο οποίος είναι ο σεναριογράφος της ταινίας και πρόσφατα οδηγήθηκε σε φυλακή της Καλιφόρνιας για παραβίαση των όρων της επιτήρησης.

Ο δημόσιος κατήγορος Χάλεντ Ντιάα κάλεσε τα μέλη της έδρας να επιβάλλουν την αυστηρότερη δυνατή ποινή στους κατηγορουμένους. Αποκαλώντας τους, «ενσάρκωση της αήθειας και της αθεΐας», κατηγόρησε τους κατηγορούμενους ότι επιδιώκουν την εγκαθίδρυση ενός ξεχωριστού κοπτικού κράτους εντός της Αιγύπτου.

Στο δικαστήριο προβλήθηκαν σκηνές από την ταινία και βίντεο με ορισμένους από τους κατηγορουμένους που παραδέχονταν ότι διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στη διανομή της ή ότι ζητούν την δημιουργία ενός ξεχωριστού κράτους για την κοπτική μειονότητα.

Η χαμηλού προϋπολογισμού ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων» προκάλεσε κατακραυγή και βίαιες διαδηλώσεις σε πολλές μουσουλμανικές χώρες τον Σεπτέμβριο, όταν τμήμα της προβλήθηκε σε δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Keywords
Τυχαία Θέματα