Και εγένετο… ρόμβος

15:08 13/1/2013 - Πηγή: AEK365

Είχαμε αναφερθεί μέσα στην εβδομάδα στις σκέψεις που έκανε ο Έβαλντ Λίνεν αναφορικά με το σχήμα που θα παρέτασσε την ΑΕΚ κόντρα στην Ξάνθη και τους προβληματισμούς του μετά το ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Ο τρόπος με τον οποίο δέχθηκε εκείνα τα τρία γκολ η «Ένωση» είχε κάνει τον Γερμανό να... αναθεωρήσει τα πλάνα του σχετικά με τη διάταξη που θα πρέπει να έχει ο «Δικέφαλος» μέσα στο γήπεδο και να... επιστρατεύσει

τη λύση του ρόμβου. Χθες φάνηκε πως αυτό το σύστημα του «βγήκε» και η ΑΕΚ παρουσιάστηκε έτσι όπως την ήθελε ο Λίνεν: μια ομάδα με συνοχή στις γραμμές της, με διαρκή αλληλοκάλυψη όταν ο αντίπαλος έχει την μπάλα και παράλληλα περισσότερους από δύο ποδοσφαιριστές να «πατούν» περιοχή, όταν η ομάδα επιτίθεται.
Αυτό που είχε τονίσει στους παίκτες του ο Γερμανός τεχνικός στις τελευταίες προπονήσεις ήταν πως θα πρέπει να είναι απόλυτα προσηλωμένοι στο τακτικό κομμάτι και να κάνουν αυτό που τους είχε ζητήσει μέσα στο γήπεδο και τίποτα... παραπάνω.
Οι θέσεις-«κλειδί» σύμφωνα με τον Λίνεν στο 4-4-2 με ρόμβο στο κέντρο, είναι οι δύο εσωτερικοί χαφ, που βρίσκονται μπροστά από τον «κόφτη». Στην προκειμένη περίπτωση οι Κορδέρο και Ρίκκα δηλαδή, από τους οποίους ήθελε να κλείνουν συνεχώς χώρους στο κέντρο και να μην αφήνουν τον αντίπαλο να αναπτυχθεί, αναγκάζοντάς τον σε ένα παράλληλο παιχνίδι. Παράλληλα, τους είχε επισημάνει πως θα πρέπει να κινούνται διαγώνια, «ντουμπλάροντας» τα δύο πλάγια μπακ, όταν η Ξάνθη θα μετέφερε την μπάλα στα άκρα. Αυτό το είδαμε χθες, μιας και όποτε η ομάδα της Θράκης επιχείρησε να κάνει παιχνίδι από τα άκρα «εγκλωβίστηκε», με τους δύο μέσους της ΑΕΚ να δίνουν τις απαραίτητες βοήθειες σε Βλάχο και Τσουμάγκα και να μην τους αφήνουν... εκτεθειμένους.
Σε ότι έχει να κάνει με το επιθετικό κομμάτι τώρα, ο Λίνεν έψαχνε έναν τρόπο ώστε να αξιοποιήσει καλύτερα τον Ταξιάρχη Φούντα, ο οποίος έδειχνε πως μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στον αντίπαλο, ωστόσο... χανόταν πάνω στη γραμμή. Χθες, ο τεχνικός των «κιτρινόμαυρων» του είχε δώσει εντολή να κινείται κοντά στον Πετρόπουλο, σε ρόλο περιφερειακού επιθετικού, δίνοντας ένα στήριγμα στον φορ της ΑΕΚ όταν η ομάδα είχε την μπάλα.
Ο 17χρονος έδειξε όσα είχε δείξει και στις τελευταίες προπονήσεις, αναστατώνοντας την άμυνα της Ξάνθης και κάνοντάς την να «αισθανθεί» περισσότερη πίεση, καθώς δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τον Πετρόπουλο, ο οποίος στην Τρίπολη και με το προηγούμενο σχήμα, έμοιαζε απελπιστικά μόνος. Το χθεσινό... δείγμα του ρόμβου ήταν σίγουρα θετικό, ωστόσο, όπως είπε και σήμερα στους ποδοσφαιριστές του ο Λίνεν, υπάρχουν ακόμα κομμάτια που χρήζουν δουλειάς, προκειμένου οι παίκτες να αφομοιώσουν καλύτερα αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού και να λειτουργούν στο γήπεδο σύμφωνα με τα «θέλω» του Γερμανού.

Keywords
Τυχαία Θέματα