Κάποιοι ανησυχούν για το ΣτΕ...

16:40 25/3/2015 - Πηγή: AEK365

Η πρώτη συνάντηση της ΑΕΚ με το ΥΠΕΚΑ (νυν... ΥΠΑΠΕΝ και... πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Μπορεί το μεγαλύτερο βάρος, ακόμη και από την πλευρά του Υπουργείου, να έπεσε στο επικοινωνιακό κομμάτι, όμως σε κάθε περίπτωση τα όσα άκουσαν οι άνθρωποι της Ένωσης από τους υπηρεσιακούς παράγοντες -που δεν μπορούσαν να... εκφράσουν άποψη, αλλά παρ' όλα αυτά στάλθηκαν στη συνάντηση για να εκπροσωπήσουν τον Υπουργό- δεν ήταν θετικά. Αυτό δεν αμφισβητείται. Μπορεί να

αξιολογήθηκαν από λίγο έως πολύ αρνητικά (ανάλογα... πως το βλέπει ο καθένας), αλλά αρνητικά ήταν.

Η ουσία αυτής της συζήτησης, όμως, δεν ήταν καν τα... όσα συζητήθηκαν. Ειδικά από τη στιγμή που την επομένη κιόλας, το εν λόγω ραντεβού ...απαξιώθηκε από το ίδιο το Υπουργείο, το οποίο επεσήμανε στην ανακοίνωση του ότι μια συνάντηση «που έγινε με εντολή του Υπουργού Αναπληρωτή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη», «δεν είχε επίσημο χαρακτήρα» και δεν εκφράστηκε κάποια άποψη επειδή οι συμμετέχοντες για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ δεν είχαν ουσιαστικά κάποια τέτοια αρμοδιότητα.

Το σημαντικότερο όλων, ήταν το γεγονός ότι σε αυτή τη συνάντηση η ΑΕΚ διαπίστωσε πως όσο καιρό μεταξύ της ίδιας και του Υπουργείου υπήρχε... σιγή ασυρμάτου, ο δίαυλος επικοινωνίας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας με το ΥΠΕΚΑ ήταν ανοικτός. Κι επειδή μπορεί να βρεθούν κάποιοι να πουν για... θεωρίες συνωμοσίας (και είναι αλήθεια ότι η κίνηση του Υπουργείου να ζητήσει αναβολή της συζήτησης των προσφυγών στο ΣτΕ λόγω... επανεξέτασης της υπόθεσης, προσφέρει τροφή στους... κακόβουλους), ας το δούμε καλόπιστα το θέμα.

Το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να ασχοληθεί με την υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ και θέλοντας να είναι... τυπικό, συναντήθηκε πρώτα με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Θυμίζω ότι η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε ΠΡΙΝ την εκδίκαση της προσφυγής του Δήμου στο ΣτΕ, παρουσία του ίδιου του Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, ενώ αυτή με την ΑΕΚ έγινε ΜΕΤΑ, παρουσία μόνο... υπηρεσιακών παραγόντων. Αν το Υπουργείο ήθελε να είναι τυπικό μέχρι τέλους, θα έπρεπε και το ραντεβού με την πλευρά της Ένωσης να γίνει πριν την εκδίκαση, όμως ας μην κολλήσουμε σε αυτό.

Όταν, λοιπόν, έγινε η συνάντηση με την ΑΕΚ, όπως παραδέχθηκε επίσημα το ΥΠΕΚΑ μέσω της ανακοίνωσης του «όντως παροτρύνθηκε να παρευρεθεί» στην τριμερή συνάντηση που ζήτησε ο Δήμος «στο πλαίσιο της επιθυμίας του Υπουργείου για άρση του συγκρουσιακού κλίματος». Όμως, έστω και αν το Υπουργείο έχει τις καλύτερες των προθέσεων, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι αυτή η... προτροπή προς την ΑΕΚ να παρευρεθεί στη συνάντηση, την πιέζει να «καταπνίξει» ένα ερώτημα που θα ήταν πολύ λογικό να τη βασανίζει, όσο θα σκεφτόταν αν θα αποδεχθεί ή όχι την πρόσκληση.

Το «γιατί τώρα;». Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση με το ίδιο αντικείμενο είχε προγραμματιστεί αρχικά στα τέλη Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία του Δήμου και είχε αναβληθεί την τελευταία στιγμή με απόφαση του Δήμου. Και λίγες μέρες αργότερα κατατέθηκε η προσφυγή στο ΣτΕ! Δηλαδή, η Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει συνάντηση από την ΑΕΚ για να αναζητηθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση, την ανέβαλε υποστηρίζοντας ότι ο λόγος ήταν το... βαρύ κλίμα που υπήρχε εκείνο το διάστημα και αμέσως μετά κατέθεσε προσφυγή, βάζοντας ουσιαστικά τέλος σε κάθε προοπτική για «συμβιβασμό». Γιατί αν θες να τα... βρεις με κάποιον, δεν τον πας στα δικαστήρια.

Ξαφνικά, ενώ είχε επιλέξει τον δρόμο της πλήρους ρήξης, ο Δήμος αποφασίζει τρεις μήνες μετά να γίνει αυτή η συνάντηση που ο ίδιος είχε αναβάλει. Το μόνο που έχει μεσολαβήσει είναι η συζήτηση της προσφυγής που κατέθεσε κατά του γηπέδου της ΑΕΚ, στο ΣτΕ. Και είναι να απορεί... διπλά κανείς για την πρεμούρα της Δημοτικής Αρχής να γίνει αυτό το ραντεβού που έχει ως στόχο να βρεθεί μια... συμβιβαστική λύση, όταν έγκυρα δικαστικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής που κατατέθηκε θα βγει πολύ σύντομα. Μάλιστα, είναι πιθανό τη Δευτέρα που έχει προγραμματιστεί η συνάντηση, να έχει γίνει ήδη η διάσκεψη της Ολομέλειας και να αναμένεται εντός 15-20 ημερών η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης!

Αν ο Δήμος ήταν σίγουρος για το δίκαιο του αιτήματός του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για το γήπεδο), δεν θα έχει κανένα λόγο να βιαστεί. Ακόμη και αν -κι αυτός- έχει καλές προθέσεις. Θα περίμενε να βγει η ετυμηγορία της Ολομέλειας και θα υποδεχόταν την ΑΕΚ από θέση ισχύος. Προφανώς, λοιπόν, μια ανησυχία για το ενδεχόμενο ο νόμος να κριθεί Συνταγματικός και άρα να αναγκαστεί να τον σεβαστεί, την έχει...

Υ.Γ.: Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν την προσεχή Δευτέρα ο Δήμος παρουσιάσει σε αυτή την... τριμερή συνάντηση μια εμπεριστατωμένη μελέτη, που θα αποδεικνύει ότι στον χώρο του παλιού γηπέδου γίνεται νέο γήπεδο ποδοσφαίρου 32.000 θέσεων και κλειστό μπάσκετ(!) όπως λέγεται. Αν αυτή η... βόμβα αποδειχθεί... στρακαστρούκα, δεν θα είναι εκτεθειμένος μόνο ο Δήμος, αλλά θα έχει εκθέσει επικοινωνιακά και το ΥΠΕΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα