Ιστορικό τηλεφώνημα Ομπάμα-Κάστρο

20:37 17/12/2014 - Πηγή: AEK365

Ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, δήλωσε πως χαιρετίζει την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ.
Στην ομιλία του παρ΄όλα αυτά δήλωσε πως οι βαθιές διαφορές παραμένουν ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εξωτερική πολιτική και τα ζητήματα κυριαρχίας.
Ωστόσο, εξήγησε πως οι χώρες πρέπει να μάθουν να ζουν με τις διαφορές τους με πολιτισμένο τρόπο.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κούβα θα αποφυλακίσει και θα στείλει στις ΗΠΑ

άνδρα κουβανικής καταγωγής ο οποίος διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κούβας ανακοίνωσε πως σήμερα επέστρεψαν στη χώρα τρεις Κουβανοί κρατούμενοι στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων. Οι Χεράρντο Χερνάντεζ, ο Ραμόν Λαμπανίνο και ο Αντόνιο Γκερέρο, που καταδικάστηκαν το 2001 για υπόθεση κατασκοπίας έφτασαν στην Κούβα όπου τους επιφύλαξαν υποδοχή ήρωα.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών, σχετικά με τη διαδικασία ομαλοποίησης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος η τηλεφωνική επικοινωνία πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ουσιώδη επικοινωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα από το 1961.

Όλα αυτά, ενώ νωρίτερα αφέθηκε ελεύθερος ο Αμερικανός Άλαν Γκρος από τις κουβανικές αρχές, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Μάλιστα, ο 65χρονος Γκρος επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ η αποφυλάκισή του εντάσσεται στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα